Zajosak a szomszédok? Így hangszigeteld egyszerűen a lakásod!

0 darab hozzászólás

AZ EGYSZERŰ STRATÉGIÁK NAGY VÁLTOZÁST HOZHATNAK

Legyen szó egy zajos kukásautóról, harsogó autórádiókról, az általános gyalogos forgalom zümmögéséről, ami az ablakon át beszűrődik a lakásba, vagy csak egy patás lábakon közlekedő lakótársról, e zajok hosszútávon idegőrlővé tehetik az otthoni létet. Szerencsére van megoldás rájuk, és ehhez még csak le sem kell lőni a szomszédot.:)
Függetlenül attól, hogy hol élsz, mutatok néhány költséghatékony, felújításmentes hangszigetelési lehetőséget, melyek nagy változást hozhatnak az életedbe!

FALPANEL

A szövet borítású, akusztikus falpanelek nem csupán mutatósak, de könnyedén felragaszthatóak a falakra. Míg a legtöbb típust úgy tervezték, hogy megakadályozza a kemény felületekről visszapattanó zajokat, mások nagyon hatékonyan gátolják a hang bejutását a helyiségbe. Egyes panelek akár 30 decibellel is képesek csökkenteni a szobába bejutó zavaró hangokat.

Tipp!
Nem csak a falakra, de a mennyezetre is rakhatsz paneleket, ezzel a fölötted lakó által gerjesztett zajokat tudod csökkenteni.

SZIGETELÉS AZ AJTÓ ALÁ

A bejárati ajtóhoz hasonlóan a beltéri ajtók alatti rések is sok hangot engednek át, majdnem úgy, mintha az ajtó nyitva lenne. Töltsd ki a hézagot úgynevezett huzatdugóval, akár készen vásárolttal, akár házilag gyártottal. A legkényelmesebb változatok az ajtóhoz rögzíthetők (általában rugalmas szalaggal), így nem kell állandóan a helyükre igazítani.

VASTAG SZŐNYEG

Valószínűleg tudod, hogy semmi sem csillapítja jobban a bosszantó kopogó hangokat egy nagy forgalmú területen, mint a szőnyeg. Tehát ha kemény padló, járólap van a lakásban, akkor érdemes rá vastag szőnyeget helyezni. Ezzel persze nem a kívülről jövő zajokat csökkentheted, de az összes, rád nehezedő zajmennyiség egy részét mindenképpen.

És van itt még egy trükk!
Helyezz a szőnyeged alá pl. filcből készült csúszásgátlót, ami tovább hangszigeteli a padlót.

TESTES BÚTOROK

Hogy milyen vékonyak tudnak időnként lenni a lakásokat elválasztó közfalak, arról mindenkinek van egy személyes története. Az én sztorimban egy olyan, csupán rezgőre(!) állított mobiltelefon a csúcstartó, amire egy kedves barátom szokott reggelente ébredni, azzal a pikantériával a történetben, hogy az említett mobil nem a saját, hanem a szomszédja éjjeliszekrényén szokott finoman zümmögni. 🙃
Az efféle hangokat leginkább azzal tudod csillapítani, ha akadályt állítasz a hang útjába. Ez lehet egy tank, vagy egy testes könyvespolc. A legjobb, ha a polc a mennyezetig ér, és alaposan meg van pakolva könyvekkel, ezáltal is minimalizálva a légréseket.

FOTÓFALLAL A ZAJ ELLEN

Minimalizáld a kemény, üres falfelületeket, hiszen az a cél, hogy a hangokat elnyeljék a berendezési tárgyak. Ennek egyik legesztétikusabb módja, ha a csupasz falakat térbeli dolgokkal dekorálod. Hozz létre a problémás területen egy keretezett fényképgyűjteményt. Észre fogod venni, hogy nem csak otthonosabb, de csendesebb is lesz tőle a helyiség.

TÁNYÉROK, KALAPOK

Nem csak fotókat, festményeket, de tányérokat is elhelyezhetsz a falakon, vagy egy Boho Chic stílusú otthonban hippis kalapgyűjteményt. Egyszóval bármit, ami egyfajta művészetté összeolvadva dekorálhatja a szobádat, miközben elcsendesíti a hangokat.

FALISZŐNYEG

Minél puhább, annál hangelnyelőbb a felület, így a falra akasztott képek mellett bátran dekorálj és hangszigetelj makramé díszekkel, fali kárpitokkal, szőnyegekkel. Télen a meleget bent, a hangokat viszont kint tartják.

GARDRÓBSZEKRÉNY

A könyvespolchoz hasonlóan egy gardróbszekrényt is rakhatsz egy olyan falra, ahol fontos a hangszigetelés. Nem nehéz belátni, hogy egy 60 cm mély gardróbszekrény, azon túl, hogy irgalmatlan mennyiségű ruhát képes elnyelni, legalább ilyen komoly mennyiségű hangot is.

FÜGGŐ HANGSZIGETELŐ PANEL

Egy egészen új módja a hangszigetelésnek a dekoratív, térelválasztóként is funkcionáló függő hangszigetelő paneleknek az alkalmazása. Ezek a panelek tetszőleges formára alakíthatóak, és bár látszólag nem fednek vagy illeszkednek tökéletesen, továbbá a tér egy adott pontján függenek csak, mégis döbbenetesen sok hangot képesek elnyelni.
Egy egy légterű irodában a mennyezetről lelógatva ezen a módon el lehet egymástól választani a hangosan telefonálókat a csendben dolgozóktól. Egy családi otthonban hasonlóképpen kiszűrhető vele a televízió alapzaja, vagy a szomszédból átszűrődő gyereksírás és zenebona. Ez a szuper trendi találmány Magyarországon is kapható.

(HANGSZIGETELŐ) FÜGGÖNYÖK

A hangok visszaverődésének fő forrása a helyiségben a fal, az ablak vagy az ajtó, melyek közül a legnagyobb hangszigetelési gondot az ablak jelenti.

Ha az ablak zajcsökkentési együtthatójáról beszélünk, akkor a hanghullámok körülbelül 95% -a verődik onnan vissza, ami később a következő szintre erősíti a zajt.
Már egy egyszerű sötétítőfüggöny is érezteti jótékony hatását, de a hangszigetelt ( SoundProof ) függönyök használatával minimálisra csökkenthető a hang visszaverődése, ami nem csak a visszhangokat csökkenti, hanem segít bent tartani a helyiségben a hőt. Minél sűrűbb és több rétegű a függöny, annál hatékonyabb lesz a hangelnyelés. (Nem állítom, hogy a legesztétikusabb megoldás, de ha súlyos a zajszennyezés, ilyen függönyt az ajtó elé is felfüggeszthetsz.)

Íme néhány zajcsökkentésre alkalmas bútor a Marco Mobilitól:

KÖNYVESPOLCOK

SZŐNYEGEK

GARDRÓBSZEKRÉNYEK


Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered