Tapéta a fürdőszobába? Miért ne?

0 darab hozzászólás

A TAPÉTA A DESIGN VILÁG HANGTALAN HŐSE

Óriási hatást képes gyakorolni a lakásra, mégis valahogy mindig elfelejtjük figyelembe venni. Igen, ez bizony a TAPÉTA.  

Háttérbe szorulását valószínűleg annak köszönheti, hogy neve hallatán a fejünkben még mindig egy elavult, ragacsos, nehezen kezelhető alapanyag képe sejlik fel, és ezen aggályaink csak tovább fokozódnak, ha fürdőszobai tapétáról, és a vele együtt járó nedvességről van szó.

Ám mielőtt végképp keresztet vetnél a tapétára, nem árt, ha tudod, hogy az elmúlt években hatalmas utat járt be. A formatervezőknek hála a mai tapéták már csak nevükben hasonlítanak elődeikhez. Tartósak, ellenállnak a magas páratartalomnak, a vlies, vinyl, üvegszálas példányok penészállóak, és különféle paszták és lakkok biztosítják az akár 100 %-os vízhatlanságukat.

Ha elsőre ijesztőnek tűnik mindjárt egy hatalmas nappaliban a tapétázással kísérletezni, kezd a fürdőszobával. Ne feledd, ott indul a napod, így nem árt, ha barátságossá teszed. Ehhez adunk most számos hasznos tanácsot és inspirációs ötletet.

ILYEN TAPÉTÁT KERESS A FÜRDŐSZOBÁBA

A legfontosabb, hogy az ide felkerülő tapétának ellenállónak kell lennie a megnövekedett páratartalommal szemben, tehát ne papír tapétát keress, hanem "3 hullámos vonallal" jelölt vlies vagy vinyl tapétát. Ez a piktogram jelzi, hogy fürdőszobába vagy konyhába (konyhapult fölé) való a termék. Bár ezek a tapéták már jól tűrik a nedvességet, mégis célszerű a kád közvetlen közelében az aljzattól indulva csempézni, és csak a magasabb régiókban tapétázni. A csaptelepek mögé az sem árt, ha kerül egy üveg vagy márványlap.
Persze léteznek már mindennek ellenálló tapéták is a piacon, amikre órákig folyathatod zuhanyozás közben a forró vizet anélkül, hogy a nedvesség kárt tenne bennük, de ezeknek még igen borsos az áruk.

EZEKET GONDOLD ÁT A VÁSÁRLÁS ELŐTT

Vedd számba, hogy a kiszemelt tapéta mennyire fog illeszkedni a környezetébe. Mekkora a fürdőszoba? Ha kicsi, akkor nagy mintában inkább ne gondolkodj. Ha keskeny a fürdőszobád, esetleg törd meg azzal a "soványságát", hogy csupán két, egymással szomszédos falat tapétázol, így optikailag szélesítheted.

Kevesen gondolnak rá, de azzal is eszméletlenül feldobhatod a fürdőszobádat, ha nem a falakat, hanem a mennyezetet tapétázod! Ez roppant gazdaságos megoldás, hiszen kevés alapanyag szükséges hozzá, a végeredmény pedig nagyon látványos lehet.

Nagyon csábítóak a mutatós, akár 3D-s fotótapéták is, de nézz rá többször, mert lehet, hogy becsapós a kép, vagy túl giccses, és hamar rá fogsz unni.

Ha nem szeretnéd évtizedekig ugyanazt a motívumot viszontlátni a falakon, célszerű a fürdőszobát homogén fehér színű burkolattal, bútorzattal ellátni, mert ahhoz később is bármilyen más tapétát tudsz majd passzítani.

TAPÉTA TÍPUSOK

Az ÖNTAPADÓS tapéták nagyon ellenállóak a vízzel szemben, könnyen és gyorsan lehet őket telepíteni, de nem közvetlenül a falra, hanem egy nem nedvszívó felületre, pl. üvegre, fémre, PVC lemezre.

Ha olyan tapétát keresel, amit akár 10-szer is át lehet idővel festeni, lúgmentes, ÜVEGSZÁLAS típust válassz. Ezek nemcsak víz, de tűzállóak is, ezen felül áteresztik a párát, nem fognak penészesedni. Ezt a típusú tapétát speciális ragasztóval rögzítik, mely a tapétára és a falra is felhordásra kerül.

Ha könnyen mosható, dörzsálló típusban gondolkodsz, akkor a VINYL tapéta lesz számodra az ideális választás. Ő is ellenáll a páratartalomnak, ezen felül olyan lakásba is remek választás, ahol a falak egyenetlenségeit kell vele elfedni, mivel remekül takar, és méret stabil. Ez utóbbi tulajdonságának akkor fogsz igazán örülni, ha majd tapasztalod, hogy nedvesség hatására sem fog összezsugorodni (ezzel láthatóvá téve az illesztéseket). Hosszú élettartamúak, így akár 15 év múltán is régi szépségükben képesek pompázni. Kiváló választás gipszkartonra, panel lakások beton falára, forgácslapra, téglafalra egyaránt.

A TAPÉTA FELRAGASZTÁSA / ELTÁVOLÍTÁSA

A VLIES tapétát "száraz" eljárással kell a falra helyezni, azaz a ragasztót közvetlenül a falra kell felvinni, majd arra kell a száraz tapéta csíkokat felhelyezni. Az eltávolítása is roppant egyszerű. A sarkát kicsit megbontva, fentről lefelé irányuló mozdulattal egyszerűen lehúzható a falakról.

Figyelem! Bár a tapéta száraz marad, a falon a tapéta felhelyezése előtt különleges rétegrendet kell alkalmazni, hogy a végeredmény olyan legyen, mint ahogy megálmodtuk. Speciális műgyanta alapú makulatúrát kell a falra felkenni, és csak erre jöhet maga a tapéta!

A VINYL tapéta felragasztása és eltávolítása ennél kicsit bonyolultabb. Amennyiben a tapéta hátoldala papír alapú, arra is kell ragasztót kenni, majd néhány perc várakozás után mehetnek fel a szintén ragasztózott falakra.

Mivel a vinyl esetében általában kétrétegű tapétáról beszélünk, ha el kell távolítani, a felső réteg simán lehúzható a falakról, az alsót vízzel átitatva lehet leszedni.

Amennyiben mégis egyrétegű példánnyal dolgoztál, úgy egy tüskés tapétahengerrel kell átmenni a felületen, hogy az átlyukassza a vízálló felületet. Ezután a forró vízzel benedvesített tapétát óvatos mozdulattal le lehet a falról fejteni.

ALAPSZABÁLYOK

Mivel a fürdőszobák általában nem bálterem méretűek, néhány alapszabályt nem árt szem előtt tartani.

1. A világos színek frissíteni fogják a helyiséget, üdévé teszik, a sötétek a luxus érzetét keltik.

2. Kis helyiségbe apró mintás tapéta ajánlott, tágasabb fürdőszobába jöhetnek a feltűnőbb, vaskosabb, sötétebb darabok.

3. Nyugodtan engedd szabadjára a fantáziádat, mivel a mai, modern fürdőszobák egyre jobban hasonlítanak a lakás többi szobájához, a falak, a világítás, a textilek és kiegészítők is mind ebben az irányba tolódnak.
A merészebbek komplett üzeneteket is megfogalmazhatnak tapétával a falakon, vagy tematikusan is berendezhetik (pl. aki szeret utazni, egy világtérképpel is kitapétázhatja ezt a kis helyiséget) A gyerekek fürdőszobájába könnyed, vidám, állatmintás, pöttyös, csíkos, pajkosabb motívumok ajánlottak.

KEZD KICSIBEN

Amennyiben intenzív mintája van a választott tapétának, a legokosabb, ha elsőként csak egyetlen falat próbálsz meg dekorálni vele, akárcsak a fenti képen. Ez lehet a kád vagy zuhany mögötti hangsúlyos fal, vagy az, amelyiken egy ablak is elhelyezkedik, akkor ugyanis a tapétával remekül keretezheted.
Ebben az esetben sokkal látványosabb lesz a végeredmény, ráadásul ehhez a művelethez elegendő lesz egyetlen tekercs tapéta, így esetleg egy költségesebbe is beruházhatsz.

HOZZ LÉTRE KONTRASZTOT

Ha nem tudod eldönteni, milyen színű tapétát válassz, támaszkodj arra az alapszabályra, hogy a kontraszt mindig jól mutat. Gondolj csak egy fehér fürdőszobára sötét háttérképpel, ami lehet sötétkék vagy mélyzöld. Ugyanez igaz fordítva is. Amennyiben a fürdőszobai bútoraid sötétek, világos tapétában gondolkodj.

SZÍN A SZÍNBEN

A kontraszt mellett a szín a színben megoldás is nagyon hatásos. Ebben az esetben olyan tapétát válassz, amiben maximum két domináns szín van, majd válassz hozzájuk szín azonos szanitereket, bútorokat. (Lásd a képen, ahol a zöld és a rózsa az uralkodó, mely színek a fürdőkád és a mosdószekrény frontjaiban is visszaköszönnek.) Légy azonban óvatos, a harmónia megtartásának érdekében ne halmozd a színeket.

ADJ HOZZÁ TEXTÚRÁT

Míg a festék azonnal színesíti a helyiséget, a tapéta képes a falnak textúrát adni, legyen az a fa erezetének imitációja, vagy egy selyemvirág látványa, dombornyomott geometria alakzat. Egy térbeli tapéta néhány óra leforgása alatt telepíthető, ami ha burkolólappal készült volna, több napot venne igénybe.

HANGSÚLYOZD A SZERKEZETI ELEMEKET

Amennyiben a fürdőszobád a tetőtérben kapott helyet, miért ne hívnád fel a figyelmet a helyiség arányaira egy remek tapétával? Ugyanezt a játékosságot beleviheted egy mókás fotótapétába is, ahol a kép részévé teszel egy - a fenti képen a cica szemeire helyezett szemüveg hatású tükrökkel - berendezési tárgyat, létrehozva ezáltal egy fürdőszobai installációt. Ilyen az, amikor egy dekorációs tárgy egyben funkcionálissá is válik.

CSINÁLD MAGAD DESIGN


Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered