Oppenheimer. Tények vs fikciók.

0 darab hozzászólás

Tudtad, hogy Robert Pattinsonnak köszönhető, hogy Christopher Nolan megrendezte az Oppenheimert. Ez az állítás történetesen igaz, de most elárulok tíz olyan dolgot erről a grandiózus filmről, aminek egy része csak a filmben valósult meg. Vigyázat, spoiler veszély!

Tény, hogy a színész egy Oppenheimer beszédeit tartalmazó könyvet adott ajándékba a rendezőnek. Ez adta az ötletet Nolannek, hogy filmet készítsen a legendás fizikusról. De vajon az is igaz, hogy Oppenheimer tényleg megpróbálta megmérgezni a tanárát, amikor Cambridge-ben tanult? Igen, mert bár nagyon szeretem Patrick Blackettet, de a laborkísérletei nem. És ebből annyira elege lett, hogy egyszer vegyszert fecskendezett az almájába. A film egyik megrázó jelenete, amikor a bomba felrobban, méghozzá hang nélkül, mely némaságot sokan a művészi hatásnak tudták be. Pedig a bomba felrobbanása után valóban csend támadt. És körülbelül másfél perc elteltével érkezett meg a hatalmas dübörgés és robaj. Azt is tudni vélték, hogy a civilek észre sem vették a sivatag közepén bekövetkező robbanást. Pedig az nem maradt észrevétlen. Csak az amerikai kormány kezdetben egy balesetnek álcázva egy fegyverraktár felrobbanásával indokolta, aminek következtében a közeli városokban kitörtek a házak ablakai, és Amarillo lakói 280 mérföldről is láthatták a villanást. És valóban ezért nem Kiotóra dobták le az atombombát. A döntés ennél árnyaltabb és bonyolultabb volt. Stimson valóban járt Kiotóban, de nem ott volt nászúton. Richard Feymann fizikus pedig egyedüliként a filmben nem ebben a védőszemüvegben, hanem anélkül, egy teherautóban ülve nézte végig az atombomba tesztet, nem csak a filmben, de a valóságban is.

És vajon Oppenheimer Einsteinnel találkozott, hogy konzultáljon Teller Ede számításairól? A valóságban nem vele, hanem Arthur Compton fizikussal találkozott. Az a pletyka is felröppent, hogy az állistás szereplőgárda résztvevői azt sem tudták, hogy ki melyik szerepre lett kiválasztva. Ez igaz. A rendező a megállapodás véglegesítéséig titokban tartotta, hogy ki melyik szerepet kapta. De ne felejtsük el, hogy ez egy Christopher Nolan film, amire nincs színész, aki nemet mondana. A filmben a Manhattan projekt tudósai Los Alamosba költöztek. De vajon így tett a szereplőgárda is? Igen. Sajátos kis közösséget alkotva egy Új-mexikói szállodában laktak a forgatás ideje alatt. Emily Blunt az egészet egy nyári táborhoz hasonlította. A nagy kérdés pedig az, hogy ha nem a CGA-al oldották meg a robbantási jeleneteket, márpedig nem azzal tették, akkor mit és hogyan robbantottak a nukleáris kísérletek filmezésekor. És azt hogyan rögzítették? Ha atomot nem is, valódi robbanóanyagokat használtak, amiket imax és a panavision kamerákkal forgattak le. És amiket így vettek filmre. Vagy mégsem? A most látott képek ne tévesszenek meg, mert bár a film nem használt CGI-t, ezeket a képkockákat a mesterséges intelligencia, a Miguel-i hozta létre. Ám aminek az alkalmazása egyáltalán nem hiányzott ebből a grandiózus filmből, mert Christopher Nolan egy valamit zseniálisan tud filmeket megrendezni.

Mi pedig otthonokat berendezni olyan első osztályú bútorokkal, amiken egy több mint három órás film alatt sem fogod a fenekedet kockásra ülni.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered