Mosógép, szárítógép külön vagy egyben? Segítünk dönteni!

0 darab hozzászólás

A ruhaszárítás örök körforgása

A lakás minden pontján felállított ruhaszárítók, amik persze folyton útban vannak, a levegő párában úszik, a fűtőtesten zoknik, fehérneműk, pólók szárítkoznak, minimum fűtési szezonban. Ismerős a kép?

Ezzel a helyzettel minden olyan ember találkozik, aki kis lakásban él többed magával, és még nincs szárítógépe.
A tiszta ruha projekt ilyen esetben nem kis feladat, de szerencsére van rá megoldás. A kérdés csak az, hogy vásárlás esetén milyen masinába érdemes beruházni?
Remek megoldásnak tűnik egy kombinált mosó-szárítógép beszerzése, vagy legyen inkább külön a két gép? A vélemények ebben a kérdésben nagyon megoszlanak.

Hogy segítsünk a döntésben, ebben a cikkben annak jártunk utána, mik az előnyei és a hátrányai a két géptípusnak, megmutatjuk, te hogyan mérd fel a saját szükségletedet, és abból sem csinálunk titkot, mi melyiket választanánk! Tartsd velünk most is!

MOSÓ-SZÁRÍTÓGÉP

A legegyszerűbb mosó-szárítógép kombinációk egy elöltöltős mosógépet és egy nem túl bonyolult ruhaszárítót egyesítenek egyetlen készülékben, ami ugyanolyan méretű, mint egy önálló mosógép, és ez szuper!
Jellemzően a közepes és felső kategóriás mosó- és szárítógépek pont azokat a funkciókat kínálják, mint amit az önálló mosó- és szárítógépek, némi kompromisszummal. Minél kisebb az élettér, annál nagyobb előnyt jelent, hogy egyetlen készüléknek kell csak megtalálni a helyet.

Mellette szól

1.Ideális 1-2 fős háztartások számára, vagy olyanoknak, akik garzonban laknak.
2. A mosási teljesítménye egyenértékű egy önálló készülékével.
3. Fele akkora helyet foglal, mintha két géped lenne.
4. A mosó-szárító kombik szellőztetésmentes szárító rendszert használnak, nincs szükségük természetes szellőzésre.
5. Akinek csak az őszi-téli időszakban van szüksége a szárítás megoldására, annak az év többi részében nem foglal plusz helyet.
6. Külön beavatkozás nélkül is kimoshatod és száríthatod a ruhákat, nincs nedves ruha átpakolás egyik helyről a másikra, ami különösen azok számára jelent előnyt, akik mozgásukban korlátozottak.
7. Önállóan is moshatsz vagy száríthatsz vele, tehát nem kell feltétlenül mindkét funkciót kihasználni.
8. A különálló szárítógép egy tartályban gyűjti a vizet (be lehet ugyan kötni, de a legtöbb háztartásban nincs két kiállás), a kombi viszont a mosógép lefolyójában simán leereszti a vizet, nem kell külön szerelni.

Ellene szól

1. A mosható ruhakapacitásnak csupán a felét képes megszárítani.
2. Ebből következően azonos mennyiségű ruhát kétszer annyi idő alatt tud készre mosni, mintha külön szárítógépben szárítottad volna.
3. Kevesebb szárítási programja van, alig lehet 1-2 dolgot beállítani rajta.
4. Meg kell várnia, amíg a gép befejezi a mosást és a szárítást, mielőtt újabb töltetet adhatnál hozzá. Azaz nincs olyan opció, hogy "húha, kimaradt egy zokni, azt még gyorsan hozzádobom".
5. Bár ma már sokat javult a helyzet a kezdeti gépek paramétereihez képest, típustól függően még most is sok vizet használhat a szárításhoz.
6. A hőszivattyús kombinációk persze energiatakarékosak, és nem használnak vizet a szárításhoz, de elég bonyolultak (és minél összetettebb valami, annál nagyobb benne a hibalehetőség, amit be is vált) és drágák.
7. Egyes kombi gépek túl nagyok ahhoz, hogy elférjenek egy szabványosított fürdőszobai pult alatt, ezért gondosan ellenőrizd a méreteit, ha egy adott helyre kell beillesztened.
8. Történelmileg a 2 az 1-ben gépek voltak a legkevésbé megbízható mosógépek, bár ez a jellemvonásuk az önálló mosógépekkel összhangban javult az évek során.
9. Ha elromlik benne valami, akkor a javítás ideje alatt sem mosni, sem szárítani nem tudsz vele.
10. Könnyen előfordulhat, hogy az egyik funkció javítási költsége olyan magasra rúg, hogy nem éri meg helyrehozatni, és akkor többet kell beruháznod, hiszen nem tudod csak az egyik készüléket megvásárolni.
11. Az ára esetenként több is lehet, mintha két önálló készüléket vettél volna.

ÖNÁLLÓ SZÁRÍTÓGÉP

Ha többen vagytok a háztartásban, mint ketten, és egyszerre nagyobb mennyiségű ruhát kell tisztává varázsolni, jó ötletnek tűnik a mosó-és szárítógépet külön megvásárolni.

Mellette szól

1. A mosás és szárítás szimultán végezhető: amíg az első adag ruha szárad, a második már a mosógépben foroghat.
2. A különálló szárító gyorsabban szárítja a ruhákat, mint a kombinált egység, és a mosás is gyorsabb.
3. Nagyobb mennyiségű mosni- és szárítani való ruhát leszel képesek kezelni.
4. Ha meghibásodna valamelyik, például a szárítógép, attól még tudsz mosni.

Ellene szól

1. Több helyet foglalnak el, hiszen két egységnek kell helyet találni a lakásban.
2. A hagyományos szárítógépeknek szükségük van szellőzésre.
3. A mosás befejezése után a szárítóba át kell pakolni a ruhákat.
4. Modellenként változik ez az arány, de sok vizet használnak el a szárításhoz. (Nem mindnek van szüksége vízre.)

Így mérd fel az igényeidet

Megkönnyítheted a dolgodat a vásárlás előtt, ha számba veszed az alábbi dolgokat, mert ezekre csak te tudhatod a választ.

1. Milyen időközönként és általában mennyi ruhát kell kimosnod?

2. A ruhák, amiket ki kell mosnod, kevésbé szennyezettek, vagy abban kúsznak-másznak a gyerekek, és a munkás ruhákra is neked van gondod?

3. A mostani géped megfelel a szükségleteidnek, vagy állandóan tele van a szennyestartó?

4. Hány olyan ruhát kell rendszeresen kimosnod, amiket nem lehet szárítógépben szárítani?

5. Általában mennyi időd van, vagy mennyit szeretnék a ruhák mosására, szárítására szánni?

6. Mennyi áramot, vizet fogyaszt a jelenlegi géped?

7. Belefér a költségkeretbe, ha az új masina több energiát fogyaszt?

8. Van hely két gép számára? Elférnek egymás tetején? Ha igen, akkor megoldott a természetes szellőzésük?

9. Van lehetőséged részletfizetésre, hogy költségesebb gépparkra válts?

Szubjektív ítélet

Most következik a kegyelemdöfés, vagyis személyes véleményem a dologról. Azzal indítom, hogy mindkét gépnek megvan a létjogosultsága, és nem véletlenül vannak forgalomban, hiszen kezdetben, és itt a kezdetben szón van a hangsúly, mindkettő remekül fog muzsikálni. A ruhák pihe-puhák lesznek, többé kevésbé szárazon fognak kijönni mindkét masinából, illetve a kombiból nem feltétlen. Azonban ahogy telnek-múlnak a hónapok, elsőként csak azt veszi észre a gyanútlan felhasználó, hogy a szárítás során a ruhákról leváló szöszök az ajtóra tapadnak, majd onnan a ruhákra, miközben azokat kiveszi a gépből.

Ekkor még nem sejti, hogy ez azért fordulhatott elő, mert a kombi gépekben egyszerűen nincs cserélhető, szöszt gyűjtő szűrő. Pedig a csupán szárításra tervezettekben ez alapfelszereltség, és 2-3 ciklus után általában ki is kell takarítani, hiszen felgyülemlik benne a szöszfelhő.

A szöszölést még csak megszokja az ember lánya, de fél-egy év elteltével gép típustól függően észreveszi, hogy már közel sem olyan szárazak a ruhák, mint annak előtte, mi több, konkrétan vizesek. Elérkezik a pont, ami már szakemberért kiált, mert a tartály kitakarítása kb. annyira "egyszerű", mint egy sütőn átállítani az órát: elektromérnöki diploma nélkül esélytelen.

Ebben a stádiumban már sejteni fogod, hogy ez a művelet még csak nem is lesz egyszeri, hanem hamarosan újabb beavatkozás(okra) lesz szükség, és ha nem csak alkalomszerűen akarsz vele szárítani, a kitakarítás ellenére annyit fog betegeskedni, hogy nem éri meg javíttatni.

A kombi gépek közel sem bírnak annyit, mint a csak mosásra vagy csak szárításra tervezett testvéreik. (Pont mint a klímák. Vagy hűtésre vagy fűtésre optimalizálva tudnak hatékonyak lenni, amelyik mindegyiket tudja, az rövid életű, vagy nagyon drága lesz.)

Kombinált gépet tehát csak az válasszon, aki havonta egyszer, vagy legalábbis nem túl gyakran óhajtja a szárító funkcióját használni, vagy nagyon pici a lakása. Mindenki másnak a külön gépek beszerzését javaslom, amik összességében sok bosszúságtól és felesleges pénzkidobástól fognak megkímélni.

Nem sokkal jobb érzés az így megspórolt pénzen inkább csodás bútorokat és kiegészítőket vásárolni a fürdőszobádba?😉

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered