LAKTÁL MÁR KAGYLÓ - UNIKORNISBAN? MOST KIHÚZHATOD A BAKANCSLISTÁDRÓL!

0 darab hozzászólás

Egy szürreális világ születése

Egy kicsit messzebb kell utaznod annak érdekében, hogy kívül-belül megcsodálhasd a most következő építményt, de a jó hír az, hogy 30 év elteltével legalább már megteheted, és ha egy igazán különleges szálláshelyen eltöltött éjszaka terve szerepel a bakancslistádon, akkor ide ellátogatva ki is pipálhatod!

Néhány éve még úgy tűnt, hogy az eredetileg Charles Harker építész által megálmodott és Bloomhouse névre keresztelt organikus lakóház végképp az enyészeté lesz, amikor is két elszánt amatőr, Dave és Susan Claunch megvásárolták, és dacolva a nem kevés kihívással, az időközben lerobbant épületet felújították, méghozzá egy az egyben az eredeti tervek és állapot szerint.

Ezt az űrből egy erdőbe pottyant lakóházat - mely mintha csak egy unikornis és egy kagyló szerelmének gyümölcse lenne - egyetlen egyenes vonal sem határolja, és tulajdonképpen nem is úgy építették meg, hanem nemes egyszerűséggel kifaragták.

Virtuális túránkon ide kalauzolunk el, lévén bőven tartogat lakberendezési ötleteket a lehetetlent nem ismerő otthonszépítők számára.

A ház építése Nyugat-Austin (USA) dombjainál 1973-ban kezdődött, és 1984-ben fejeződött be, és még ugyanezen évben el is nyerte az Amerikai Építészek Intézetének rangos díját.

De vajon miből készült ez az élhető műalkotás?
Az energiahatékonyság érdekében cementvakolattal és betonstukkóval bevont poliuretán habból.
A szabálytalan ívek, és a részletekre való gondos odafigyelés miatt az összes belső faanyagot kézzel faragták, a padlólapokat pedig kézzel öntötték különböző méretekben.

Ez a csupán 102 négyzetméteres ház, mely egy 2,7 hektáros erdős területen található, az évek során számos tulajdonosváltást élt meg, akik közül többen is a szerkezet "kiegyenesítésében" (?) látták a megoldást a hasznosítására, ám szerencsére ezen rémtörténetek egyike sem valósult meg.

Jelenlegi tulajdonosai szerencsére meglátták benne a kincset, és hűek kívántak maradni az eredeti tervekhez. A 2017-ben teljesen felújított szerkezet kiegészítéseként a szintén Austinban tevékenykedő Design Crew csapatát kérték fel a belső terek kialakítására. A tervezés koncepciójának megalkotásakor a fő cél az volt, hogy úgy tudjanak egy funkcionális teret kialakítani az épületben, hogy közben ne sérüljön annak építészeti karaktere.

A ház berendezésekor elsődleges szempont volt olyan bútorok beszerzése, melyek úgy illeszkednek a belső miliőbe, mintha csak azok kiterjesztései lennének. A részletekre való különös odafigyelés, az organikus vonalak, természetes textúrák, a monokróm színpaletta használata nagyban segítette e cél teljesülését, akárcsak annak a zenei lejátszási listának a létrehozása, melyet kifejezetten a ház "életérzésére" állítottak össze, hogy kerek egész legyen az élmény.

Mivel a nappaliban nem voltak szerkezeti világítási elemek beszerelve, a West Elm LED-es álló-és asztali lámpái kerültek elhelyezésre a helyiségben. Ezek előnye, hogy a fény szabályozásával meleg, hívogató atmoszféra megteremtésére képesek, mely kiemeli az egyedi építészeti elemek és bútorok szépségét.

Nem csupán a külső homlokzatot, de a beltér valamennyi elemét is kézzel faragták. Maga az építész is leborotvált
minden falat, szekrényajtót, kapaszkodót és zugot, hogy az ívek által maximalizálni tudja a levegő és a víz szabad áramlását, mely formák helyenként ülőhelyként is szolgálnak.

A konyak színű, lakkozott fa bútorokat fehér, barna, szürke és téglavörös árnyalatú textilekkel, és bézs színűre festett falakkal tették még hangsúlyosabbá. Utóbbi a formájának köszönhetően olyan puhán ölelik körbe az ott tartózkodókat, mintha csak egy puha fátyol lenne.

A beltér aprólékos kidolgozása a kültérben sem ért véget, ahol a nagyméretű teraszról tökéletes kilátás nyílik a környező erdőre. A teraszon nem csak ülőbútorok kaptak helyet, hanem egy kültéri zuhanyzó is, ahol nyáron páratlan élmény a felfrissülés.

A részben földbe épült ház négy fő részére bérelhető és kínál luxus élményt a kikapcsolódásra, és persze számtalan fotózási lehetőséget, hiszen ezeket a belső tereket lehetetlen nem megörökíteni.

Akinek e képek láttán kedve és lehetősége is van ide egyszer ellátogatni, azt az Austin-tó partjaitól a West Lake Hill-en át vezető útról nyíló, félreeső telken várja ez a tömény misztikum, melyet azért építettek, hogy megszegjen minden szabályt. Egy merengő szobor vagy tán egy délibáb? Úgy tűnik, hogy a Bloomhouse-zal beléphetünk egy új dimenzió építészeti örökségébe, és pontosan oda érkezünk meg, ahol lennünk kell: a MINDEN LEHETSÉGES életérzésébe.

VEDD ÁT A STÍLUSÁT


Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered