A 10 leggyakoribb hiba, amit a konyha felújításakor az emberek elkövetnek

0 darab hozzászólás

WOW-élmény vs katasztrófa

Egy konyha felújítása végződhet boldogsággal, vagy akár fulladhat totális kudarcba. A különbség abban áll, hogyan készülsz fel, milyen folyamat szerint dolgozol, és hogy képes vagy-e a leggyakoribb hibákat elkerülni. A szekrények megfelelő színének kiválasztásától a tér általános hangulatán át számos szempontot kell figyelembe venned a konyha felújításakor.
Amennyiben már a munka kezdetén szánsz időt ezek végiggondolására, megspórolhatsz magadnak egy rakás pénzt, és megkímélheted magad számtalan kellemetlenségtől, hogy a végén nyugtázhasd: wow, ez igen!

1. Silány anyagok választása

Létezik egy marketing berkekben elterjedt angol kifejezés még a '90-es évekből: "Go big or go home!", mely szabad fordításban valahogy így hangzik: Tegyél bele apait-anyait, vagy inkább bele se kezdj. Nos, ez a mondat a konyhafelújításra kiváltképp igaz. ha ugyanis már eleve fél megoldásokra van csak lehetőséged, talán meg kéne fontolnod a felújítás elhalasztását.

Két példa a nem megfelelő alapanyag megválasztására:

1. Manapság nagyon divatos a konyhapult feletti falat csempe helyett üveggel, egyéb trendi anyagokkal burkolni. Azt azonban tudni kell, hogy két, látszólag egyforma burkolóanyag között is óriási lehet az árkülönbség, és nem véletlenül! Amennyiben nem szeretnéd 3 éven belül lecserélni, akkor olyan burkolatot keress, mely elég hosszú és toldás nélkül is felrakható, továbbá kiválóan tolerálja a hőt és a párát.

2. Gyakran főzöl, esetleg közösen a gyerekekkel? Jobb, ha a márvány konyhapultot elfelejted, mert hamar foltosodik, nyomot hagynak rajta a savas dolgok, kiváltképp a vörösbor. Inkább válaszd helyette pl. a coriant, ami mindennek IS ellenáll.

2. A meglévő szekrények átfestése

A szekrények átfestésével önmagában nincs baj, főleg akkor, ha szűkös a költségvetésed, hiszen egy konyha felújításának a bútor a legdrágább eleme, ám azt tanácsolom, csak akkor állj neki, ha sem az időt, sem a fáradtságot nem sajnálod arra, hogy az összes munkafázist becsülettel végigcsináld (frontok és fogantyúk leszerelése, a felület csiszolása, zsír-és portalanítása, alapozása, festése, száradási idő kivárása).

Amennyiben csak úgynevezett látszatfestést végzel, nagyjából egy év múlva a hibák biztosan megmutatkoznak, a festék lepereghet, felhólyagosodhat, és megkockáztatom, az lenne az utolsó dolog, amire vágynál, hogy az egész munkát ekkor újra kezdhesd.

Amennyiben mégis az átfestés mellett döntesz, nem árt szakemberhez - és őt gyakran nem a komment szekcióban találod - fordulni, aki segíthet többek között a megfelelő festék és eszközök kiválasztásában is.

3. A tárolás nem megfelelő átgondolása

Nem mondom, szépek a Pinteresten található konyhafotók, de mielőtt még valamelyik rabul ejtene, ne feledkezz meg arról, hogy a konyhák a funkcionalitásról szólnak. Méghozzá a te lakásodat illetően. A konyha nem csupán az ételkészítésről szól, hanem a főzési folyamat egészének élvezetéről is, ami a tárolást is magában foglalja.
A leggyakoribb hiba, hogy az emberek már a tervezésnél sem veszik figyelembe, mekkora helyre lesz szükségük. Ahhoz, hogy ezt tudd, tisztában kell lenned a napi rutinoddal, hogy mit és milyen gyakran, hány főre és hanyad magaddal főzöl a LEGGYAKRABBAN. Így biztosítható, hogy a dizájn működőképes legyen.

4. A térigény elhanyagolása

A második leggyakoribb hiba, amit a legtöbben elkövetnek a konyhájuk felújításakor, hogy nem, vagy nem jó szemel gondolnak a térre. Vagy feleslegesen nagy a konyhájuk, amit jobb híján ugyancsak feleslegesen nagy konyhaszekrénnyel próbálnak meg kitölteni, vagy a másik végletbe esnek: a legújabb trend szerinti konyhagépekkel és funkciókkal szerelik fel a konyhájukat, de aztán ember legyen a talpán, aki ott tud manőverezni. Gyakori és igen fájdalmas hiba, hogy egyszerűen nem számolnak azzal, hogy a szekrényeknek ajtaja is van, amit legalább egyszer az életben ki is kéne nyitni. Láttam már olyan csoda hűtőszekrényt, ami épp csak be nem rámolt a bevásárló kosárból a gyomrába, ugyanakkor az ajtaját csak úgy lehetett kinyitni, hogy az rendre nekiütközött a szemben álló konyhaszigetnek.

Fontos, hogy még vásárlás előtt mérd le a készülékeket, akárcsak a szekrényeket, és közlekedőket, hogy biztosan elegendő hely álljon rendelkezésre. Ilyenkor ne csak magadra, de társasági életedre, és mindazok adottságaira is gondolj, akik veled együtt még a konyhában meg fognak fordulni. Ne adj isten veled együtt szeretnének majd főzni.

5. A “háromszög szabály” figyelmen kívül hagymása

A konyhában a 3 pontos kapcsolat a főbb készülékek, a mosogató, a tűzhely és a hűtőszekrény között értendő, mivel ez a három legfontosabb terület, melyeknek egyensúlyban kell lenniük egymással, hogy könnyen és hatékonyan tudj a konyhádban mozogni.
Amennyiben készítenénk egy timelapse videót egy átlagos napodról a konyhádban, neked is feltűnne, hogy mindhárom pontba folyamatosan ingázol.

Amennyiben nem egysoros a konyhád, ezt a szabályt azért érdemes figyelembe venned már a tervezéskor, hogy az "ingázásod" a lehető leggördülékenyebb legyen, és mentes a frusztráló ide-oda ugrálástól. Egyszóval az elrendezés működőképes legyen.

6. A folyamat siettetése

A konyha felújítása lassú és módszeres, amennyiben jól csinálják. Aki kapkodva, pillanatnyi rajongástól vezérelve választja ki a szekrény színét és stílusát, gyakorta boldogtalanságba hajszolja magát.
Tartsd észben, hogy az anyagok nagyon másként tudnak mutatni egy bemutatóteremben, mint ahogy kinéznének a lakásodban, hiszen más a megvilágításuk, mely miatt a színük is másként hat. Jobban teszed, ha beszerzel szín - és anyagmintákat, amiket az otthonodban tesztelhetsz vásárlás előtt.

7. A helyiségkapcsolatok átgondolatlansága

A konyha felújításakor fontos azt figyelembe venni, hogy az a lakás többi helyiségével hogy kooperáljon. Ez persze nem jelenti azt, hogy a konyhának a ház /lakás minden elemével egyeznie kellene, de az áramlást valamilyen módon mégis biztosítani kell.

Gyakori hiba, hogy nem veszik figyelembe a lakás többi színét, pedig harmonikusabb lenne, ha a konyhára úgy tekintetnél ilyen értelemben, mint a többi helyiség kiterjesztésére.

Akkor lesz zökkenőmentes az átmenet, ha a konyha stílusa megegyezik az otthonod többi szobájának a stílusával. Ezt elérheted úgy is, hogy olyan színre fested ki, vagy olyan színű konyhabútort vásárolsz, mely egyesíti a lakás többi részében használt színeket.

Ez alól egyetlen kivétel van, ha szándékosan az a koncepciód, hogy minden egyes helyiségnek önálló tematikát adj. Akkor azonban ennek is nyilvánvalónak kell lennie.

8. A koncepció menet közben történő megváltoztatása

Nem vitás, mindenkinek vannak döntésképtelen pillanatai, ám azt javaslom, addig ne állj neki a munkálatoknak, amíg nem vagy egészen biztos a koncepciódban, az alapanyagokban stb. Ezzel időt, pénzt és kínos pillanatokat spórolhatsz meg magadnak.

Kerüld el azt a költséges hibát, hogy meggondolod magad a kiválasztott készülékekkel kapcsolatban, pláne, miután már megrendelted őket. Ne lefedd, mostanság az ellátási láncok akadozása miatt közel sem olyan könnyű a portékákat beszerezni, mint két évvel ezelőtt, így hónapokat csúszhat a felújításod, a szakemberhiány miatt akár éveket is. Jelszó: rendeld meg a bútorokat magabiztosan, egyszer (!) és időben! :)

9. Megfeledkezés az elektromos hálózatról, világításról

Van egy határozott különbség a szép konyha és a használható konyha között. Ez pedig az elektromos hálózat kiépítésében keresendő.

Sokan megfeledkeznek arról, hogy a világítást is korszerűsítsék, így bármilyen szép is a konyha, sötétben maradnak a bútorok, Nincs elegendő, ami még rosszabb, életveszélyes helyen vannak a dugaszoló aljzatok, nem megoldott a páraelszívás. Ez a hiba azért keletkezik, mert a legtöbben leragadnak a mosogató, mosogatógép, munkalapok, és a "hány gázrózsája legyen a tűzhelyemnek" kérdéskörnél. Esetleg hozzáértés hiányában úgy állnak neki barkácsolni a konyhában, hogy nem egyeztettek előzetesen szakemberrel.
A dugaszoló aljaztok az én egyik vesszőparipám. Szerintem nem tudsz belőlük túl sokat beépíteni. Jól jön a felső szekrények alatt, a konyhaszigeten, a kamrában, melyek így évekig működőképessé teszik a teret.

10. Általános tétovázás

Amikor a konyha felújításáról van szó, természetesen vannak olyan pontok, ahol elővigyázatosan kell eljárni, hogy semmi se veszélyeztesse később az egészségedet, és ne gátolja a használhatóságot, ne menjen szembe a logikával se. Ugyanakkor aki túlságosan is biztonsági játékos, és fél az újdonságok kipróbálásától, az nagy hibát követ le.
Hát nem pont azért akarod felújítani a konyhádat, hogy valamit megváltoztass benne, jobbá tegyél, mint azelőtt volt?

Tény, hogy az aktuális divat nem tart örökké, de mégis van abban valami felszabadító, ha felkarolsz egy kortárs ötletet, egy merészebb dizájnt, valamit, ami egyedi és megismételhetetlen. A fehér konyhák biztonságosak, de ha te is úgy szereted a színeket, mint én, akkor merj ezen változtatni, és építsd be a konyhádba a wow-faktort!
Amennyiben szeretnéd, álomkonyhádat nálunk meg is tervezheted!

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered