Hogyan válaszd ki a tökéletes karácsonyfát?

0 darab hozzászólás

Hogyan válaszd ki a tökéletes karácsonyfát?

Sok tekintetben más lesz az idei karácsonyunk, mint az eddigiek, de van valami, ami nem változik: hogy karácsonyfánk idén is lesz. Azt is eláruljuk, hogy ezzel nem csak a saját családod életét teszed szebbé, hanem nagy valószínűséggel egy másikét is Nemespátróban vagy Surdon, mert a hazai fenyőfaállomány java e két magyar településről származik, ezzel megélhetést biztosítva az ott élő embereknek.

Abban a kérdésben még mindig egymásnak feszül két tábor, hogy műfenyőt vagy élőt válasszunk-e, bár a legújabb kutatások szerint legalább 20 évig kellene kitartóan ünnepelnünk a PVC csoda körül, hogy környezetvédelmi szempontból megérje egyáltalán foglalkozni a kérdéssel, hogy műfenyőre váltsunk. Valljuk be őszintén, haladva a korral, mindig élethűbb fára vágyunk, így műfenyőből is néhány év elteltével újabbat vásárolunk, ezzel jókora ökológiai lábnyomot hagyva magunk után. A bolygó jólétét tekintve egyelőre tehát a valódi fenyő a nyerő, és ha ez így van, nézzük meg, kinek melyik való.

Szubjektív fenyőfa-szépségversenyünk első 6 helyezettjét mutatjuk most be.

6. Lucfenyő - csak elszántaknak

Küllemét tekintve kétségtelenül ez a fa viszi el a pálmát, hiszen a mesekönyvekben, a családi mozikban, és az emlékeinkben is ez a típus jelenik meg, ha a Karácsonyra gondolunk. Illata semmivel sem összetéveszthető, akárcsak az érzés, amikor a talpadba fúródnak azok a ravasz tűlevelek. Ez a fa terheli meg legkevésbé a családi büdzsét, ugyanakkor ezután porszívózhatsz a legtöbbet is, mert a tűleveleit igen hamar levetkőzi.

Nem is az a lényeg, hogy hol vagyok, hanem hogy a békességet megtaláljam. Szerintem erről szól az adventi időszak. A magunk békéjét kell megtalálnunk, a helyünket a világban, hogy megértsük, hol tartunk, s jó úton járunk-e.

Rúzsa Magdi

5. Ezüstfenyő- akinek a szín és a forma a lényeg

A luccal ellentétben ez a fajta már kevésbé hajlamos idő előtt pucérra vetkőzni, és a levelei sem annyira idegesítően szúrósak, de cserébe költségesebb is. Ráadásul kevésbé árad belőle az erdő mámorító illata. Ami ebben a típusban vagy rabul ejt bennünket, vagy éppen ellenkezőleg, taszítani fog, az a formája és a színe. Te kedveld az ezüstös árnyalatát?

3. Szerb lucfenyő - érzékeny bőrűeknek

Nálunk is egyre divatosabb a lucnak ez a szerb fajtája, mely névrokonához hasonlóan sajnos kevésbé tűri a szoba melegét, és hamar levetkőzik, de legalább nem szúrnak a levelei, a színe pedig szakasztott olyan, mint az ezüstfenyőnek, viszont annál olcsóbb.

2. Nordmann fenyő - aki az igazi zöldet szereti

A tévhittel ellentétben nem Normann, és sem Normandiához, sem a vikingekhez nincs köze. Nevét Alexander von Nordmann, finn természettudós után kapta. Ez talán az egyik legnépszerűbb fenyőfa fajta ma hazánkban, és nem véletlenül. Az ára nem felfele, hanem lefele megy, a leveleit pedig szinte egyáltalán nem hullajtja el. Akinek fontos, hogy egy fenyő élénk zöld színben pompázzon, annak meleg szívvel ajánljuk ezt a fajtát, nem fog benne csalódni.

1. Kolorádói jegenyefenyő - aki nem éri be kevesebbel, csak a legjobbal

Fenyőfa-szépségversenyünk abszolút dobogósa a kolorádói jegenyefenyő, más néven concolor, mely nem csak a legdekoratívabb fenyő fajta, de minden más tekintetben is elsőrangú paraméterekkel büszkélkedhet. Elképesztően kellemes citromos illattal tölti be a szobát. Elegánsan ezüstös zöld levelei cseppet sem szúrnak, még a legkisebb ujjacskák is bátran díszíthetik anélkül, hogy sírás lenne a vége. Ezek után már szinte hihetetlennek tűnik, hogy még a leveleit sem hullajtja. Igen, van ilyen zseniális genetikával megáldott fa!
No igen, ezzel együtt persze nem olcsó, sőt, mind között a legdrágább választás, de aki egyszer mellette tette le a voksát, ritkán vált a következő évben másra.

Gondozás

Ha már kiválasztottad kedvenc fádat, azt döntsd el, hogy földlabdás vagy vágott példányba ruházol-e be. Amennyiben kertes házban élsz, a vágottnál alig drágább konténeres változatot akár ki is ültetheted a kertedbe az ünnepe végén. Bármelyik megoldás mellett is teszed le a voksod, amire mindenképpen ügyelj, hogy ne csak te, de a fa is örüljön a találkozásotoknak, az a beszoktatás és a locsolás.

Ne hajszold kétségbeesésbe a fádat azzal, hogy a kertészetből egyenesen a fűtött szobába viszed. Pár napig tárold a garázsban, vagy az erkélyen, egy kevésbé fűtött helyiségben, és csak ezt követően invitáld meg a szobába.
Ha szeretnéd, hogy az ágai és levelei büszkén díszelegjenek, időnként öntözd is meg. Még a vágottat is. Az ünnepek végén pedig hasonlóan a beszoktatáshoz, a dézsásat apránként szoktasd hozzá a kinti hőmérséklethez. Ha azt szeretnéd, hogy meg is eredjen, néhány napnál tovább egyébként se tartsd majd a lakásban.
Ha ezeket az egyszerűen kivitelezhető tanácsokat megszívleled, a legtöbbet hozhatod ki a karácsonyfádból.

Boldog ünnepeket kíván a Marco Mobili Bútoráruház!

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered