Shou Sugi Ban- Egy ősi japán faégetési technika

0 darab hozzászólás

Mit szólnál hozzá, ha azt mondanám, hogy létezik egy olyan eljárás, amitől a fafelületek nemcsak elegánsak és különlegesek, de olyan tartósak is lesznek, hogy ebben az életben már nem lesz rá gondod.

Ez a Shou Sugi Ban, ami olyan a japánoknak, akár a pezsgő a franciáknak. Ha név szerint nem is ismerted ezt az évszázados technikát, fotókon valószínűleg láttál már ilyen burkolatokat. Az eljárás során a fa felületét elszenesítik, hogy az ellenállóbb legyen. A japánok még az 1700-as években fedezték fel, hogy a megperzselt lécek kevésbé gyúlékonyak. Tűz és rovarállóak, és jóval tartósabbak a natúr fánál. Emiatt a házak külső burkolatára és a kerítésre használták fel az itt kezelt faanyagot. Persze nem mindenkit hoz lázba egy fekete épület, vagy egy elszenesedett falfelület bútorfront látványa. De jó hír, hogy nem csupán ében fekete verzióban lehet kivitelezni egy ilyen burkolatot. Léteznek világosabb verziói is, függően a kezelés mélységétől. Vagy a színezett égetés. A munka menete pedig, amit akár te is kivitelezhetsz, a következő. Kapj elő egy disznóperzselőt, vagy kisebb bútorok esetén egy zsebsárkányt, és perzseld meg a felületet. Ez kb. olyan érzés lesz, mintha a tűzzel festenél. Ezután, ha a fa kihűlt, egy drótkefével távolítsd el a kormot és a hamut. Ha pedig színes végeredmény a cél, a festést két módon is végrehajthatod. Az égetés után, vagy még előtte. Ez utóbbit úgy érheted el, hogy a fát színezett olajjal kezeled, ami az égetés során szintén megperzselődik. Majd finoman csiszold át, a végeredmény pedig egy elképesztően érdekes, textúrált felület lesz, ahol a fa természetes szépsége ötvöződik a színek élénkségével és az egyedi égésmintákkal. Készülhetnek ezzel a technikával bútorok, konyhai hátfal, de kiemelhetsz vele a hálószobában, esetleg a nappaliban egy falszakaszt. Vagy akár egy komplett homlokzatot. Bár hagyományosan a shou sugi ban technikához cédrusfát használnak, a gyakorlatban bármilyen keményfával alkalmazható, például a tölgyel. A fenyő azonban nem ajánlott, mivel a puhasága miatt a folyamat során többször meggyulladhat. Mivel egy japán felületkezelési technikáról van szó, kiválóan illeszkedik a zen, illetve japandi lakberendezési irányzatokhoz.

De a fa természetes és rusztikus megjelenése miatt jól kombinálható a skandináv, az ipari, modern stílussal is, melyekhez remekül illenek ezek a Marco Mobili bútorok.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered