Szuper kerti praktikák (nem csak) kezdőknek

0 darab hozzászólás

Trükkök, amik miatt végre kedvet fogsz kapni a kertészkedéshez

Nem tudom, te hogy vagy vele, de rám a szép kertek látványa két módon is hat. Elsőként elalélok tőlük, hogy milyen gyönyörűek, majd néhány másodperc múlva rádöbbenek, hogy mekkora meló van egy ilyen látvány mögött. Arról már nem is beszélve, hogy az igyekezet a helyes technika és trükkök alkalmazása nélkül csak időpocsékolás és roppant demotiváló.
Az alábbiakban összegyűjtöttem neked néhány hasznos ötletet, melyeket még kezdő kertészek is könnyedén megvalósíthatnak, és amik nem mellesleg még élvezetesek is!

Fűszernövények cipőtartóban

Nem gond, ha csak egy kisebb erkéllyel rendelkezel. Ez esetben nem a szabad földbe, hanem vertikálisan fogsz ültetni. Lakberendezési áruházakban találsz olyan olcsón beszerezhető vászon cipőtartó zsákokat, melyeket bárhova fel tudsz függeszteni, és amikbe be bele tudod állítani a kisebb cserepes növényeidet. Ezzel a helyprobléma is megoldva!

Kevés gondozást igénylő növényeket telepíts

Ne tévesszenek meg a látványos kertek. Némelyik azért tud olyan mutatós lenni, mert egy főállású kertész folyamatosan karbantartja. Amennyiben neked nincs felesleges 3-4 órád erre a mutatványra naponta, jobban jársz, ha olyan növényeket szerzel be, melyek 1. lassan nőnek, 2. bármilyen talajban megélnek, édesmindegy számukra, mik mellé ülteted őket, 3. nem hullajtják a levelüket, illetve nem virágoznak túlzottan.

Fahéjjal a baktériumok ellen

A fahéj ugyanolyan ízletes a növények számára, mint az embereknek. A fahéj ezen felül természetes gombaölő tulajdonságokkal is bír, így kifejezetten jót tesz a még gyenge palántáknak, ha azokat körbeszórod vele. Fahéjas oldatot is készíthetsz számukra, ami nem más, mint egy vízzel elkevert "fahéj-tea". Permetezd rá a levelekre, és máris kész a kettős védelem.

Kertiszerszám élező és tároló 2 in 1

Ezzel a zseniális módszerrel elkészítheted a saját öntisztító és önélező kerti szerszám tartódat! Tölts meg egy virágcserepet homokkal és ásványi olajjal, melyeket előzetesen összekevertél. A homok koptató képessége segít a szerszámaidat élesen tartani, miközben az olaj megvédi őket a rozsdásodástól, egyéb szennyeződésektől.

Vitaminbomba teából


Tudtad, hogy a növények ugyanúgy szeretik a teát, mint mi?
Miközben táplálják az éhes gyökereket, javítják a talaj minőségét is. Két módon is megjutalmazhatod a virágaidat. Az elhasznált tea filtereid tartalmát rászórhatod a virágföldre, vagy készíthetsz komposzt-teát. Utóbbi vízzel elkevert, majd szűrt komposzt koncentrátumot jelent, mellyel locsolhatod a növényeket.

"Trágyázás" kávézaccal

A lefőzött kávé is újrahasznosítható. A kávézaccot kifejezetten szeretik a növények, így időnként érdemes a virágföldjükhöz hozzákeverni egy keveset. Ez leginkább a szobában tartott növények hálálják meg.

Műanyag villák a kártevők ellen

Ha nem szeretnéd, hogy egy óriási alomládává váljon a kerted, ahova a szomszéd macskája átjár a dolgát elvégezni, vagy szeretnéd a csigák kedvét elvenni attól, hogy hangos csámcsogás közepette falják fel a növényeidet, szúrj a földbe műanyag villákat, melynek ágai éles karmokként viselkedve elhessegetik a kéretlen betolakodókat. Kell ennél környezetbarátabb védelmi rendszer?

A csigák nem kedvelik a rezet

Tudtad, hogy a csigák utálják a rezet? Az ok egyszerű. Csupasz testükkel hozzáérve mikro áramütést szenvednek el, ami arra készteti őket, hogy más irányba kússzanak. Helyezz réz karikát a cserjéid köré vagy ragassz réz szalagot a cserepek karimájára, és biztos lehetsz abban, hogy máshoz keresnek maguknak eleséget.

Vintage hangulat egy tükörrel

Egy tükörrel persze egyetlen kártevőt sem fogsz a kertedből kikergetni, de mint tudjuk, egy kertnek nem csupán haszna, esztétikai élménye is van. Amennyiben találsz valahol egy régi, kopott tükröt, bátran támaszd neki a pergoládnak, vagy egy lugasnak, mellyel nagyszerű vintage hangulatot hozhatsz létre, és nem mellesleg a kerti munkák közben ellenőrizheted az ábrázatodat is, hogy hol kented magad össze.

Tápanyagok biztosítása tojáshéjjal

A konyhai hulladékok között a tojáshéj is előkelő helyen szerepel, ha a növények tápanyagellátása a cél. Törd kissé össze vagy őröld porrá a tojáshéjat és szórd a növényeid földjére. Amennyiben a látványa számodra zavaró, keverd bele a földbe, hogy ne kandikáljon ki.

Gyeplazítás újragondolva

A szomszéd kertje mindig zöldebb? Valószínűleg azért, mert elvégzi a tavaszi gyepfrissítést, melynek első eleme a gyeplazítás. Ez nem összekeverendő a gyepszellőztetéssel, mely csak utána következik. A gyeplazítást célszerű késes tengellyel felszerelt géppel végezni, de ha nincs ilyened, vagy kezdő kertészként még nem akarsz ilyesmibe beruházni, megteszi egy cipőre húzható éles gyeplazító eszköz is, mellyel a talaj felső, 0,5 cm-es rétegét, és a fű gyökerét vágjuk át. Ezáltal lazább, levegősebb lesz a fű gyökere körül a talaj, a fű pedig dúsabban fog nőni.

Locsolni csakis kora reggel szabad!

A kert és a gyep számára a legjobb, ha reggel öntözöd. Ez lehetővé teszi, hogy a víz a legkevésbé párologjon el, és az ilyenkor kilocsolt víz tud a leginkább hasznosulni a növényeid számára, mert akkor tudnak elegendő vizet felszívni a rendszerükbe. A délben történő locsolás a legrosszabb, mert azzal szabályosan "leforrázod" a növényeidet, a leveleken maradó vízcseppek pedig, akár egy gyűjtőlencse megégetik a leveleket. Amennyiben reggel nincs lehetőséged a locsolásra, akkor késő délután tedd, de fogadd el, hogy ez nem fogja a reggeli locsolás eredményét überelni.

Könnyű kerti munkákhoz pedig mi mást ajánlanék, mint könnyen mozgatható, szellős kerti bútorokat, melyeken elheveredve megcsodálhatod a művedet!

Könnyen mozgatható kerti bútorok és dekorok

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered