Mosogatóforradalom - te győzöd le a mosatlan edényeket, vagy ők gyűrnek le téged?

0 darab hozzászólás

I love mosogatás. Vagy mégsem?

A minap olvastam egy posztot, amiben egy férj arról számolt be, hogy a feleségével fogadást kötöttek, hogy aki veszít a kártyapartijukban, az átvállal a másiktól egy házimunkát. A felesége ekkor heves tiltakozásba kezdett, hogy az nem lesz jó, mert ő pl. imád mosogatni, így ezt a tételt nem szívesen adná át.

Bevallom, amikor ehhez a ponthoz eljutottam az olvasásban, majdnem félrenyeltem. Álmomban nem gondoltam volna, hogy van élő nő e planétán, aki ezt a feladatot önként, dalolva elvégzi.
Mindenesetre e cikk írója nem ezen hölgyek táborát gyarapítja, ugyanakkor mélységes tisztelettel adózik mindazoknak, akik e kérdésben másképp gondolkodnak.

Amiben azonban nincs különbség, hogy függetlenül attól, utáljuk, vagy imádjuk-e a mosogatást, ezt a feladatot egyikünk sem tudja megúszni. Ha pedig már muszáj megtennünk, végezzük el a lehető legrövidebb idő alatt, és a leghatékonyabban. Ez utóbbit különösen fontos szem előtt tartani, mert felmérések szerint nem számít, milyen tiszta vagy, a konyhád valószínűleg piszkosabb, mint a fürdőszobád.

Hibák, amiket a mosogatás során meglehet, te is elkövetsz

1. Próbálod megúszni

Kezdetben csak annyi történik, hogy addig pakolod a mosogatóba a szennyes edényeket, amíg csak tudod. Ráadásul még azzal sem törődsz, hogy legalább úgy hajigáld be őket, hogy ne egymás tetején kelljen egyensúlyozniuk. Aztán elérkezik az a pillanat, amikor felméred, hogy a mosogatóba már csak úgy fér be az utolsó tányér, ha a csaptelepet egészen kifordítod. Ez pedig patthelyzetet eredményez, hiszen ezután hely hiányában már nem tudod a mosogatóba azt visszafordítani, hogy majd el tudj mosogatni. Ezen a ponton már csak egy jól irányzott kézigránát bevetése segíthet, illetve annak belátása, hogy ilyen sokáig a mosogatást nem halogathatod.

Persze megértlek, mivel a halogatások hátterének nagy százalékában nem a lustaság, hanem az a probléma húzódik meg, hogy a csöpögtető már eleve tele van, tehát nincs hova pakolni az elmosott edényeket. Az ilyen csöpögtetők rokonságot mutatnak az ugyanezen háztartások ruhaszárító állványaival, ahonnan szintén nem a szekrénybe, hanem egyenesen viselőjükre kerülnek fel a megszáradt ruhadarabok. Mindkét jelenség hátterében az elégtelen szekrénykapacitás keresendő, és az emiatt rémálommá váló, és nehézkes portékalogisztika. Mivel több az edényed, mint amennyi hely a konyhaszekrényedben van, a körforgást folyamatosan fenn kell tartanod, ami ördögi kör. Hacsak nem szándékozol az edényeid felétől megválni, sürgősen el kellene azon gondolkodnod, hogyan tudnád konyhaszekrényed méretét ésszerűen megnövelni. Csendben súgom meg, hogy ehhez nagyszerű ötleteket adhat neked a Marco Mobili. 😉

2. Retkes szivacs

Tuti biztos, hogy a mosogatószivacsaidat ritkábban cseréled le, mint az ildomos lenne, pedig E-coli és Szalmonella barátunk imád a szivacsokban megtelepedni, és ott őrült nagy partit képes csapni, amihez te - ha nem vigyázol - egy kiadós hasmenés kíséretében a toaletten csatlakozhatsz. Annak érdekében, hogy ezt elkerülhesd, mosogatást követően igyekezz a szivacsaidat alaposan kimosni és kicsavarni, majd tedd olyan helyre, ahol módja van kiszáradni. Még jobb, ha a használatot követően befújon valamilyen fertőtlenítő permettel. A szivacsaidat rendszeres időközönként selejtezd le, illetve a száradásuk érdekében eleve kettőt üzemelj be, és felváltva használd őket.

3. Piszkos mosogató

Mit szólnál ahhoz, hogy azt mondanám, a fürdőszobai mosdódban kéne inkább mosogatnod? Nem nehéz belátni, és felmérések is megerősítik, hogy a fürdőszobai mosdókhoz képest a konyhai mosogatók 10.000-szer több kórokozó csíráját tartalmazzák, éppen ezért érdemes őket naponta többször is fertőtleníteni. Viszont ehhez nem szükséges semmilyen kemikáliát bevetned. Azokkal csak azt érnéd el, hogy mindennek ellenálló, szuperbaktériumokat tenyéssz ki, és a saját védekezőképességednek is adnál egy sallert. Figyeld csak meg, hogy azok a gyerekek, akik szinte steril közegben cseperednek fel, mert anyu napjában többször, és mindent fertőtlenít, ahol a kisgyerekek nem érintkezhet kutyával, cicával, kiskacsával a kertben, sokkal többet betegeskednek. Egy tisztességes kisgyerek egy év leforgása alatt akár 1 kg (!) homokot is megehet büntetlenül, így serkentve az immunrendszerét arra, hogy az megfelelően védekezzen. A konyhai felületek tisztántartatására használj ecetet, sót, szódabikarbónát. Ezek a kellemetlen szagok mellett a káros baktériumoktól is megszabadítják a mosogatót és a mosogatógépedet.

4. Ételmaradékok letuszkolása a lefolyóba

Tudom, sokkal könnyebb azt a kis szaftot, meg borsó darabkát a mosogatóban lelöttyinteni, de hidd el, ennek később irgalmatlan bűz és dugulás, meg a WC pumpa állandó konyhai vendéggé nyilvánítása lehet a vége, így nem éri meg ezt megkockáztatni. A tányérokat szabadítsd meg a fizikai szennyeződésektől egy kis papírtörlővel, mielőtt azokat a mosogatóba rakod. Még jobb, ha a hulladékok egy részét a komposztálóba rakod. Persze nem az állati eredetű maradékokat vagy a főzelékmaradványokat.

5. Van mosogatógéped, de minek?

Érdekes azt megfigyelni, hogy még azokban a háztartásokban is előfordulnak hegyben álló mosatlan edényhegyek, ahol egyébként mosogatógép is rendelkezésre állna. Az 1-es pontban már részletezett megúszástechnika mellett itt már az egyszerű lustaság is bejátszhat. Nem vitás, ezt le kell küzdeni. Oda kell lépni a géphez, ki kell nyitni az ajtaját, és be kell rámolni az edényeket. Csak az nem mindegy, hogyan. Ne akard a masináddal is eljátszani azt, amit valószínüleg a komódoddal már megtettél (#azazegycuccmégbefér). Csak akkor lesznek tiszták az edényeid, ha maximum annyi edényt, evőeszközt helyezel bele, amennyit a gyártó megjelöl. Ezen túlmenően a mosogatógépedet is célszerű időnként kitakarítani. Ez a művelet egy magas hőmérsékleten elvégzett üres mosási ciklust takar, amihez minden nagyobb áruházban megvásárolható a szükséges mosogatógép tisztító.

6. Csak jó sok habja legyen

Amennyiben a mosogatómedencéd a mosogatás alkalmával úgy néz ki, akár egy pezsgőfürdő, valószínűleg túltoltad a tisztítószert. Tévhit, hogy ahhoz, hogy az edényeid makulátlanul tiszták legyenek, vastag habban kell úszniuk. A túl sok mosogatószer ráadásul felesleges lerakódásokat képezhet az edényeiden, és kár lenne a a következő étkezés alkalmával, a finom falatokkal együtt egy kis mosószert is elfogyasztanod.

7. Tiltólistás tevékenységek

Néhány alapszabály.

1. Amennyiben van öntöttvas serpenyőd, azt soha ne tedd be a mosogatógépbe, sőt, az igazi séfek arra esküsznek, hogy még mosogatóba se. Nem kell őket elmosni, csak egy papírtörlővel kitörölni, és a felületüket beolajozni. Hát nem nagyszerű? Az antimosogatóknak ennél kedvezőbb hírünk aligha lesz ma.

2. Fából készült tárgyakat, fakanalakat, vágódeszkákat nem teszünk a mosogatógépbe, de a mosogatóban se áztatjuk be őket, mert megszívják magukat nedvességgel, eldeformálódnak, el is repedhetnek. Ugyanez igaz a fanyelű késekre is.

3. Általában igaz, hogy késeket nem teszünk mosogatógépbe, még akkor sem, ha a gyártó ezt külön nem jelölte. A kézi mosás sokkal élesebben tartja őket, és elkerülhető a fogantyúk és varratok károsodása is.

4. Bár nagyon csábító gondolat, hogy a serpenyőket is dobáljuk be a mosogatógépbe, mégis ellenjavallt, akárcsak a teflon bevonatú edények, vagy rézből készült serpenyők, fazekak gépi tisztítása.

8. Akkor most törölgessek, vagy csak hagyjam simán megszáradni az edényeket?

Személyes véleményem, - fenntartva, hogy ez csak egy nézőpont a sok közül- hogy az üveg poharak kivételével ez egy tök felesleges művelet. A poharakat, különösen a kristály vagy borospoharakat feltétlenül el kell törölgetni, hiszen nagyon kiábrándító tud lenni egy vízfoltos pohár látványa a szépen megterített asztalon, de a legtöbb edényünk cseppmentesre képes szárítkozni a számára kijelölt területen (Feltéve, ha a már szárazakra nem halmozunk vizes edényeket). Ettől függetlenül akinek a mosogatás egy relaxációs folyamat része, bátran a kezébe vehet egy jó nedvszívó képességű konyharuhát, vagy papírtörlőt a cél érdekében. Az így eltörölgetett edények garantáltan csillogóbbak lesznek, de meglehet, épp a konyharuha által picit szennyezettebbek is. Ennek elkerülése érdekében jobb, ha a következő dolgokat betartod:
Mivel a konyharuhák gyakran nyirkosak, sőt, melegek is, mivel ezekkel fogjuk meg a forró edényeket, remek találkozóhelyei a baktériumoknak, éppen ezért vagy naponta kellene őket cserélni, vagy kapásból 3 db-ot tarts készenlétben a konyhádban.
Egyet csak kéztörlésre használj. Egy másikkal a konyhapultot takarítsd le, a harmadikkal csak az edényeket törölgesd el.

Amennyiben ezeket az egyszerű szabályokat betartod, a konyhád a tisztaságtól ragyogni fog. További konyhai ötletkért, és remek konyhabútorokért keress minket bátran.

Figyelem! Az itt feltüntetett fogyasztói árak a cikk megírásának időpontjában érvényesek, melyek árváltozás esetén ezen a felületen nem frissülnek.
A termékek aktuális árát webáruházunkban tudod ellenőrizni.

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered