A fenyőfák második élete - Erre használhatod őket az ünnepek után

0 darab hozzászólás

A te fenyőd is reinkarnálódhat

Repül a nehéz fa, ki tudja hol áll meg, ki tudja, hol áll meg, s kit hogyan talál meg...

Arany János Toldiját kissé újraszövegezve bízunk benne, hogy az ünnepek után a tömbházak emeleteiről aláhulló fenyőfák nem valakinek a parkoló autóján landolnak, mint ahogy azt néhány internetes mém már megénekelte.

A kidobásra ítélt, szeméttárolók árnyékában szomorúan meghúzódó fák látványa sokakban feléleszti azt az örök kérdést, hogy vajon mivel teszünk jobbat a környezetünk számára? Ha műfenyőt vásárolunk jövőre, vagy maradunk az igazinál?
Összegezve a lényeget: bolygóügyileg jobban járunk a valódival.

Az általunk megvásárolt fenyőket nem a mesekönyvekből ismert, háborítatlan erdőkből vágják ki Bambi mellől, hanem gazdaságokban termesztik, ami egyrészt sok család számára biztosít megélhetést, másrészt az ilyen farmokról származó fákat minden évben újra ültetik. Míg a megunt műfák kivétel nélkül a szemétlerakókban végzik, ahol jó, ha 400 év után lebomlanak, a valódi fák maradványai nem jelentenek környezeti terhelést, és számtalan kreatív módon újrahasznosíthatóak.

Az alábbiaknak mutatok 14 remek ötletet, melyek egy részét kertes házban, egy részét lakásban élők is bátran kipróbálhatják.

# 1. Mulcs

A kiszuperált fa leggyakoribb és legegyszerűbb felhasználási módja, legyen szó aprítékról vagy a tűlevelekről, ha komposztot vagy mulcsot készítünk belőle. A tűlevelek azon túl, hogy tele vannak értékes tápanyagokkal, melyek jótékonyan hatnak a talaj pH-értékére, lehetővé teszik a föld levegőzését anélkül, hogy az tömörré válna. Az udvari fák köré szórva azokat nedvesen tartja és védi a zord hidegtől.

# 2. Madarak élőhelye

A fának nem kell élnie ahhoz, hogy a vadvilág átvegye felette az uralmat. Akassz fel a kertbe kitámasztott fára egy madáretetőt, hogy az odavonzza a madarakat, és figyeld meg, ahogy a fa madárrezervátummá fejlődik. Hamarosan más élőlények is követik majd őket, hiszen kellemesen be lehet vackolni alatta, pláne, ha több fa kerül egy kupacra.

# 3. Haletető

Egyre több ház kertjében látni kerti tavakat. Amennyiben a tóban halak is élnek, továbbá a tó és a fa egymáshoz viszonyított mérete is lehetővé teszi, bátran engedd be a tóba a fenyődet. A fa a súlya miatt horgonyként is működik, az idő múlásával algák fognak megtelepedni rajta, ami táplálja a halakat, ráadásul remek búvóhely is lehet nekik. Persze ezt évente nem játszhatod el...

# 4. Tűzifa

Az örökzöldek többnyire nem alkalmasak beltéri fűtésre, de a szabadban remek tűzifa válhat belőlük. Hajlamosak gyorsan égni, így ideálisak máglyákhoz, tábortüzekhez, szalonna, padlizsán vagy héjában sült krumpli sütéséhez.

# 5. Hamu a kertbe

Miután elégetted a fát, szedd össze a hamut, és terítsd el a kertben. A fahamu egyebek mellett káliumot és meszet tartalmaz, melyek elősegítik a növények fejlődését, de a hamut komposztba is keverheted. A hamu a rovarok távoltartásában is hasznos. Csak arra ügyelj, hogy ne keverd össze a fa hamut a szén hamujával, mert utóbbi nem kínálja ugyanazokat az előnyöket.

# 6. Szigeteld vele a kerti növényeket

Az érzékenyebb növényeket óvni kell a fagyoktól. Erre is a jó a fenyő. Vágd le az ágait, és helyezd őket az ágyásra, a tűleveleket szórd a növények köré, ezzel állandó hőmérsékletet biztosítva, hogy átvészeljék a hidegebb hónapokat. Az is remek ötlet, ha egy kiszuperált, félbevágott hordót helyezel a növény köré, és abba szórod bele a törmeléket.

# 7. Légfrissítő

Amennyiben a fenyőd még nem száradt el teljesen, vannak rajta zöld ágak, vágd le róla a tűleveleket, tedd őket kis zsákokba, melyek így még hetekig-hónapokig frissítőül szolgálhatnak. Az is remek ötlet, ha forralsz némi vizet, és abba szórod bele a tűleveleket, esetleg kisebb ágakat, néhány szem szegfűszeget, borókabogyót, narancskarikát. Az így elkészített főzet gőze remek levegőillatosító.

# 8. Poháralátét

Nem kell mesterembernek lenned ahhoz, hogy egy kisebb fa törzsét 1-2 cm-es darabokra fűrészeld, igaz, ezt a műveletet egy panellakásban nehezebb kivitelezni. Hagyd megszáradni a fát fűrészelés előtt, különben könnyen széthasadhat, majd miután a fakorongokat levágtad, lakkozva tartósítsd őket.

Itt jegyzem meg, hogy poháralátétnek nyilván csak egy nagyobb fa törzse lesz alkalmas, de majd mutatok egy olyan felhasználási módot, amivel a vékonyabb ágakból nyert korongocskáknak is hasznát veheted.

# 9. Kulcstartó

Máris van megoldás a "de mit kezdjek a rövidebb ágakkal" problémára! Vágj le 10-15 cm-es darabokat az ágakból, olyat, amelyiken van egy további elágazás. Ezek lehetnek az új fali kulcstartóid.

# 10. Ruhafogas

A kulcstartóhoz hasonlóan, de kissé vastagabb, természetesen lecsupaszított ágak felhasználásával egyedi ruhaakasztót is készíthetsz az előszobába.

# 11. Térelválasztó

Ha a mulcsot tekintjük a fafeldolgozás alapfokának, akkor kétségtelen, hogy ez a pont a mesterképző, de még mindig nem lehetetlen a vállalkozó szellemű kreatívok számára. A fenti képen látható módon rendezd keretbe tetszőlegesen a lecsupaszított faágakat, hogy egy impozáns térelválasztó elemet vagy falpanelt hozhass létre. Egymáshoz rögzítheted őket ragasztópisztollyal vagy apró szegekkel.

# 12. Ceruzatartó

A vastagabb törzseket vágd 10-15 cm hosszú darabokra, majd fúróval fúrj bele lyukakat a ceruzák, tollak méretéhez igazodva (minimum egy 8-as fúróra lesz szükséged). Ebben az esetben a kérgétől sem kell megszabadítanod a ceruzatartódat, így még autentikusabban mutat majd az íróasztalodon.

# 13. Képkeret

A # 8-as pontnál már említettem, hogy akkor se csüggedj, ha a te fenyőfád nem túl vaskos. A vékony ágakat egy ágvágóval, vagy metszőollóval is apró korongokra vághatod, amiket tobozzal vagy száraz virággal kiegészítve felragaszthatsz egy képkeretre.

# 14. Fali dekoráció

A falpanelhez, térelválasztóhoz hasonlóan kisebb faliképet is készíthetsz a száraz ágakból, amiket körbetekerhetsz átlátszó LED-világítással, így a falon még hangulatosabb lesz esténként az összehatás.

És van még egy jó hírem így karácsony után! Kínálatunkban találsz olyan dizájnos szőnyegeket, melyek rendkívüli módon ellenállnak a fenyőfák tűleveleinek, nem rejtőzködnek a szálaik között, hogy még májusban is kísértsenek. Mutatok néhányat a teljesség igénye nélkül.

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered