Tedd EGÉSZségesebbé magad a holisztikus belsőépítészet erejével

0 darab hozzászólás

Mi fán terem a holisztikus belsőépítészet?

A holisztikus belsőépítészet, amelyet a jól-lét tervezésének is szokás nevezni, a belsőépítészet azon ága, mely az emberek lelki, testi és szellemi jóllétének támogatására irányul. Ahogy a holisztikus orvoslás sem csupán a tüneteket, hanem az egész embert veszi figyelembe, a belsőépítészet sem csak a formát és annak funkcióját vizsgálja. A hagyományos megközelítésű belsőépítészet figyelembe veszi, hogy egy helyiség mennyire tetszetős, és mennyire használható. Kicsit mélyebbre hatolva a tervező még azt is figyelembe veszi, hogy egy szoba milyennek „érződik” a lakók számára. A holisztikus belsőépítészet még ennél is tovább megy. Arra törekszik, hogy a helyiség elősegítse a benne élő, dolgozó emberek fizikai, szellemi és lelki egészségét. A holisztikus tervezők a színpszichológiáról, a biofíliáról, a környezetpszichológiáról, az emberi biológiáról és az ergonómiáról szerzett ismereteiket használják fel a terek kialakításakor, hogy EGÉSZségesebbé tegyenek bennünket.

Ez persze nem azt jelenti, hogy egy lakberendező ilyen szemléletet alkalmazva meg tud gyógyítani egy súlyos betegséget, azt azonban talán senki nem vitatja, hogy a környezetünk messze túlmutat azon, mint amit látunk vagy érzékelünk. Az pedig csakis a javunkat szolgálhatja, ha ezt a magasabb rendű tudást holisztikus módon hasznosítjuk jóllétünk érdekében.

Kedvet kaptál ahhoz, hogy ilyen módon egészségesebbé tedd az életedet? Akkor a legjobb helyen jársz, mert elkészítettünk számodra egy 6 lépéses tervet, melyet ha alkalmazol, segít egy olyan környezet kialakításában, mely inspirál, ápol és szolgálja a benne élő emberi lényeket. Tarts velem!

A jól-lét megtervezése 6 egyszerű lépésben

# 1. Az otthonod boldoggá tehet

...vagy szomorúvá. A környezetedben a színek, illatok, hangok és bizonyos tárgyak növelhetik a boldogság érzetedet. Ha ugyanezen dolgokat nem jól alkalmazod, épp az ellenkezője történik.

Boldogság tippünk

1. Vedd górcső alá a szobák színét. 1.Szereted őket? 2. Megfelel a szoba CÉLJÁNAK? Ha a hálószobád sárgára vagy narancssárgára van festve, az nem segíti elő a pihenésedet, pedig ez egy hálószoba elsődleges célja. Fesd át őket a rendeltetésük (!) szerint. A színek mögött rejlő pszichológia nem hókuszpókusz, nagyon is valóságos, ezért használd az ide vonatkozó tudásanyagot és fordítsd a javadra!

2. Milyen illatokat szeretsz? Ha kedveled a citrom illatát, tegyél egy citromgyertyát vagy citromolajat egy diffúzorba a szobában, és figyeld meg, hogyan deríti fel a napodat.

3. Nem hiszem, hogy külön magyarázatra szorul a zene ereje. Minél gyakrabban játszd le kedvenc zenéidet, feltéve ha az nem zúzós heavy metal. Olyan muzsikákat válogass elsősorban össze, melyek a háttérben halkan szólhatnak, akkor is, ha éppen valamilyen munkát végzel.

4. A házad / lakásod mindaddig csak egy épület, amíg nem szabod magadra. Az otthonodnak tükröznie kell a te és az ott élők személyiségét.
Számold fel az elakadásokat. Szabadulj meg néhány olyan szentimentális tárgytól, melyek csak a múltba ragasztanak és akadályoznak a továbblépésben. Amik viszont inspirálnak, pl. tárgyak, fényképek emlékezetes kirándulásokról, családi eseményekről, barátságokról, keretezd be, és tedd ki őket a falra.
Egy így kialakított fotófal nagyon jó energiákat fog az otthonodban áramoltatni, mert általuk személyesen tudsz kapcsolódni a térhez, és ahányszor csak ránézel, boldogabb leszel.

# 2. Az otthonodban energikusnak érezheted magad

...vagy fáradtnak. A környezet energiát adhat, de el is veheti a dekorációk, a fény és az elrendezés révén.

Energianövelő tippünk

1. Számos tanulmány kimutatta, hogy a kék szín csökkenti, a piros növeli az energiaszintet. Helyezz a konyhába meleg tónusú színeket. Ezek lehetnek élénkebb színű háztartási gépek, vagy egyéb kiegészítők, amennyiben homogén a konyhabútorod.

2. Tudtad, hogy a külvilágot utánzó dekorációk szintén képesek megemelni egy lakás energiaszintjét? Emiatt fontos, hogy legyenek az otthonodban dísznövények.

3. Cserélj ki néhány izzót vagy lámpát annak érdekében, hogy elegendő fény legyen az egyes helyiségekben. Ha pl. az étkező fényeiben nem vehetők ki jól az élelmiszerek, az probléma.

4. Minden helyiségnek szüksége van egy megszakítás nélküli energiaáramlásra. Ha a bútorok rossz helyen vannak, a levegő túl sok "akadályba" ütközhet szobáról szobára haladva, ami fizikailag és pszichésen is hatással lehet rád. Számos Feng Shui alapelv és gyakorlat létezik, melyből néhánynak a hasznát anélkül is be lehet látni, hogy hinnél a térrendezésnek ebben a formájában. Ügyeljen arra, hogy senki se üljün háttal az ajtónak, ne legyenek eltakarva, eltorlaszolva belógó bútorokkal az ajtók és ablakok, hogy az energia szabadon áramolhasson. Figyeld meg, hogy tudsz mozogni a lakásodban, és játssz a különböző elrendezésekkel, hogy minél zökkenőmentesebb legyen a haladás.

# 3. Az otthonodban biztonságban érezheted magad

...vagy szoronghatsz.
Nem is gondolnád, mi minden kapcsolódik a biztonságérzetedhez az olyan nyilvánvaló dolgokon túl, mint amilyen egy jól záródó ajtó vagy biztonsági rendszer.

Biztonságodat növelő tippünk

1. Ha nincs, szerezz be földig érő sötétítő függönyöket és használd is őket, amint leszáll az este. (Melegebb érzetet kelt és otthonosabb, mint egy reluxa.)

2. Ha teheted, fogadj örökbe egy háziállatot (kutyust, cicát. Egy aranyhal ebből a szempontból most nem játszik). Az ő állandó jelenléte elképesztő módon képes a pozitív energiákat és a biztonságérzetet növelni, és ebbéli értékéből az sem von le semmit, hogy cirmi személye egy betörő szemszögéből nézve aligha bír visszatartó erővel. Az érzet a lényeg, ami sokkal komolyabb, mint a valós veszélye egy tényleges betörésnek. Bónusznak ott van a cukiság faktor, és annak ténye, hogy attól a pillanattól kezdve soha el nem múló szeretettel fog az a kis lény rád odahaza várni.

3. Ha különösen félős vagy, szereltess be biztonsági rendszert. Önmagában az a tudat, hogy a készülék helyetted is figyel, már megnyugtató lehet.

4. A sötét sarkokba tegyél egy lámpát. Nem kell állandóan világítania, de igyekezz úgy elosztani a fényt az egyes helyiségekben, hogy a fény finoman, de mindent átjárhasson.

5. Most jön a személyes kedvencem! Szerezz be egy jó vastag takarót, vagy súlyozott paplant. Igen, orvostudományi tény, hogy ha megfelelő nyomással nehezedik ránk egy lepel éjjel - ami pedig csak akkor tud megvalósulni, ha van tömege a takarónknak - sokkal mélyebben és nyugodtabban fogunk aludni. A súlyozott takarók alatti alvás olyan érzés, mintha átölelnék az embert. Ezért pólyázták be régen a csecsemőket is szorosan, és ugyanezen okból gyártanak felnőttek számára e célt szolgáló alvó zsákokat is. Ez utóbbi olyan jópofán van kialakítva, hogy a végén lévő nyíláson keresztül könnyedén ki tudod szabadítani a lábadat, így az éjszaka közepén is fel tudsz kelni anélkül, hogy levennéd magadról. Egy magyar vállalkozás kifejezetten ezek gyártására szakosodott.

# 4. Az otthonod kényelmes lehet

...vagy nagyon kényelmetlen. Pedig akkor működik jól, ha hazaérve az minden vágyad, hogy gyorsan lerúghasd a lábadról a cipődet, felkaphass egy pohár bort, és ahhh...beleszédülhess a kanapédba. Ebben az érzésben minden bizonnyal a bútoraid is szerepet játszanak.

Kényelmet fokozó tippünk

1. Mielőtt létrehozol egy teret, tedd fel magadnak a kérdést: ki és mire fogja használni? Ez a tervezés első lépése.
Tehát ha vannak gyermekeid, akik a nappaliban végzik el a házi feladatukat, akkor megfelelő világításra és egy íróasztalra, vagy munkaállomásra van szükség, ahol kényelmesen és hatékonyan dolgozhatnak. Ha gondoskodsz arról, hogy bármely helyiségben el lehessen végezni egy feladatot, az javítja a jóllétét.

Kényelmes bútorokat szerezz be. Ez persze elég nyilvánvalónak tűnhet, de itt most nem kizárólag arra gondolok, hogy vásárolj egy puha ülőgarnitúrát, hanem a példánál maradva arra, hogy ha vannak gyermekeid, akkor ne válassz hófehér, bársony borítású székeket...

2. Tanulmányok igazolják, hogy a lakásod felépítése (összetettsége, változatossága) megerősítheti a kognitív képességeket azáltal, hogy többféle utat és perspektívát jelenít meg az agyban a minket körülvevő világról. Ezért használd a fantáziádat a lakás kialakításakor, és lehetőség szerint ne úgy másolj másokat.

3. Használj dekorációkat. Ha ezt a pontot figyelmen kívül hagyod, az otthonod stílustalan lesz, és egy üres érzetű lakást kapsz érte cserébe, ami soha nem lesz igazán lakályos. Szóval, hajrá, díszítsd fel a teret!

4. Tedd egyszerűbbé az elrendezést. Nem megyek bele mélyebben ennek magyarázatába, inkább egy példával élek: A konyhában úgy pakolj el, hogy a poharak könnyedén hozzáférhetőek legyenek. A nappalidban is csak annyi bútor legyen, hogy ne kelljen azért nagyobb erőfeszítést tenned, hogy valahova leülhess, vagy bárminek helyet találhass.

# 5. Az otthonodban nyugodtnak és produktívnak érezheted magad

...vagy nagyon stresszesnek. Épp elég stressz van alapból is az életünkben, nem hiányzik, hogy még az otthonunk is hozzá tegyen egy lapáttal. Ez azonban bekövetkezik, ha rendetlen, vagy nem tartalmaz elég természetes elemet (fény, növények). A rendetlenség azon túl, hogy látványnak sem kellemes, túlzott ingerekkel bombázza az elménket, ami az agyunkat olyan gondolatokkal terheli, amikre nem is kéne összepontosítani.

Stresszoldó tippünk

1. Takaríts ki! Kezdd azzal, hogy teremts mindennek helyet. Ha viszont már nincs valamire szükséged, akkor ne tárold feleslegesen, obd ki végre! Ezt apránként is megteheted, amiért az agyad is hálás lesz.:)

2. A természettel való kapcsolat csökkenti a vérnyomást és a kortizol (a stresszhormon) szintjét. Ha nincs lehetőséged több ablakkal és természetes fénnyel ellátni egy helyiséget, telepíts be olyan növényeket, melyek jól tűrik a fényszegénységet. Ezek nem csak csökkentik a stresszt, de nappal eltávolítják a levegőből a méreganyagokat is.

# 6. Az otthonod hívogató lehet

...vagy téged elszigetelő kapcsolatgyilkos. A boldogság egyik legfontosabb alapköve a KAPCSOLAT mindennel és mindenkivel. Az otthonodnak olyan helynek kell lennie, ami a kapcsolataid fenntartását is szolgálja. Ez azt jelenti, hogy akkor működik jól, ha a gondolat, hogy valaki hozzád váratlanul betoppan, kicsit sem stresszel. (Jézusom, szalad a lakás, nem akarom, hogy bárki meglássa, hogyan és hol élek.) Nem tudsz kialakítani tartalmas, mély kapcsolatokat (mely a hosszú élet titka), ha a legszemélyesebb teredet nem mered senkinek megmutatni.

Kapcsolatépítő tippünk

1. Gyakorold a vendéglátást úgy, hogy mindig tarts otthon némi harapnivalót arra az esetre, ha valaki betoppanna hozzád. Nem kell heti 5 vacsorapartit rendezned ahhoz, hogy ez kivitelezhető legyen. Megteszi egy csomag kávé is a szekrényedben, vagy egy kisebb teakollekció. És azt se feledd, hogy egy olyan lakásban, amit arra terveztek, hogy lenyűgözze a látogatóidat, nem feltétlenül fogod magad jól érezni. Te élsz ott, nem ők, neked legyen komfortos.

2. Lazíts! Hidd el, az emberek hétköznapjai közel sem úgy néznek ki, mint amilyen az Instagram / Facebook fiókjuk. Az élet mindenkinek folyamatos munka önmagán, amibe egy kis rendetlenség is belefér. El sem hinnéd, mennyi a közös benned és bennem...:)

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered