ÍGY SZÁMOLHATOD FEL A KUPIT EGY KICSI KONYHÁBAN!

0 darab hozzászólás

Kis konyha, nagy kihívás

Légy egészen nyugodt, nem azt szeretnénk veled burkoltan közölni, hogy egyszerűen rakj rendet, hiszen az esetek többségében a káosz nem az igénytelenség okán keletkezik, hanem az átgondolatlan konyhaszervezés miatt, ami pedig - ördögi kör - azt eredményezi, hogy a rumlin való átverekedés után már nincs energiánk annak felszámolására is időt szakítani, pláne, ha nem is olyan nyilvánvalóak az azt kiváltó okok.

A tünetek ismeretében összegyűjtöttük a rend legádázabb ellenségeit, amiknek ha csak a felét felszámolod a konyhádban, máris jelentősen csökkentheted a kupit.

Ismerd meg önmagad és az eszközeidet

"Gnóthi szeauton" - olvasható a híres delphoi jósda bejárata felett. Ez esetben nem csupán arról van szó, hogy "ismerd meg magad", hanem hogy ebből következően légy magaddal őszinte. Ne az lebegjen a szemed előtt, hogy milyen háziasszonnyá szeretnél válni (mások szemében), hanem hogy milyen vagy valójában. Ennek felismerése és elfogadása sokat lendíthet a konyhád felszabadítására irányuló kísérleteden.

Derék dolog birtokolni egy nokedli szaggatót vagy gyúródeszkát, raclette sütőt, aszaló készüléket, kismillió szilikonos süteményformát, de ha az életben nem készítesz ezekkel előállítható ételeket, teljesen feleslegesen foglalják a szekrényedben a helyet. Ahol pedig nincs hely, ott előbb-utóbb megszületik a kupi.

Csak olyan tárgyakat tarts a konyhádban, amik azoknak az ételeknek az elkészítéséhez szükségesek, amiket ténylegesen és RENDSZERESEN legyártasz.

Lélektani tipp: Amennyiben van olyan konyhafelszerelési cikked, amit az elmúlt egy évben nem használtál egyszer sem, jó eséllyel soha nem is fogod, így nyugodtan ajándékozd el.

Csökkentsd az étkészletek számát

Bár sok esetben az étkészleteket ajándékba kapjuk, többnyire csak ünnepnapokon, vagy még akkor sem fogjuk őket hadra, így teljesen felesleges velük a szekrényt zsúfolásig megtölteni.
Hacsak nem tartasz gyakran nagy családi / baráti eszem-iszom összejöveteleket, ezeket is érdemes ritkítani. Csak annyi tányért, tálat, bögrét, poharat tarts meg, amennyi a mindennapjaidhoz szükséges. Ellenkező esetben szökőévenként egyszer bárkitől tudsz plusz étkészletet kölcsönözni.
Amennyiben érzelmi okokból mégis ragaszkodnál valamelyik ritkán használt darabhoz, fontold meg, hogy a konyhán kívül keresel neki tárolóhelyet, például egy kamrában.

Tarts "multitask" edényeket

A szükséges edények és serpenyők száma attól függően változik, hogy mennyire kifinomult a főzési technikád, és hány fő részére kell rendszeresen főznöd. Ezzel együtt is, hidd el, gyakran kevesebb eszközre van szükségünk, mint gondolnád. Meglehet, kedveled a kicsi főző edényeket, mert egyszerűbb őket elmosogatni, de egy közepes méretűvel ugyanazokat a mutatványokat el tudod végezni, és még sok mást is, amit a kicsiben már nem. Nem szükséges tehát ezekből egy teljes méretsorozatot otthon tartani. Elég néhány közepes és egy nagy méretű, melyeket sokoldalúan ki tudsz használni.

Korlátozd a terjedelmes dekorációs elemeket

Nagy csáberővel bírnak a különféle dekoratív, és éppen ezért a konyhai pultra kívánkozó konyhai cikkek, mint amilyen egy emeletes süteménytartó, de egy mini konyhában értékes pulthelyet foglal el. Ez nem jelenti azt, hogy mostantól le kell mondanod minden szórakoztató darab kiállításáról, sokkal inkább azt, hogy vertikálisan igyekezz dekorálni. Feldobhatod a konyhádat hűtőmágnesekkel, tetszetős fali edénytartókkal, vagy keretezett képekkel. Ezekkel anélkül teheted személyessé, hogy hasznos helyet foglalnának.

Szúrd ki az ismétlődéseket

Van egy nagyon kedves barátom, akinek a kamrájában tulajdonképpen minden tételből akad kettő. Találtunk ott már madáretetőt (!) is bontatlan csomagolásban (természetesen kettőt), és varrógépből is duplán vásárolt, amikor akciós volt.
Az ilyen típusú bevásárlásoknak mindig ugyanaz az indoklása: "1. ennyi pénzért nem lehetett ott hagyni, 2. a másik jó lesz majd tartaléknak / alkatrésznek, ha az előző elromlana". Az ezen megfontolásból történő felhalmozás többnyire teljesen indokolatlan, egy picurka lakásban pedig melegágya a kibontakozó rendetlenségnek.

Győződj meg arról, hogy a konyhai edényeid időközben nem klónozták magukat. Például, ha kaptál ajándékba egy szép új turmixgépet, felesleges megtartanod a régit, "hátha szükség lesz még rá" alapon. Saját megnyugtatásodra tűzz ki egy határidőt, és ellenőrizd, hogy addig a napig használatba vetted-e. Ha nem, adj túl rajta.

Teszteld a berendezéseket

A konyhai eszközök megkönnyíthetik a főzési feladatokat, de ha korlátozott a hely egy kis konyhában, nagyobb gondot okozhat a tárolásuk, mint amennyit megérnek. Lehet, hogy van egy jópofa almaszeletelőd, de ha akad egy jó késed, az almát azzal is felvághatod. Ezen felül ellenőrizd az eszközeidet, hogy valóban működnek-e. Ha van egy kávédarálód, ami már nem őröl rendesen, vagy egy olyan teflon serpenyőd, aminek az alja már sérült, szabadulj meg tőle. Amit lehet, azt persze javítass meg, de a haszontalan dolgokhoz ne ragaszkodj.

Válassz többfunkciós edényeket

A kifejezetten egy konyhai műveletre alkalmas eszközök nem a kis konyhák barátai, akkor sem, ha az ezeket forgalmazó weboldalak böngészése szórakoztató. Egy nagyméretű, állványos keverő simán kiváltható egy kézi mixerrel, így felesleges mindkettőt megvásárolni. Célszerű olyan edényeket beszerezni, melyek sütőben és hűtőben is használhatóak, műanyag nyelű serpenyő helyett fém fogantyúval ellátottat, hogy ne csak a tűzhelyen, de a sütőben használhasd.

Dobd ki azt, amit már tuti nem fogsz elfogyasztani

Ha kicsi a konyhád, valószínűleg nincs sok szekrényed, sem spájzod. Ebből következően az élelmiszereket a konyhaszekrényedben, egyéb más mellett kell tárolnod. Rendszeresen ellenőrizd az ételek szavatossági idejét, és dobj ki mindent, ami már ehetetlen. Amennyiben emberi fogyasztásra még alkalmasak, csak te nem szeretnéd már elfogyasztani azokat, ajánld fel egy rászorulónak.

Bízunk benne, hogy egyszerű, de hatékony javaslatainkkal segíteni tudtunk a konyhai rendszerezésben, és így az esetleges kupi felszámolásában.

Ha további, személyre szabott ötleteinkre is kíváncsi vagy, például új konyhabútor kiválasztását tervezed, és szeretnéd a nehezét egy profira bízni, foglalj ingyenes időpontot konyhatervező szakemberünkhöz, vagy nézz szét kínálatunkban, ahol rengeteg olyan bútorra lelhetsz, melyek kis konyhákba is ideálisak.

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered