Irány a suli! Készítsünk otthon tanulósarkot

0 darab hozzászólás

LÉPJ KI A DOBOZBÓL

Aki idén vitte először a gyermekét iskolába, az még nem feltétlenül érzékeli, de hamarosan fogja, hogy a házi feladatok nem csak a gyerekeket képesek lefárasztani, de a szülőket is.
Mindazonáltal nem szükségszerű, hogy emiatt frusztráltak legyünk. Talán nem is gondolnád, de az iskola utáni otthoni stressz a lakberendezés eszközeivel is jócskán csökkenthető.
Ez alatt persze nem arra gondolok, hogy a sivalkodó gyerekeket üssük le egy méretes babzsák fotellel. Sokkal jobb megoldásnak tűnik, ha a környezetükben minimalizáljuk a zavaró tényezőket, vagy egy olyan csendes helyet biztosítunk számukra, ahol felügyelet mellett tanulhatnak.

Akadnak gyerekek, akik nem tudnak, vagy nem akarnak elszigetelten tanulni, leckét írni. Esetükben ideális lehet egy központi elhelyezkedésű munkaterület kialakítása a lakásban, lehetővé téve, hogy a feladataik elvégzése közben is a családdal legyenek.

Az sem biztos, hogy minden kisgyereknek van az otthonában saját szobája. Ebben az esetben az is vonzó gondolat lehet, hogy egy falat nevezzetek ki tanuló zónának.

Ha elég nagy a nappali, ott is kialakíthattok munkaállomásokat, akárcsak egy szűk folyosón, vagy a lépcsőforduló alatt. Meg fogsz lepődni, milyen sok szegletének a lakásban leszel képes meglátni a lehetőséget, csak ne ragadj bele korlátozó gondolataid dobozába.
Készen állsz, hogy megtaláld az ideális tanulósarkot a lurkó(i)dnak? Íme, néhány megvalósításra váró ötlet!

CSALÁDBARÁT MUNKAÁLLOMÁS

A fenti képen látható, 90 fokban elforgatott, osztott asztalmegoldás olyan családbarát irodaterület kialakítását teszi lehetővé, ami a munkaidőt egyben családi idővé is teszi. Miközben a szülő dolgozik, a gyerekek sincsenek kizárva, ráadásul a szülők kéznél vannak, hogy szükség esetén segítséget vagy bátorítást adjanak.

SZÁMÍTÓGÉPES LABOR

Mire a csemete középiskolása lesz, valószínűleg sokat dolgozik majd a számítógépen. Ha nem szeretnéd, hogy teljesen a rabja legyen, és felügyelet nélkül lógjon naphosszat a neten, szerezz be egy keskeny, padhoz hasonló asztalt, ahol akár több munkaállomást is kialakíthatsz egy használaton kívüli fal mellett, viszonylag kis helyen.

LECKE KUCKÓ

A fenti kép is bizonyítja, hogy nincs olyan, hogy elpazarolt hely.
Egy szűk folyosó végét is beépítheted egy lebegő asztal, és néhány polc felszerelésével. Annak érdekében, hogy ne legyen az itt tartózkodónak bezártság érzete, érdemes színt vinni némi kiegészítővel a kuckóba. Egy élénk színű asztali lámpa, vagy a gyerkőc kedvenc kabalája remekül feldobhatja a helyet.

KIHASZNÁLATLAN TEREK

Aligha lehet bármi helytakarékosabb egy lehajtható asztalnál. Ha éppen nincs rá szükség, egyszerűen lehajthatod. Csupán egy szék és egy élénk színű fali üzenő tábla szükséges ahhoz, hogy maximálisan kihasználj egy egyébként parlagon heverő teret.

HÁZI FELADAT SAROK

Igazi agyserkentő és motivációs terep lehet egy olyan sarok, ahol az asztal mellé még egy hatalmas fali tábla is helyet kaphat. Itt aztán szabadon szárnyalhat a fantázia. Ráadásul a feladatok elvégzése után a gyerekek itt "tanárosat" is játszhatnak. Ha van a lakásban egy szabad, nagyjából 2 négyzetméteres, szabad sarkod, elég csak táblafestékkel lefestened az egyik falszakaszt, amire a gyerekek krétával írhatnak, rajzolhatnak.

KLUBHELYISÉG

Mennyivel jobban el lehet adni a gyerekeknek egy olyan tanulószobát, aminek az a neve, hogy klubszoba. Itt nem csak tanulni, de a munka végeztével kézműveskedni is lehet, vagy éppen a falra rajzolni. Berendezhetsz itt egy hangulatos olvasótermet is, mely által az unalmas tanulás máris jobban esik.

NARNIA TANODÁJA

Ha van egy használatok kívüli szekrényed, vagy a gyerekszobában egy olyan, amiben azelőtt a játékok foglaltak helyet, okos, beépített munkaterületet varázsolhatsz belőle. Előnye, hogy a tanulás végeztével bezárható, így nem rombolja a hangulatot, ha a barátok jönnek látogatóba. :)

LEHAJTHATÓ MUNKAÁLLOMÁS

Aki úgy gondolja, hogy az ő otthonában aztán tényleg nincs hely egy munkaállomásnak, az még talán nem gondolt a fenti képen látható, lehajtható szekrény- asztalra, ami remek hely a papírok és kellékek tárolására. Amennyiben elkészült a lecke, egyszerűen hajtsd vissza az írófelületet a fali szekrénybe, amit kívülről még dekorálhatsz.

ÚSZÓ ASZTAL

Aki kedveli az egyszerű vonalakat, és a geometria is vonzza, az kedvelni fogja azt a tiszta és modern hangulatot, amit egy lebegő asztal nyújthat. Rendkívül egyszerű, helytakarékos, ami mellett rengeteg játéktár marad még a gyerekszobában.

TETŐTÉRI KÚSZÓTÉR

Biztosan kihasználod az összes, rendelkezésre álló helyet? A házak gyakran "tartalmaznak" úgynevezett negatív tereket, melyek vagy befejezetlenek, vagy a meglévő falak zárják ki őket a teljes értékű hasznosításból. A tetőterek úgynevezett búvó tere éppen megfelelő lehet egy tanuló sarok kialakításának.

NÉGYSZEMÉLYES TANULÓSZIGET

Az íróasztalokat praktikus okokból általában a fal mellé rendezzük, de ha elég nagy a szoba, kialakíthatunk benne egy központi munkaszigetet, ami arra is alkalmas, hogy a gyerekek ott iskolai projekteken együtt is dolgozhassanak.

TÉRKITÖLTÉS A PADLÁSON

Stílusos és funkcionális tanulórészleget alakíthatsz ki egy szokatlan formájú padláson, amit személyessé tehetsz néhány információs tábla asztal fölé helyezésével.

KONYHAI MUNKAÁLLOMÁS

Van egy tágas konyhád? Fontold meg, hogy úgy alakítod ki a szekrények helyét, hogy ott egy beépített munkaállomásnak is helyet adsz. A konyha egyébként is minden otthon központi része, ráadásul tökéletes hely a tanulásra kisgyermekek számára, miközben anya elkészíti a vacsorát.

GURULÓ HÁZI FELADAT

Ha nem akarod, vagy végképp nincs mód egy adott helyhez kötni a tanulást, akkor tedd a tanszereket, eszközöket egy hordozható zsúrkocsiba, ami így karnyújtásnyira lesz, akárhol is zajlik majd a lecke írás.

LÉPCSŐ ALATTI TANULÁS

Egy ilyen zugot még Harry Potter is megirigyelne, annyira otthonos, és az egész család számára megfelelő munkahely lehet.
Neked csupán be kell rendezned, amihez mutatunk pár remek íróasztalt és kényelmes székeket.


Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered