Home tour - Holiday - Iris bűbájos házikója

0 darab hozzászólás

A nyugalom bűbájos oázisa

"Mesebeli angol házikó, csendes, vidéki kert közepén. Kucorodj a régi kőkandallóhoz egy bögre forró kakaóval. A nyugalom bűbájos oázisa, egy csendes, angol falucskában, csupán negyven percre Londontól"-hangzik el a filmben, és ez a jellemzés cseppet sem túlzás Iris házikóját elnézve. Éppen ezért Amanda kaliforniai otthonának körtúrája után lehetetlen nem bemutatnunk ezt a mesés mézeskalács házikót, melynek Amanda házával ellentétben minden négyzetcentimétere melegséget, otthonosságot áraszt magából. Akad bárki, aki egy ilyen meghitt birodalomba ne költözne be azonnal?

Az ötletadó Honeysuckle Cottage

Amennyiben hűséges olvasónk vagy, előző cikkünkből már tudhatod, hogy Amanda háza a valóságban is létező épület, ám - ér meglepődni - ugyanez nem mondható el Iris meseszép házikójáról. Ez persze nem jelenti, hogy a film készítői ne találták volna meg a számukra legideálisabb angol házikót. A gond csak az volt vele, hogy több mint 4 órányi autóútra volt Londontól, ami a stáb költöztetése végett olyannyira megdrágította volna a forgatási költségeket, hogy egyszerűbbnek és költségkímélőbbnek tűnt az egész lakot tokkal-vonóval együtt felépíteni egy közelebbi helyszínen.

Shere, a cukorfalat kisváros

Meg is találták a tökéletes helyszínt, a Londontól nem messze fekvő Surrey egyik legkedvesebb kisvárosában, Shere-ben.
A munkálatokat egy majdnem kietlen mezőn kezdték meg, ahol nem csak a házat kellett a kivitelezőknek felhúzniuk, de egy kiterjedt tereprendezéssel is számolniuk kellett, ami a filmet ismerve maradéktalanul teljesült.

A házikó, és ami mögötte van

Mindössze 4 nap alatt építették fel a Rosehill Cottage-ot, mely Amanda 8000 négyzetméternyi díszletéhez képest szerény 1000 négyzetméterrel dicsekedhetett csak, ennek ellenére a stábból mindenkinek ez a házikó volt a kedvence. Az épület felhúzását követően további két hét kellett az ódon hatás létrehozásra, a házat körülvevő növényzet és kőfal kivitelezésére, ami elkészültekor szakasztott úgy nézett ki, mintha már legalább 100 éve ott kanyarogna.

Zarándokhellyé vált vidék

A forgatást követően az épület igazi turisztikai attrakció maradt mindaddig, amíg le nem kellett bontani, lévén a ház egy belső tér nélküli héjazat volt csupán.
A jelenetekhez szükséges szobabelsőket, hasonlóan Amanda otthonához, stúdió körülmények között, a Culver City hangszínpadán építették meg.
Annak érdekében, hogy a film hangulata bensőséges maradjon, és hangsúlyozzák a ház pöttöm jellegét, kifejezetten ügyeltek arra, hogy a jeleneteket kis látószöggel fényképezzék. Emiatt a filmben a közelképeken sem lehet minden részletet látni, mi azonban a Columbia Pictures-nek hála most mindezt megmutathatjuk neked.

Az ördög a részletekben bújik meg

1.Ha megfigyelted, a házban mindenütt meleg fényekkel operáltak, hogy Iris otthona hangulatos és bensőséges legyen. A fénnyel ugyanis legalább annyira lehet egy szobabelsőt öltöztetni, akár a berendezésekkel.

2. Az eredeti forgatókönyvben még az szerepelt, hogy Iris házikóját modernebb bútorokkal is díszítik. A háttértörténet szerint ugyanis Iris egy kis londoni lakásból költözött volna a fővárostól 40 percre lévő Rosehill Cottage-ba, ahonnan magával hozta volna nagyvárosi bútorait is. A bútorok be is költöztek a házba, ám nem mutattak ott jól. Az így kialakított enteriőr kezdett ugyanis nagyon hasonlítani Amanda modern, kaliforniai lakására, ezért döntött úgy a rendezőnő, hogy maradjanak inkább csak az autentikus, vidéki jelleggel bíró bútorok.

A bútorok megválasztásakor az volt a fő koncepció, hogy a szobabelső anélkül kapjon angolos és patinás jelleget, hogy úgy nézzen ki, mintha egy nagymama korú hölgy otthona volna. A díszlettervezők olyan, fiatalosabb hatású bútorokat próbáltak összevadászni, amik küllemükben mégis örök darabok. Emellett szempont volt a megfizethetőségük is, azaz, hogy olyan berendezési tárgyak legyenek, amiket egy Iris-hoz korban hasonló lány anélkül is megvásárolhatna magának, hogy személyi kölcsönt kelljen felvennie. Szerintem egyetérthetünk abban, hogy ezt a készítőknek sikerült elérniük.

A hagyományos gáztűzhely, a megannyi asztali lámpa, a porcelánok, a picurka kád az emeleten, a nyitott kandalló a konyhában és a szobákban, mind imádni valóak.

Tudtad, hogy a házba 3 szoba és ugyanennyi kandalló is volt? A harmadik az emeleti hálószobában kapott helyet, ami a filmben a beállítások végett csak futólag volt látható, de az alábbi képen te tüzetesebben is megszemlélheted.

A Holiday-feeling elengedhetetlen Shabby Chick kellékei

96.291 Ft

52.191 Ft

49.491 Ft

Ha pedig annyira megtetszett Iris 2021-re megálmodott szobája, hogy legszívesebben kerekeket szerelnél a négy sarkára, hogy úgy, ahogy van begördíthesd a lakásodba, csak látogass el hozzánk, mert az alábbi, általa ihletett bútorokat, és sok mást is megtalálsz nálunk. Már nagyon várunk!

335.691 Ft

89.091 Ft

26.910 Ft

Figyelem! Az itt feltüntetett fogyasztói árak a cikk megírásának időpontjában érvényesek, melyek árváltozás esetén ezen a felületen nem frissülnek.
A termékek aktuális árát webáruházunkban tudod ellenőrizni.

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered