Az eldobható dizájn ellenszere: A japandi stílus

0 darab hozzászólás

8000 Km távolság, stílusbeli közelség

A kidobott kultúra ellenszere

Kézműves munkák mindenekfelett

JAPANDI STÍLUSTANÁCSADÁS LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE

1. KÖVESD A MINIMALISTA ALAPELVEKET

Ennek a stílusnak az egyik legfontosabb alappillére az egyszerűség szem előtt tartása, hiszen a zen csak így képes átjárni a teret. Sok otthonban nem az a probléma, hogy nincs elég tárolóhely, sokkal inkább az, hogy túl sok a felesleges kacat, a tereink túlzsúfoltak. Számold fel a bútorraktár "feelinget", hozz létre szabadon átjárható területeket, és észre fogod venni, hogy a rendet is könnyebb lesz fenntartanod egy letisztult, sallangmentes környezetben. Ezen felül csak semmi csicsa. Nem tilos a dekor, de bánj óvatosan a kiegészítőkkel.

2. HASZNÁLJ TERMÉSZETES ANYAGOKAT ÉS SZÍNEKET

A fa szépségét - főleg a világos tölgyet - a skandináv és a japán dizájn is tiszteli, így elengedhetetlen az ebből készült, a felületkezeléseket a minimumra szorított bútorok jelenléte egy ilyen stílusban berendezett otthonban. Jöhetnek a faburkolatú falak, a sötét vagy akár világos színű étkezőszékek, és a fazekas termékek, lehetőség szerint máz nélkül, a buja, zöld szobanövények üveg, vagy terrakotta edényekben.

A színek megválasztásakor a kérdés az, hogy te melyik tábort erősíted? A skandináv vonal inkább a világos, semleges színeket részesíti előnyben, míg a japán túlsúly nem mentes a sötétebb színek, a tradicionális minták (lásd később a japandi szimbolikánál) hangsúlyozásától. Ekkor jöhetnek a feketék, a szilva színek, barnák, okkerek is akár, ügyesen adagolva.

3. ALKALMAZZ KONTRASZTOKAT

Akkor lesz igazán hatásos a végeredmény, ha a világosabb és sötétebb színeket kevered. E színek kontrasztja a fal, illetve a padló színében is megjelenhet, esetleg a függönyökön, egyéb textíliákon.

4. AZ EGYSZERŰ, MELEG ÉS TERMÉSZETES TEXTÚRÁKAT RÉSZESÍTSD ELŐNYBEN

Ehhez használj természetes szöveteket, mint amilyen a gyapot, gyapjú, len, pamut, a durvább selyem (van ilyen). Ezekből készüljenek a bútorkárpitok, függönyök, drapériák, párnák, szőnyegek. A japandiban egyébként nem annyira a szövet típusa, mint inkább a kialakítása és a textúrája az, amivel a hangulatos, meleg hatást elérheted a szobádban.

5. TÁMASZKODJ KÖRNYEZETBARÁT ANYAGOKRA

A fenntarthatóság jegyében, mely a japandi filozófiájának szerves része, részesítsd előnyben az olyan anyagokat, mint a tömörfa, és az imádnivaló, könnyed bambusz.

6. FEKTESS BE JÓ MINŐSÉGŰ BÚTOROKBA

Keresd a minőségi, egyedi kivitelezésű bútorokat, melyek formatervezésénél a funkcionalitás, a könnyű, többszöri össze-és szétszerelhetőség a fő szempont, és ahol az egyes részelemek cserélhetőségének lehetősége is adott. Ezek a bútorok nem feltétlenül lesznek a legolcsóbbak, de átgondolt kivitelezésük miatt százszorosan meghálálják majd a beléjük fektetett bizalmat.

7. FÓKUSZÁLJ EGY VAGY KÉT HANGSÚLYOS ELEMRE

A japandi mögött rejlő filozófia olyan kiegészítőket követel meg, amelyeknél a funkcionalitás a fontossági sorrendben megelőzi a díszítést. Ez persze nem jelenti azt, hogy ki kéne hajítanod a kedvenc csecsebecséidet, de bánj visszafogottan ezekkel a kiegészítőkkel. Gondolkodj mázatlan kerámiaedényekben, vázákban, néhány könyvben, kontrasztos párnákban, takarókban. Arra azonban törekedj, hogy ezeket ne azonos arányban jelenítsd meg a szobádban. Tüntess ki közülük egy-két hangsúlyos elemet: egy lámpát az asztal fölött, egy mutatós növényt, egy faburkolatú falat, mely nagyszerű stíluseleme lehet a szobának.

8. DÍSZÍTS ELEGÁNS NÖVÉNYEKKEL

A japandi szobákból nem hiányozhatnak a zöld növények. Hangsúlyos természetes elemekként helyezz el egy-két jellegzetes szobanövényt a szobádban, lehetőség szerint terrakotta edényekben. Ami kizárt: a műanyagból készült utánzatok.

9. CSÖKKENTSD A MAGASSÁGOKAT

Csökkentsd a bútorok magasságát a szobádban. A mennyezetig nyújtózkodó szekrények helyett válassz kisbútorokat, melyek közel vannak a földhöz. Különösen igaz ez az ágyadra a hálószobádban.

10. ALKALMAZZ KIEGYENSÚLYOZOTT VILÁGÍTÁST

A tér valamennyi elemének összhangban kell lennie, így kerüld az olyan világítótestek alkalmazását, melyek éles, fényárban úszó végeredménnyel járnak. A tökéletes japandi hatás érdekében szerezz be finom, fátyolos fényeket adó, környezetbarát rizslámpákat.
 

11. HASZNÁLJ 'SHOJI' PANELEKET  

A shoji (ejtsd: sodzsi) kifejezés alatt fából készült tolóajtót értünk, amire fényáteresztő papír van feszítve. Ezek az ajtók egy fa sínben, könnyen és halkan közlekednek. Készülhetnek belőlük még falak és ablak "árnyékolók", lámpabúrák is. Ami a shoji termékeket egyedülállóvá teszi, az maga a papír. Szép textúrájú, finom anyag, mely a legforróbb nyári napból is csak a kellemes, hangulatos, szórt fényt engedi be a lakásba.

12. LEGYÉL TISZTÁBAN A JAPANDI SZIMBOLIKÁJÁVAL

A Japandi színpalettája a textilek esetében az áfonya, a rózsa, a tinta és a pala, valamint a bogyós gyümölcsök, az ocker mellett olyan tompított színekben nyilvánul meg, mint a kő, az éjfél sötétje, és az édesgyökér, a kurkuma, a smaragd, vagy az erdő zöldje. Ehhez mintázatban a tradicionális japán elemeket (mint amilyen az uroko=mérleg, Asanoha=kenderlevelek, stb.), a játékos formákat (szitakötő, falevelek) a geometriával ötvözi.

A japandi a múltban gyökerező ereje és praktikuma miatt minden bizonnyal ki fogja állni az idő próbáját, és az elkövetkezendő évek nagy kedvenceként hátat fordít az egyszer használatos kultúrának, hogy végre a saját és a bolygónk számára is fenntartható, biztonságos dolgokra összpontosíthassunk.

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered