Jövőre a templom egere hozzád képest bankigazgató lehet. Ha eddig is szingli voltál, 2021-ben bérletet is válthatsz a magányosok klubjába. Az egészséged sem lesz már a régi, nem beszélve a munkahelyedről, aminek sanszos, hogy búcsút inthetsz, ... amennyiben nem tartasz be néhány felettébb mókás, ugyanakkor évszázadok óta velünk élő újévi hagyományt. :)
Nézzük, mit tanácsos tenned és enned, és mit nem annak érdekében, hogy a szerencse az új esztendőben a leggyakoribb vendéged legyen.
Tiltó listás tételek
1. A Szilveszter a férjek kedvenc napja. Nem csak a pezsgőzés miatt, hanem mert erre a napra esik a babona szerint a legtöbb olyan házi tevékenység, amit kifejezetten TILOS elvégeznünk, hacsak nem akarjuk az új évet nehézségekkel indítani. Ilyen a porszívózás vagy a szemetes kiürítése is. Ezen a napon életünk párját meg se kíséreljük felszólítani, hogy vigye ki a szemetet.
2. A hölgyek sem panaszkodhatnak, ugyanis ezen a napon végre a mosógép is megpihenhet. Csak semmi mosás és teregetés, mert azzal a lendülettel a szerencsénket is "kiteregetjük".
3. Már megint szanaszét hagyta a gyerek a zokniját és legszívesebben hozzávágnád? Ezen a napod ne tedd, mert a vita, perpatvar, családi bajusz összeakasztás tartósan az otthonodba költözhet. Hidd el, jövőre is lesz apropója a mérgedet kiadni. :)
4. Jól néz ki a sült pulyka, a töltött csirke és a Bajai halászlé, ám ezek külön külön is húsbavágó anyagi nehézségeket okozhatnak az új évben, ha éppen ezen a napon támadna rájuk gusztusod. Megmutatjuk, mi mással kápráztasd el inkább a családod.
Szilveszter: mintha a világ minden lakójának egyszerre lenne születésnapja.
Ételek, amik bebetonozzák a szerencsédet
MALACHÚS A hiedelem szerint, és ezt más nemzetek szülöttei is fenntartják, malachúst enni Szilveszterkor több okból kifolyólag is üdvös. A malac az orrával előrefele túr, így a szerencsénket kifordítja a földből, szemben a szárnyasokkal, akik hátrafelé kapirgálva elkaparják azt. A malac ezen felül, ha jól tartják, nem éppen egy filigrán állat. A hája, a húsos szalonnája az, ami a szerencse állat megtisztelő szerepéhez juttatta, így bármilyen sertéshúsból készült ételt jó ezen a napon fogyasztani.
KÁPOSZTA Tudtad, hogy eredetileg az amerikaiknak köszönhetően iratkozhatott fel a káposzta a szerencsésnek tartott ételek sorába? Őket egy tekercs "zöldhasúra", azaz dollárra emlékezteti. Nem csak a tengerentúlon, de Magyarországon is a gyarapodás jelképe.
LENCSE Aki lencsét eszik Szilveszterkor, és az új év első napján, annak egész évben tele lesz a pénztárcája. Biztos, ami biztos, éjfélkor szórj lencsét a szeretteidre, sőt, tegyél a zsebedbe is egy maroknyi lencsét! Bár a lencse megdolgoztatja a gyomrot, ugyanakkor rendkívül egészséges: 1 bögrényi mennyiségből készült étel a felnőttek számára ajánlott napi folsav szükséglet csaknem 90%-át fedezi.
Az alábbiakban 3 tradicionális magyar étel receptjét találod, melyekkel garantáltan szerencsésre eheted magadat.
0,5 fej vöröshagyma 5 dkg húsos szalonna 0,5 evőkanál fűszerpaprika 25 dkg darált sertéshús 5 dkg rizs 1 tojás 0,5 teáskanál római kömény 0,5 kávéskanál só 5 db savanyú káposzta levél 0,5 kg savanyú káposzta 10 dkg füstölt tarja 2 db babérlevél
Előkészítési idő: 30 perc Elkészítési idő: 3 óra
ELKÉSZÍTÉS
Először bekeverjük a tölteléket: egy tálban összekeverjük a darált húst, a tojást, a római köményt, kevés fűszerpaprikát, sót és a rizst. A káposztalevelek vastag szárát kivágjuk. A levél hosszanti oldalára teszünk egy adag tölteléket, és feltekerjük. A kilógó részeket betűrjük. Amikor az összes gombóc kész, átmossuk a savanyú káposztát. A hagymát felaprítjuk. A szalonnát felkockázzuk, és egy nagy lábosba tesszük. Alacsony lángon, lassan kieresztjük a zsírját, majd belekeverjük a hagymát. Amikor üvegesre párolódott, megszórjuk fűszerpaprikával. Belekeverjük a savanyú káposzta egyharmadát, rárakosgatjuk a gombócok egyharmadát, majd újabb réteg káposzta és újabb adag gombóc következik. Közben felkockázzuk a tarját, és azt is a gombócok közé tesszük, majd folytatjuk tovább a rétegezést. A lábos tetejére káposzta kerül, majd megy bele néhány babérlevél is. Felöntjük az egészet egy kis vízzel, és alacsony lángon, három-négy órát rotyogtatjuk.
Jó étvágyat, és szerencsében gazdag új esztendőt kíván a Marco Mobili!
A lencsét a főzés előtti napon áztasd be. Másnap szűrd le, tedd fel főni annyi vízben, amennyi jócskán ellepi, és add hozzá a babérlevelet. A füstölt húst darabold fel, és szintén add a leveshez. A répákat pucold meg, majd amikor a hús már elég puha, ezeket is tedd a levesbe. Kevés olajra szórd rá a felaprított hagymát, és dinszteld meg. Hintsd rá a lisztet, szórj rá pirospaprikát, és készíts sötét rántást. Ha minden megfőtt a levesben, keverd hozzá a rántást, forrald fel, végül sózd meg. Tetszésed szerint tejföllel tálalhatod.
Írta: Kánn Krisztina
A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője
Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!
Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:
- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál) - minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz - számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg - elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról - kedvezményt kapsz partnereinknél
Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum. Why do we use it? It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum is that it has a more-or-less normal distribution of letters, as opposed to using 'Content here, content here', making it look like readable English. Many desktop publishing packages and web page editors now use Lorem Ipsum as their default model text, and a search for 'lorem ipsum' will uncover many web sites still in their infancy. Various versions have evolved over the years, sometimes by accident, sometimes on purpose (injected humour and the like).