Beleszerettél a pajtaajtókba? Ezt érdemes tudnod róluk.

0 darab hozzászólás

Ezért imádni valóak a pajtaajtók

Míg kezdetben ez az ajtófajta jobbára kültéren fordult elő, ma már nem csak a vidéki, rusztikus stílusban berendezett otthonokban, hanem tulajdonképpen bárhol találkozhatunk vele. Letisztult eleganciájával a modern, minimalista üveg pajtaajtóktól kezdve az ipari stílusú fém ajtókig bármilyen küllemben legyártható. Nem csak dekoratív eleme lehet egy helyiségnek, de bizonyos feltételek teljesülése esetén helytakarékos is, így ideális ajtófajta szűk terekbe. Kezdetben nappalik, hálószobák nyílászáróit váltották ki vele, de ma már konyhákba, irodákba, fürdőszobákba, öltözőkbe is előszeretettel választják. Megjelenésének köszönhetően ideális tágasabb terek elválasztására, felülete műalkotásként is felfogható, és van még egy járulékos előnye: nem lehet mérgünkben nagy robajjal becsapni:)

Ebben a cikkben összegyűjtöttem számodra a legfontosabb tudnivalókat a pajtaajtókról. Az előnyei mellett a telepítésével járó problémákat is megismerheted, és persze számtalan kedvcsináló képet is mutatok, hogy megtaláld a stílusban hozzád illőt.

ELŐNYEI

Formatervezése elsőrangú

Azért olyan kedveltek a pajtaajtók, mert stílusban nagyon tágak ma már a lehetőségek. Egy okosan megválasztott pajtajtó azonnal magára vonzza a tekintet, hiszen sokkal dekoratívabb hagyományos társaiknál. A szín és a vasalat megválasztásától függően nem csak rusztikus, country stílusú parasztházakban, de modern környezetben is megállják a helyüket. Míg a rozsdamentes acél vagy üveg ajtókkal kifinomultabb, a fából készültekkel meghittebb hangulatot érhetsz el.

Sokféle típusból választhatsz

Nem csak ajtókból, de vasalatokból is számtalan típus elérhető már, kisebb, nagyobb, egészen hangsúlyos is.

Helytakarékos

Tekintve, hogy a falon helyezkedik el, és ott síkban mozog, egy ilyen tolóajtó még egy szűk előszobába is beépíthető. Feltéve, ha gondolsz arra, hogy az ajtó mozgásához annak legalább egyik oldalán kell egy ajtónyi hely, és az útjába sem kerülhet semmi, még egy kiálló dugaszoló aljzat vagy villanykapcsoló sem. Amennyiben üvegből készül, nem csak átengedi a fényt, de általa nagyobbnak is érződik a helyiség.

Mutatósak a szerelvényei

Az ajtó frontja mellett kétségtelen, hogy a vasalat fogja a szépségét igazán kiemelni. Többféle méretben, és különböző teherbírással is megvásárolható, választható csillapítással vagy csillapítás nélküli változatban is. A ma kapható szerelvények már egészen könnyen kezelhetőek, felszerelésük házilag is kivitelezhető.

Olyan, akár egy kezesbárány

Bár első ránézésre robosztusnak tűnhetnek, a pajtaajtókkal gyerekjáték bánni. Mivel egy sínen csúsznak, akár szimpla, akár dupla szárnyas ajtóról is beszélünk, nagyon könnyű nyitni és zárni. Csillapításos görgőkkel szerelve még finomabb a haladásuk, egyszóval csak imádni lehet őket!

Környezetbarát

A fenntarthatóság és környezetbarát opciók ma már részét képezik a vásárlásainknak. Amennyiben egy pajtaajtóra esik a választásod, az minden lehet, csak nem műanyag. A leggyakrabban fából választják, ami remek befektetés, hiszen nagyon tartós. Amennyiben üvegből készül, energiát spórolhatsz általa, hiszen beengedi a fényt a helyiségbe.

Amennyiben te is pajtaajtót szeretnél az otthonodba, ezeket a hibákat tanácsos elkerülnöd

Pontatlan mérés

A pajtaajtók mérete ugyanarra a helyre beszerelve is eltérő lesz, mint egy hagyományos tokkal rendelkező ajtóé.
A mérést a padlótól indítsd az ajtókeret tetejéig.
Amennyiben a keret körül burkolat van, akkor a burkolat külső széléhez mérj, ne az ajtónyílás tetejéhez. Bármi legyen is a végső méret, adj hozzá még 2,5 cm-t az ideális magasság eléréséhez. Az ajtó szélességét ugyanígy mérd, de itt 5 cm-t adj hozzá a mért értékhez. Hogy miért? Ezzel el is érkeztünk a következő pont taglalásához.

A magánélet figyelmen kívül hagyása

Nagyon csábító ötlet pajtaajtóval ellátni egy fürdőszobát vagy egy hálószobát, de vajon akik így döntenek, felteszik maguknak azt a kulcsfontosságú kérdést, hogy így elég privát szférát biztosítanak-e maguknak? A válasz éppenséggel az is lehet, hogy a privát szféra ettől még nem sérül, de ez erősen függ az ilyen ajtó telepítésének módjától és a felhasznált anyagoktól.

A tömör fa jobb hangszigetelő, mint egy üreges ajtó, és minél vastagabb, annál jobb, priváttá pedig az teszi, ha az ajtók átfedéssel záródnak a nyílásra. Minél nagyobb a "rátartás" a nyílásra, annál kevesebb fény és hang jut át. Az ajtók jó illesztéssel extra szorosan is záródhatnak. Amennyiben az aljára kefesöprő toldalékot is helyeznek, mint a gardróbszekrényeknél, az a hangszigetelést csak fokozza. Léteznek olyan pajtaajtó zárak (pl. könnycsepp zár), horgok, melyek segítségével még privátabbá (zárttá) tehetők a pajtaajtók.

A tolóajtó-vezető kihagyása

Lehet, hogy elhanyagolható részletnek tűnik, de a pajtaajtók beépítésének kulcsfontosságú eleme egy tolóajtó-vezető . Ezek a kis kiegészítők jellemzően a padlóra vannak szerelve, és megakadályozzák, hogy az ajtó a falhoz ütődjön, bosszantó módon ide-oda billegjen a pályáján, amikor kinyitják. Ez a vezető elem az ajtó aljába vágott horonyba illeszkedik, így az ajtó a sínhez igazodik.

Ha nincs horony az ajtóba vágva, használhatsz olyan vezetőt, amely átöleli az ajtó alját (lásd a fenti képen). Léteznek fix méretek, illetve állíthatók, amik az ajtó vastagságához pontosan illeszthetők.

Amennyiben nem szeretnél az aljzatba fúrni, választhatsz falra szerelhető elemet is. Ebben az esetben ahogy az ajtó csúszik, egy kerék gördül végig, és az tartja az ajtót a megfelelő helyzetben. Mindegy, melyik lehetőséget választod, csak ne hagyd ki!

Rossz tisztítószer alkalmazása

A pajtaajtó vasalatait időnként le kell törölni. A porszívó általában jól működik, de ha ennél többre van szükség, ügyelj arra, hogy ne használj erős vegyszereket. A porszórt vagy nyers acélt nedves ruhával áttörölheted. A rozsdamentes acélt kifejezetten rozsdamentes acélhoz készült tisztítószerrel kell tisztítani, különben csíkos lesz. A szálcsiszolt mintával azonos irányba töröld át, miután ez megtörtént, mindig töröld szárazra az egész felületet. Ugyanez vonatkozik a sárgarézre is: ne használj vízen, szappanon vagy sárgarézfényezőn kívül más tisztítószert, papírtörlő helyett pedig inkább mikroszálas törlőkendőt.

A fából készült ajtók tisztításához egy portörlő vagy enyhén nedves rongy is elég. Esetükben kerüld a szappant, mert az károsíthatja a felületet. Mélytisztítást egy pajtaajtó nem igényel, hiszen remélhetőleg alaposan lekezelték.

Rossz vasalat kiválasztása

A különböző típusú vasalatok eltérő terhelést tudnak elviselni. Attól függően, hogy miből készül az ajtó, más-más hevederekkel fog tudni csak hatékonyan működni. Amennyiben rendkívül nehéz ajtót kell mozgatni, speciális ipari vasalatokra lesz szükséged.

Csillapítás nélküli ajtó

A csillapítással rendelkező görgők pont úgy néznek ki, mint a hagyományos acél kerekek, azzal a különbséggel, hogy lágy polimer gyűrűbetétet adnak hozzá. A polimer tökéletesen illeszkedik a kerék hornyába, így amikor az ajtó csúszik, nem hallani a fém kerekek mozgását a fém sínen. Ha a pajtaajtó intimebb helyre kerül, például hálószobába vagy irodába, fontold meg a tompítókerekek használatát. A kerekek cseréje utólag nehézkes lehet, így célszerű már az elején ilyet beszerelni.

Fejléc kihagyása

Erre a vízszintesen, a falra szerelt keskeny tartólapra a vasalat mögött nem mindig van szükség, de szinte mindig sokkal könnyebbé teszi a telepítést. Ezek a lécek azt teszik lehetővé, hogy először erre szereld fel az ajtó mechanikáját, majd az így összeszerelt fejlécet szereld fel a falra. Ez sokkal egyszerűbb, mint megtalálni a lyukak, illesztések pontos helyét a falon. A tartólap kifejezetten jó szolgálatot tesz abban az esetben, ha az ajtónyílásnak kiálló burkolata van, mert ekkor a kettő szintbe hozható.

A felületkezelés elbagatelizálása

Az egyik leggyakoribb probléma, ami egy fából készült pajtaajtót érhet, a vetemedés, ami pedig akkor következik be, ha az ajtót nem, vagy nem jól felületkezelték.

Egy pajtaajtó esetében a bevonat nem csupán megvédi az ajtót a nedvességtől, a nap káros sugaraitól és a hőmérséklet-ingadozástól, de kiemeli a szálmintázat szépségét is, amit felületkezelés hiányában nem is látnál.

Reméljük, összeállításunk segítségedre volt, hogy felvértezd magad a legalapvetőbb ismeretekkel a pajtaajtókról. Kínálatunkban számos olyan bútordarabot megtalálsz, melyek remekül illenek egy pajtaajtós konyhába vagy szobába.

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered