Hatásos bútorápolási trükkök - háziasszonyok által tesztelve

0 darab hozzászólás

Az ápolt bútorok évtizedeket is letagadhatnak a korukból

347.990 Ft

ÍGY ÁPOLD BŐRBŐL KÉSZÜLT BÚTORAIDAT

A bőrfelületet - ügyelve a hajlatokra és tűzésekre - rendszeresen végig kell porszívózni puha kefével, hogy a bőr pórusai kitisztuljanak. Mivel a bőr bútorokat a gyártók előzetesen már kezelték, az első fél-egy évben nem szükséges őket karbantartani, de később kétévente át kell kenni valamilyen bőrápoló szerrel, hogy ne repedezzen be, és megtartsa rugalmasságát, színét. Akár a fára, a bőrre is igaz, hogy ne tedd ki közvetlen napfénynek, hőnek, különben hamar elöregszik.

TUTI TRÜKKÖK

Viszlát zsíros foltok!

Ha a bőrbútorodon zsíros folt keletkezett, mosd le szódabikarbónás vízzel.

Vízfestéknyomok eltávolítása

Fújd le hajspray-vel a szóban forgó felületet, majd töröld le háztartási papírtörlővel.

Tintafoltok eltüntetése

Márts alkoholos fertőtlenítőbe egy fültisztító pálcikát, és azzal itasd fel a tintát. A baba törlőkendő, vagy az acetonmentes körömlakk ugyancsak jól jöhet a bőr ülőgarnitúra tisztításakor. De mint minden tisztítási kísérletnél, végezz előzetes próbát a bútor valamelyik nem látható részén, mert függően attól, hogy a bőr melyik rétegéből készült, az anyagok másképp reagálhatnak a vegyi anyagokra.

FA BÚTORAID ÁPOLÁSA

Hazánkban alacsony a levegő páratartalma, ezáltal a faanyagok kiszáradhatnak. A deformálódások elkerülése érdekében a fűtési szezonban érdemes párologtatót elhelyezni a lakásban.
A fa ezen felül sérülékeny anyag, amin hamar nyomot hagy a nedvesség, és a fokozottabb hőhatás is. Antik bútorokra különösen igaz, hogy óvni kell őket a hőhatástól, és az erős napsütéstől.

Tisztításuk:
A tisztítást mindig portalanítással kell kezdeni, ellenkező esetben az utána következő ápolószerekkel együtt a szennyeződéseket is belemasszírozzuk a fába, ami nyomot hagy majd a felületen. Mindig az erezet irányába haladva kell portalanítani. Az ápoló és tisztítószereket enyhén nedves törlőruhára vidd fel, sosem szárazra. Mindig puha felületű törlőkendőt használj a tisztításhoz. A boltokban kapható tisztítószerek kiváló alternatívája lehet az alábbi keverék, amit te magad is könnyedén elkészíthetsz az alábbi alapanyagokból:

Hozzávalók:
• 1 bögre felforralt víz
• 1/2 bögre ecet (10%-os)
• 2 evőkanál olívaolaj
• 30 csepp illóolaj (tetszés szerinti illat)

Elkészítés:
A hozzávalókat öntsd egy szórófejes flakonba, és készen is vagy. Használat előtt alaposan rázd össze a keveréket, majd fújj belőle a felületre. Ha környezettudatos vagy, ne használj mikroszálas törlőkendőt. Elég egy kiszuperált póló is ehhez a művelethez, amit felvágva kisebb darabokra, könnyen áttörölheted a bútoraidat.

TUTI TRÜKKÖK

Horpadások, mélyedések: volt, nincs!

A mélyedésekre teríts egy nedves konyharuhát, majd vasalóval addig vasald, míg a ruha megszárad. A fa rostjai a víz és gőz hatására megduzzadnak, és kitöltik a mé­lyedést. Padlónál és lépcsőnél is beválik ez a módszer. Leteszteltem. 😉

Leszámolás a karcolásokkal

Diófa bútorok esetén felejtsd el a vazelines kezelést. Vágj félbe egy szem diót, és azzal satírozd át a karcolt felületet, minden más fafajta esetén jól működik a (színtelen) cipőkrém is.

Tölgy és mahagóni ápolása sörrel!

Tölgyből vagy mahagóniból készült bútoraid roppant hálásak lesznek, ha időnként egy finom ecset segítségével átkened őket az alábbi keverékkel:
1 kanál méhviasz, 3 dl sör, 2 teáskanál cukor. Száradás után egy puha ronggyal törölgesd át és kész!

Tinta eltüntetése

Ha a fa étkezőasztalra, vagy a gyermeked íróasztalára kiömlik a tinta, ecetes törlőronggyal eltüntetheted róla.

Egyéb foltok eltávolítása

Az étkezőasztalról só és étolaj keverékével, vagy citromlével dörzsölve tüntetheted el a foltokat. Bármelyik lehetőséget választod is, befejezésként száraz ronggyal töröld át a bútor felületét.

121.990 Ft

RATTAN BÚTORAID ÁPOLÁSA

Ezekben az organikus anyagokban az a jó, hogy szinte gondozásmentesek. A bambusz, vessző- és nádbúto­roknak azonban jót tesz, ha évente egyszer benedvesíted őket. Permetezd le őket óvatosan, és hagyd megszáradni a szabad levegőn. A bambusz tisztításához használ­j langyos, szappanos vizet, mely­be némi bóraxot keversz! Bórax por gyógyszertárakban kapható.

TUTI TRÜKKÖK

Nem sárgul be, ha...

...időnként átmosod langyos, sós vízzel.

Eltüntetheted a foltjait, ha...

...megcsiszolod őket óvatosan finom szemcsés csiszolópapírral, majd átkend méhviasszal.

Újra fényes lesz, ha...

...áttörlőd lenmagolajjal. Ehhez száraz ruhát használj, és jól itasd fel a felesleget.

294.990 Ft

SZÖVET BÚTORAID ÁPOLÁSA

Ha szerencséd van, már eleve olyan szövettel ellátott bútort választottál, ami ellenáll a szennyeződéseknek, illetve csupán tiszta víz segítségével letörölhető róla szinte valamennyi háztartási szennyeződés.

Amennyiben a garnitúrád hagyományos szövettel rendelkezik,
a bútorkárpit friss foltjait érdemes először közönséges szódavízzel kezelned. A szövetet úgy tisztítsd, hogy közben ne váljon túl nedvessé! Ha masszív szennyeződéssel állsz szemben, akkor az alábbi folttisztítási trükköket alkalmazhatod.

TUTI TRÜKKÖK

Penész eltávolítása

A penészes bútort alkoholba mártott ronggyal töröld át.

Tea, kávé, vörösbor foltok

A tea-, kávé- és vörösborfoltok eltávolításához használd az alábbi keveréket: 4 evőkanál bórax + 6 dl víz. Ezzel az eleggyel töröld át a foltot, majd itasd fel a felesleget egy fehér pamut ronggyal.

A foltot körkörösen, kívülről befelé haladva dörzsöld, hogy a szennyeződést ne terítsd még jobban szét a szöveten.
A szivacs dörzsölős részét soha ne használd.

Extra tipp

A legjobb ha van egy kis darab, nagyon hasonló darab szöveted mint, amit éppen tisztítasz, és azzal dörzsölöd át a foltot. Ennek oka, hogy ahogy az üveg sem karcolja az üveget, a szövet sem károsítja saját magát, ha összedörzsölöd azokat.

Figyelem! Az itt feltüntetett fogyasztói árak a cikk megírásának időpontjában érvényesek, melyek árváltozás esetén ezen a felületen nem frissülnek.
A termékek aktuális árát webáruházunkban tudod ellenőrizni.

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered