Y2K esztétika, amitől felrobban a TikTok

0 darab hozzászólás

Minden régi újra új

Képzeld el, hogy kétezret írunk. Brad Pittet a People magazin éppen megválasztja a világ „legszexibb emberének”, Oprah elindítja a róla elnevezett magazint (nem a show-t) , a zeneletöltés számára a Spotify még ismeretlen, és Beyonce is a Destiny's Child-ban (és nem szólóban) énekli a Billboard első helyére az „Independent Women-t” . Te a kisszobádban éppen lecseréled a 90-es évek dekorációját menő retrofuturistára és maximalistára, a színek élénkek, a bútorok pszichedelikusak, a hangulat pedig nagyon Y2K.

Nos, ide érkeztünk most meg ismét 2022-ben, lévén a trendek ciklikusak, a Y2K pedig a maga speciális vintage esztétikájával e korszakot másolva vette át a TikTok felett az uralmat. E cikk megírásának időpontjában már 2,8 milliárd keresés esett a #y2kideas, #y2kparty és #y2kroomdecor hashtag-ekre, és több mint 8 millióan nézték meg az erről szóló videókat, melyeken gyakran tinédzserek, mosolygós arccal, pasztell nyakkendővel, lávalámpákkal és rengeteg neonnal díszítve villogtatják meg divatos hálószobájukat.
Ilyen, a témát övező, hatalmas érdeklődés mellett mi sem mehetünk el szótlanul, így összeszedtük számodra, hogyan építheted be ennek a régi-új trendnek az elemeit a saját, vagy tinédzserkorú gyermeked szobájába!

Persze abszolút érthető, ha nem szeretnél a jelenlegi bútoraidtól emiatt megválni, így arra a TOP 6 elemre koncentrálunk, melyekkel ezt a hangulatot nagyobb esztétikai armageddon nélkül tudod becsempészni az otthonodba.:)

LÁVA LÁMPA

A 70- es években, majd a 90-es években - Austin Powersnek is köszönhetően - nagyon menőnek számítottak a lávalámpák, mint a tinédzser hálószobák egyik kiemelkedő eleme, melyek a TikTok-nak köszönhetően kerültek ismét a radarra, ám szerencsére finomabban, mint korábban. Ezek a hipnotikus darabok remek fényforrások és lenyűgöző beszélgetésindítók is egyben, emellett fokozzák a kreativitást, elősegítik a kikapcsolódást, így tökéletes a hálószobákba, kollégiumi szobákba, de még a férfibarlangokba is. A mai modellek ráadásul rendelkezhetnek integrált Bluetooth-hangszórókkal, és kompatibilisek számos okos-otthon rendszerrel, hangvezérlésű asszisztenssel.

PRINCESS, VAGY MÁS NÉVEN HERCEGNŐ-TÍPUSÚ BALDACHINOS ÁGYAK

2000-ben a lányok semmit sem érezhettek királynőibbnek, mint egy hercegnős, baldachinos ágyat. Ez lehet klasszikus, fodros, vagy egy egyszerű, szúnyoghálós megoldású, a lényeg, hogy romantikát és optimizmust sugározzon. A mai trendeket figyelembe véve választhatsz tömör juharfából készült baldachinos ágyat, minimalista, szögletes vonalvezetéssel, egy semleges színű függönnyel, hogy kifinomult hatást keltsen.

FELFÚJHATÓ BÚTOROK

A felfújható bútorok mondhatni kötelező elemnek számítanak a Y2K dekorációkban. Megfizethetőek, könnyen szállíthatóak és minden teret nagy színpompával képesek felruházni.
A XXI. századhoz igazodva választhatsz funky neon színű, csillogó modellek közül, és akkor az igazi, ha organikus textúrákkal párosítod őket, például vaskos, kötött takarókkal.

GYÖNGY FÜGGÖNYÖK

Az ajtónyílásokba felfogatott gyöngyös függönyök divatja is feltámadt hamvaiból. Idén adhatsz ennek is egy csavart azzal, ha a gyöngyöket nehéz fa golyókra, mini kagylóhéjakra, érmékre, vagy pasztell, pezsgő árnyalatú műanyag gyöngyökre cseréled. Függően a választásodtól ezzel Boho vagy Eklektikus hatást is elérhetsz, és elegáns módon választhatsz el szobákat, de a gardróbodat is díszítheted velük.
Ha a függönyöket nem túlzottan kedveled, választhatsz falra felfuttatott növényeket is, a trend szabályai szerint szigorúan műanyagból:)

GALÉRIA FALAK

A virágos tapéta, a szivacsos textúrájú falfesték és a galéria falak minden stílusos Y2K otthonban nélkülözhetetlenek. Egy galéria fallal remekül személyre lehet szabni egy helyiséget. Akkor tudod igazán autentikussá varázsolni, ha össze nem illő plakátokat, régi bakelit lemezeket és fényképeket raksz egymás mellé. Azzal is megbolondíthatod a faladat, ha egymásnak ellentmondó témájú és ellentétes színpalettájú falfestményeket akasztasz a falra, ezzel egy teljesen új dizájnt létrehozva. Szerezz be a bolhapiacról (pl. Tihany) Vintage plakátokat és ezeket helyezd ki a családi nyaralás fényképei mellé, vagy keretezz be régi tapéta vagy gobelin-mintákat, hogy megidézd a múltat.

VEZETÉKES TELEFON

40-en túliként én még emlékszem, milyen felemelő érzés volt, amikor megkaptuk az első vezetékes telefont, és arra is, milyen érzés volt az, amikor néhány év múlva már használni is lehetett, mert addig vonal hiányában csak szobadísz volt. :)
Aki szeretne egy ilyen időutazásban résztvenni, az most megteheti, ráadásul jóval dekoratívabb darabokat lehet ma beszerezni, mint amilyen dizájnt anno a megboldogult Matáv biztosított. A klasszikus bakelit, tárcsázós telefonok mellett választható már hamburger alakú ál-készülék, a fiatal influencerek pedig előszeretettel pózolnak az ultra nőies, rózsaszínű ajkakat formázó akrill telefonjaik mellett, melynek színtredjét (A Bubblegum | PANTONE 17-1928) nem meglepő módon a Pantone már tavaly előrejelezte. Erről szóló korábbi cikkünket az alábbi gombra kattintva el is olvashatod.

Y2K BÚTOROK ÉS KIEGÉSZÍTŐK

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered