Csökkentsd az étkészletek számát
Bár sok esetben az étkészleteket ajándékba kapjuk, többnyire csak ünnepnapokon, vagy még akkor sem fogjuk őket hadra, így teljesen felesleges velük a szekrényt zsúfolásig megtölteni.
Hacsak nem tartasz gyakran nagy családi / baráti eszem-iszom összejöveteleket, ezeket is érdemes ritkítani. Csak annyi tányért, tálat, bögrét, poharat tarts meg, amennyi a mindennapjaidhoz szükséges. Ellenkező esetben szökőévenként egyszer bárkitől tudsz plusz étkészletet kölcsönözni.
Amennyiben érzelmi okokból mégis ragaszkodnál valamelyik ritkán használt darabhoz, fontold meg, hogy a konyhán kívül keresel neki tárolóhelyet, például egy kamrában.
Tarts "multitask" edényeket
A szükséges edények és serpenyők száma attól függően változik, hogy mennyire kifinomult a főzési technikád, és hány fő részére kell rendszeresen főznöd. Ezzel együtt is, hidd el, gyakran kevesebb eszközre van szükségünk, mint gondolnád. Meglehet, kedveled a kicsi főző edényeket, mert egyszerűbb őket elmosogatni, de egy közepes méretűvel ugyanazokat a mutatványokat el tudod végezni, és még sok mást is, amit a kicsiben már nem. Nem szükséges tehát ezekből egy teljes méretsorozatot otthon tartani. Elég néhány közepes és egy nagy méretű, melyeket sokoldalúan ki tudsz használni.
Korlátozd a terjedelmes dekorációs elemeket
Nagy csáberővel bírnak a különféle dekoratív, és éppen ezért a konyhai pultra kívánkozó konyhai cikkek, mint amilyen egy emeletes süteménytartó, de egy mini konyhában értékes pulthelyet foglal el. Ez nem jelenti azt, hogy mostantól le kell mondanod minden szórakoztató darab kiállításáról, sokkal inkább azt, hogy vertikálisan igyekezz dekorálni. Feldobhatod a konyhádat hűtőmágnesekkel, tetszetős fali edénytartókkal, vagy keretezett képekkel. Ezekkel anélkül teheted személyessé, hogy hasznos helyet foglalnának.
Szúrd ki az ismétlődéseket
Van egy nagyon kedves barátom, akinek a kamrájában tulajdonképpen minden tételből akad kettő. Találtunk ott már madáretetőt (!) is bontatlan csomagolásban (természetesen kettőt), és varrógépből is duplán vásárolt, amikor akciós volt.
Az ilyen típusú bevásárlásoknak mindig ugyanaz az indoklása: "1. ennyi pénzért nem lehetett ott hagyni, 2. a másik jó lesz majd tartaléknak / alkatrésznek, ha az előző elromlana". Az ezen megfontolásból történő felhalmozás többnyire teljesen indokolatlan, egy picurka lakásban pedig melegágya a kibontakozó rendetlenségnek.
Győződj meg arról, hogy a konyhai edényeid időközben nem klónozták magukat. Például, ha kaptál ajándékba egy szép új turmixgépet, felesleges megtartanod a régit, "hátha szükség lesz még rá" alapon. Saját megnyugtatásodra tűzz ki egy határidőt, és ellenőrizd, hogy addig a napig használatba vetted-e. Ha nem, adj túl rajta.
Teszteld a berendezéseket
A konyhai eszközök megkönnyíthetik a főzési feladatokat, de ha korlátozott a hely egy kis konyhában, nagyobb gondot okozhat a tárolásuk, mint amennyit megérnek. Lehet, hogy van egy jópofa almaszeletelőd, de ha akad egy jó késed, az almát azzal is felvághatod. Ezen felül ellenőrizd az eszközeidet, hogy valóban működnek-e. Ha van egy kávédarálód, ami már nem őröl rendesen, vagy egy olyan teflon serpenyőd, aminek az alja már sérült, szabadulj meg tőle. Amit lehet, azt persze javítass meg, de a haszontalan dolgokhoz ne ragaszkodj.
Válassz többfunkciós edényeket
A kifejezetten egy konyhai műveletre alkalmas eszközök nem a kis konyhák barátai, akkor sem, ha az ezeket forgalmazó weboldalak böngészése szórakoztató. Egy nagyméretű, állványos keverő simán kiváltható egy kézi mixerrel, így felesleges mindkettőt megvásárolni. Célszerű olyan edényeket beszerezni, melyek sütőben és hűtőben is használhatóak, műanyag nyelű serpenyő helyett fém fogantyúval ellátottat, hogy ne csak a tűzhelyen, de a sütőben használhasd.
Dobd ki azt, amit már tuti nem fogsz elfogyasztani
Ha kicsi a konyhád, valószínűleg nincs sok szekrényed, sem spájzod. Ebből következően az élelmiszereket a konyhaszekrényedben, egyéb más mellett kell tárolnod. Rendszeresen ellenőrizd az ételek szavatossági idejét, és dobj ki mindent, ami már ehetetlen. Amennyiben emberi fogyasztásra még alkalmasak, csak te nem szeretnéd már elfogyasztani azokat, ajánld fel egy rászorulónak.
Bízunk benne, hogy egyszerű, de hatékony javaslatainkkal segíteni tudtunk a konyhai rendszerezésben, és így az esetleges kupi felszámolásában.
Ha további, személyre szabott ötleteinkre is kíváncsi vagy, például új konyhabútor kiválasztását tervezed, és szeretnéd a nehezét egy profira bízni, foglalj ingyenes időpontot konyhatervező szakemberünkhöz, vagy nézz szét kínálatunkban, ahol rengeteg olyan bútorra lelhetsz, melyek kis konyhákba is ideálisak.