Profi konyha lépésről lépésre

0 darab hozzászólás

Profi konyha lépésről lépésre

Talán te is megfigyelted, hogy azon nemzet szülötteinek konyhái, akik igazán szenvedélyesen, szívből élnek, szinte mindig nagyok, és tapintható bennük megannyi történet. Különösen igaz ez a mediterrán országok konyháira, de a lehetőségekhez mérten a magyar konyhák is ide sorolhatóak. Nem csak enni, de a családdal, barátokkal együtt lenni is szeretünk. A konyhánk az otthonunk szíve, éppen ezért fontos, hogy olyan legyen, ahol mindenkor örömmel tartózkodunk. Ahhoz, hogy ez a vágyunk teljesüljön, messze nem elég a konyhánknak csupán trendinek lennie. Sokkal inkább meg kell feleljen néhány fontos szabálynak, amit a laikusok - nem az ő hibájuk, hiszen ez egy szakma - olykor szem elől tévesztenek.
Hogy te elkerüld a bosszúságot, megmutatjuk, mikre figyelj oda konyhád kialakításánál.

Ahány ház, annyi konyha

A magyar konyhák igen változatos méretűek. A 70-es években épült panel lakások konyhái például azért olyan kicsik és keskenyek, mert tervezésükkor az az életkép lebegett a terv megálmodóinak szeme előtt, hogy a városi ember a munka végeztével majd étterembe megy ebédelni/vacsorázni a családjával. Minden nap. És mosni sem otthon fog, hanem úri módon a Patyolatba viszi majd a ruháit tisztíttatni, ugyancsak életvitelszerűen. Hogy ezt a merőben idealista képet mire alapozták, azt azóta sem sikerült megfejteni, így aztán a panellakásokban élő embereknek igen leleményes praktikákhoz kellett folyamodniuk, hogy évtizedek alatt a mini teakonyhákból, főzőfülkékből életképes konyhát alakítsanak ki.
A családi házakban élők, és az újonnan épült társasházi lakásokban lakók már jóval szerencsésebbek. Itt már egy 9, vagy több modulból álló konyha is könnyedén kialakítható.
Legyen bár kicsi, vagy nagy a te konyhád, mindegyikből ki lehet hozni a maximumot, csak jól kell tudni az adottságokkal gazdálkodni.

Michelin-csillagot csak őstehetségek kapnak, de ahhoz, hogy elkápráztasd a családodat a konyhában, nem kell semmi más, csak elhatározás.

Fördős Zé

Vajon melyik típusú konyha illik az otthonodhoz?

EGYSOROS
Ha kevés hellyel rendelkezünk, mint amilyen egy mini garzon, válasszunk egysoros konyhát. Ezek egyszerűek, áramvonalasak, és nagyszerűen is néznek ki.

KONYHASZIGETES
Ha ugyanezt a konyhatípust egy konyhaszigettel is ki tudod bővíteni, extra tároló helyekhez, és újabb munkaterülethez is juthatsz, ráadásul egy remek szociális központtal is gazdagodhatsz. Megfigyelhető, hogy az ilyen konyhákban gyakorta feleslegessé is válik az étkezőasztal, mert a család mindig a konyhasziget köré gyűlik.

PÁRHUZAMOS
Ahol a hely nem akadály, remek lehetőség nyílik párhuzamos konyhák kialakítására. Ez a konyhatípus kifejezetten azoknak ajánlott, akik együtt szeretnek főzni. Egy ilyen konyhában rengeteg hely van az ételek előkészítésére és tárolására.

L-ALAKÚ
A sarkokból az L-alakú konyhák hozzák ki a legtöbbet, és akkor is ideálisak, ha egy étkezőasztallal vagy konyhaszigettel szeretnéd bővíteni a konyhádat. Ez a típusú konyha kisebb és nagyobb helyiségekben is kivitelezhető.

8 fontos méret

1. A konyhádban minden méret ahhoz az emberhez igazodjon, aki a legtöbbet fog ott tevékenykedni. Ennek megfelelően a pultod magassága általában 85-95 cm között legyen.

2. A munkapult mélysége ideális esetben 60 cm, a felső szekrényé 30 cm.

3.Az ételek előkészítésére a főzőlap és a mosogató közötti munkaterület a legalkalmasabb. Itt minimum 80 cm távolságot tarts, de inkább többet.

4. Két szemközti szekrény között minimum 120 cm szabad helyet hagyj, hogy egyszerre minden ajtót ki tudj nyitni, mindkét oldalon.

5. A faliszekrények magasságát úgy tervezd meg, hogy azok ne akadályozzák a rálátást a munkalapra. Az ideális távolság az alsó és felső szekrény között 45-70 cm. Ügyelj a szagelszívó elhelyezésére is. Egy kürtős kialakítású olyan magasságban kerüljön rögzítésre, hogy a fejedet ne üsd bele, ha a serpenyőd fölé hajolsz főzés közben egy kis kóstolóért.

6. Hagyj helyet, minimum 50 cm-t a főzőlap mindkét oldalán a munkapulton, hogy a tűzhelyről levett forró edényeket legyen hova tenned.

7. A hatékonyabb főzés érdekében a főzőlapot és a sütőt különböző helyekre tervezd. Ez különösen praktikus, ha egyszerre többen is szeretnétek főzni. Egy megemelt sütővel ráadásul kevesebbet kell hajolgatnod is. Célszerű szemmagasságban elhelyeznek, ez nagyjából 160 cm-t jelent.

8. A mosogatógépet a mosogatóhoz és az edényszárítóhoz közel helyezd el, így egyszerűbb a be-és kipakolás, illetve elkerülheted a vízcseppeket is a padlódon.

Apró trükkök

Könnyen megtalálhatod a keresett élelmiszereket, eszközöket, ha finoman gördülő, teljesen kihúzható fiókokban, illetve kihúzható kamrákban tárolod őket. A fiókok tartalma így átlátható, és könnyedén elérhető. A munkapult alatt is leginkább fiókos elemekben gondolkodj, ne nyíló ajtósban.

Helyezz 5 cm-es kitöltő elemet a szekrény és a fal közé, így biztosítva, hogy a fiókok és az ajtók teljesen kinyithatóak legyenek a fal mellett is. Ebből következően a méréskor a szekrényt ne "koppanástól koppanásig" méretezd két fal között.

Rögzítsd a konyhaszigetet úgy, hogy építtetsz egy lábazatvázat, amit a szekrényhez és a padlóhoz is hozzáerősítesz.

Egyedi konyhák esetében nem kell feltétlenül ragaszkodnod a köztudatba beégett, azonos magasságban végigfutó munkapulthoz, mely - ahogy már említettük - 85-95 cm között van. Bátran válassz a tűzhelyed számára alacsonyabb szekrényvázat, így kényelmesebben tudsz az edényeidbe kukkantani a főzés során.

Amennyiben ez a megoldás nem kivitelezhető, építtess a tűzhelyszekrényed alsó szekciójába egy kihúzható dobogót, így még a legpirinyóbb nagymamák is biztonsággal tüsténkedhetnek a tűzhelyed körül.

Soha, de soha ne tedd ezt a konyháddal

FIÓKOT SAROKBA NEM
1. Ha csak egy mód van rá, ne helyezz fiókokat a sarkokba, ellenkező esetben ahányszor csak kihúzod, az nekiütődhet a mellette lévő szekrény ajtajához, jókora karcokat okozva rajta. Arról már nem is beszélve, hogy meggátolja a hozzáférést. Ha ez a verzió mégis elkerülhetetlen lenne, akkor helyezz közéjük kitöltő elemet.

2. CSAPTELEP ABLAK ALÁ CSAK MÓDJÁVAL
Az ablak közelében mosogatni jó, mert nem válik egyhangúvá a romeltakarítás, de ha befele nyílnak az ablakaid, meglehet, többé az életben nem nyitod azt ki, vagy a csapod bánja. Gondosan mérd le a rendelkezésre álló helyet nyitott ablak mellett.

3. MOSOGATÓT FAL MELLÉ SOHA
Csak az helyezzen fal mellé mosogatót, aki nem szándékozik azt igénybe venni, ellenkező esetben bánni fogod a napot is, amikor ezt a megoldást választottad. Sem a nyeles serpenyők, sem a könyököd nem fog elférni mosogatás közben, nem beszélve a falat áztató vízről, ami oda mindig jutni fog.

4. SÜTŐT SE...
A mosogatóhoz hasonlóan, ha tehetné, a sütő is menekülne innen a korlátozott munkaterület miatt. A sütés közben keletkező hő és foltok semmi perc alatt nyomot hagyhatnak a faladon.

5. A SÜTŐ A SARKOKAT SEM KEDVELI
A sütő érzékeny jószág. Azt sem szereti, ha mosogatógép vagy páraelszívó sarokba kerül, mert így megakadályozhatja a szekrények és fiókok teljes kinyitását.

Az ideális munkapult

Egy munkapulttal rendkívül mutatóssá tehető egy konyha, és a frontokkal ellentétben ezt ritkábban is cseréljük, így megéri átgondoltan megválasztani. Íme néhány típus a teljesség igénye nélkül, melyek szóba jöhetnek.

LAMINÁLT MUNKALAPOK
Talán a legelterjedtebb változat nagy ellenálló képessége miatt. Ez a legolcsóbb megoldás, és elég szép eredmény érhető el vele. A vegyszereket jól bírja, de a hőt kevésbé.

TERMÉSZETES KÖVEK
E kőzetek előnye, hogy tökéletesen vízállóak, elegáns megjelenésűek. A márvány könnyen karcolódik és sérülékeny, a gránit lapok azonban teljes mértékben vágás, karc és hőállóak. Számtalan minta és szín áll belőlük a rendelkezésünkre.

CORIAN
Ez az akril kötésű ásványi lap a DuPont cég büszkesége. Kifejlesztése óta bizonyította, hogy rendkívül tartós, túléli a napi használat során keletkező hatásokat, metszéseket, vágásokat. Ellenáll a legtöbb savnak, UV sugaraknak, nem látszanak az illesztései, higiénikus, javítható, a keményfához hasonlóan lehet megmunkálni, egyszóval szuper alapanyag a konyhában.


Zseniális extrák, amik jól jöhetnek

KIHÚZHATÓ FEJES CSAPTELEPEK
Kiváltképp akkor fogod imádni ezt a csaptelepet, amikor egy hatalmas fazekat kell elmosogatnod, amit nem tudsz akárhogy forgatni a mosogatóban.

PULTBA ÉPÍTETT MÉRLEG
Sütés-főzés során nagyban megkönnyíti a munkánkat, ha nem kell állandóan keresgetni, mert ott van a pultba építve.

PALACKTARTÓ
Nem csak mutatós, de praktikus módja is kedvenc boraid tárolásának, ha egy beépített palacktartóban várakoznak az elfogyasztásukig.

KONYHAMALAC
A tengerentúlon már évtizedek óta elterjedt módja az ételmaradékok megsemmisítésének, ami nem utolsó sorban a konyhai dugulásoknak is elejét veszi, hiszen a közvetlenül a mosogató lefolyójához csatlakoztatott berendezés minden konyhai hulladékot könnyedén bekebelez.

PULT ALÓL KIHÚZHATÓ VASALÓDESZKA
Kisebb lakásokban lehet életmentő megoldás, de főleg abszolút helytakarékos. Ugyanezen elv mentén egy pót asztallap is kihúzható a munkapult alól, ami kis konyhákban áldásos megoldást jelenthet.

LÁBAZATBA ÉPÍTETT VILÁGÍTÁS
Nem csak rendkívül elegáns, de praktikus is a konyhaszekrény lábazatába épített LED-világítás, ami lehetővé teszi, hogy akár az éjszaka sötétjében is gond nélkül megtaláljuk, amit keresünk, szükségtelenné téve, hogy felkapcsoljunk egy fali lámpát. Akadnak olyan mosogatógépek, melyek szintén a szegélyléccel párhuzamosan, a padlóra vetítik ki a mosogatásból még hátralevő időt, melyet sokkal könnyebben olvasunk így le.


Tervezzük meg a konyhádat együtt

Bízunk benne, hogy tippjeinkkel segíteni tudtunk álomkonyhád kialakításában.

Ha további, személyre szabott ötleteinkre is kíváncsi vagy, vagy csak szeretnéd egy profira bízni a nehezét, foglalj ingyenes időpontot konyhatervező szakemberünkhöz. A konzultációt követően a választott konyhabútor márkájától függően akár egy 3D-s látványtervet is magaddal vihetsz.

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered