Kiakaszt a home office? Mire ezt elolvasod, már nem fog.

0 darab hozzászólás

Megfagyott idő

Meleg nyári este volt. Épp baktattam az autóm irányába munkahelyem irodaépületéből, s közben elégedetten nyugtáztam, hogy eredményes volt a napom, miközben még sebesen cikáztak a gondolatok a fejemben az elvégzett feladatokkal kapcsolatban. Ekkor a távolból gágogásra lettem figyelmes. Felnéztem az égre, és megpillantottam egy csapat vadludat, amint szabályos V-alakzatban szelték át felettem az eget. Az első gondolatom az volt, hogy milyen szépek, és hogy nem is emlékszem, mikor néztem így fel az égre, mikor csodálkoztam rá utoljára egy bárányfelhőre, egy madárra, bármire az elmúlt évek alatt. Az igazi döbbenet azonban akkor ért, amikor az autómba beszállva rápillantottam a cipőmre. Május vége volt, és rajtam ugyanaz a lábbeli volt, mint előző év novemberében. Semmi sem változott. És hogyan is változott volna, amikor évek óta úgy pergettem a napjaim, hogy reggel szinte még sötétben indultam el otthonról, és már besötétedett, mire hazaértem. Jóformán sem a napszakok, sem az évszakok változását évek óta nem érzékeltem, hiszen egy klimatizált, neonfényben úszó open office-ban éltem az átlagos munkavállalók biztonságos és kiszámítható életét, akár egy kotlós a keltetőben. Eközben szépen, lassan, észrevétlenül nem csak körülöttem, de a lelkemben is megfagyott az idő. Ez a felismerés volt az én pillangó-effektusom. Az első szárnycsapása annak az eseménysorozatnak, mely mára nem csupán a munkakörnyezetemet változtatta meg, de vele az életemet is. Azt remélem, hogy a történetem, és az alábbi gondolatok neked is erőt adnak a változtatáshoz, és ahhoz, hogy másként tekints az otthoni munkavégzésre, persze csak akkor, ha azt már te is akarod.

Amikor egy ajtó bezárul, egy ablak kitárul előtted

Fontos azt leszögezni, hogy a home office intézménye nem általános orvosság minden munkahelyi bajra. Egy hagyományos felépítésű munkahelyen az előmenetelt megakasztva lehet egy karrier vége is, tehát kétségtelenül vannak árnyoldalai is, továbbá nem való mindenkinek. Az esetek nagy többségében azonban a home office-ra fogott problémáink javáért nem ez az új munkavégzési forma a felelős, sokkal inkább a megszokás hatalma, a korábbi elvárásaink csapdája, és az élet értelméről alkotott -meglehet téves - felfogásunk. Vannak, akik befordulnak a közösségből való kikerülés által, pedig aki okosan dolgozik otthonról, idővel észre fogja venni, hogy a világ számára most fog csak igazán kitárulni. Ebben a cikkben ezt az új nézőpontot, a home office nyújtotta lelki ajándékokat szeretném mindazoknak a figyelmébe ajánlani, akiket az otthonról végzett munka vagy már kiakasztott, vagy bizonytalanok annak kérdésében, hogy érdemes-e belevágni.

1. Ajándék - Az időkorlátnak vége

Függően a munkánk jellegétől, és attól, hogy kikkel kell együttműködnünk, az otthon végzett munka is megkövethet némi szervezettséget, egy rendelkezésre állási időintervallumot, amikor elérhetőnek kell lennünk, de ezt leszámítva tulajdonképpen akkor dolgozhatunk, amikor csak akarunk. Bár léteznek arra nézve kutatási eredmények, hogy az emberek mely napszakban a leghatékonyabbak, az egyéni produktivitás még így is nagy különbségeket mutat. Mindenki ismeri az úgynevezett kaja-kóma állapotát, azaz, hogy a déli ebédidőt követő egy-két órában ne várjon senki az alkalmazottaitól világmegváltó gondolatokat, mert ilyenkor az emésztésé a főszerep, de azt is el lehet felejteni, hogy a grandiózus ötletek fél ötkor húznák le a rolót, csak mert lejárt a munkaidőnk. Van, aki számára a hajnali derengés gyújtja be a szikrát, mások akkor tudnak a legjobban elmélyedni egy feladatban, amikor körülöttük már mindenki elcsendesedett. Ezeket a pillanatokat pedig csak az otthonunkban tudjuk kamatoztatni.

2. Ajándék - Viszlát negatív stressz

Nem arról van szó, hogy az életedből az otthoni munkavégzéssel egycsapásra el fog tűnni a stressz, ráadásul nem minden stressz megbetegítő, az azonban bizonyított, hogy a home office nagymértékben csökkenti azt a fajtát, amelyik a ráncainkat, és az ősz hajszálaink számát indokolatlanul gyarapítaná.

1. Nem kell rohannunk a munkahelyünkre, hogy el ne késsünk, hiszen már megérkeztünk.

2. Nincs több bosszankodás, amiért hazafelé a dugóban órákig veszteglünk.

3. Nem kopik az autónk, de még a cipőnk talpa sem.

4. Bár kedvenc kollégáink arcát többnyire már csak a Teamsben, Zoomban, Hangoutsban látjuk, ugyanez történik azokkal is, akiket nem igazán kedvelünk. A velük való találkozás online térbe kényszerítése pedig - legyünk őszinték - egyenesen felemelő.

5. Megszűnnek az idegesítő irodai zajok. Nem dübörög többé a szellőztetőrendszer, nem krákog mellettünk Géza, és a nyomtató kattogása sem töri meg a csendet. A helyét átveheti kedvenc zenecsatornánk dallama, amit a munkahelyünkön eddig aligha élvezhettünk.

3. Ajándék - Ablakok, lámpák, légkondi

1. Egy hatalmas gyárépülettel ellentétben a te otthoni munkahelyednek vannak ablakai, és azok nyithatóak is! Ráadásul akkor, és annyit szellőztethetsz, amennyit kedved tartja. Nem kell tekintettel lenned a veled egy légtérbe kényszerített munkatársaid oxigénszükségletére.

2. Zéró neoncső világítja be az íróasztalodat, és tuti biztos, hogy csinosabb álló és asztali lámpáid vannak, mint a munkáltatód telephelyén. Sőt, a napot, az eget, a repkedő madarakat is bármikor láthatod!

6. A legtöbb munkahelyen légkondicionáló berendezéssel oldják meg az épületek szellőztetését, hűtését, fűtését is, melyek elterjedésével együtt beköszöntött a női munkavállalók életébe egy új jelenség is, a JEGES NYÁR korszaka. Ez egy általában sem a nők üzemi hőmérsékletére szabott irodai átlaghőmérsékletet takar, mely egy olyan szellőzőnyílással is párosul, mely hétszentség, hogy közvetlenül a fejed felett ontja magából a sarkvidéki levegőt. Ezt a nyár közepén is csak pufajkába burkolózva lehetett eddig kibírni, de a home office-szal a pufajkának, és a mélyhűtésnek is búcsút inthetsz. Kétségtelenül ez az egyik legnagyobb pozitív hozadéka az egészségedre nézve a home office-nak.

4. Ajándék - Bármikor jöhet a futár

A jól értesült férjek ma már pontosan tudják, hogy a nők többségének a szíve nem egy BMW vagy egy Volvó emblémája láttán dobban meg, hanem amikor leparkol a ház előtt egy GLS, UPS vagy Magyar Posta feliratú jószág. Akadnak olyan aktívan vásároló hölgyek, akikhez aggódva csönget be a futár, hogy megkérdezze, minden rendben van-e vele, csak mert már egy napja nem rendelt semmit a neten. Míg a munkahelyeden az ételfutárt is csak fejcsóválva engedték be a recepcióra, otthonra egy szekrényt is gond nélkül megrendelhetsz, hiszen azt mostantól bármikor, és vizslató tekintetek nélkül átveheted.

5. Ajándék - Nem kell többé elkéredzkednek

Sosem fogom megérteni, hogy az ügyintézési helyek miért ugyanabban az idősávban tartanak nyitva, amikor az ügyfeleik egyébként is dolgoznak. Emiatt ember nincs a munkaerőpiacon, aki ne kényszerülne időről-időre arra, hogy a munkahelyéről alkalmanként elkéredzkedjen néhány órára, pl. hogy leolvashassák nála a víz - vagy gázórát, vagy megújíthassa a jogosítványát, esetleg megnézhesse a gyermeke óvodai, iskolai fellépését. Tisztelet a kivételnek, de ismerünk olyan zéró rugalmassággal megáldott munkáltatókat is, akik egy rövid távollétet sem tudnak az arányosság elvét figyelembe véve kezelni. Ők ilyenkor legjobb esetben is arra kérik a munkatársukat, hogy ehhez vegyen ki egy egész napra szabadságot. A home office-szal ennek a kuncsorgásnak is vége, hiszen, ha előre jelzed, mikor nem leszel átmenetileg elérhető, és ügyesen osztod be az idődet, az efféle elfoglaltságok simán beleférnek a napodba anélkül, hogy ez a munkádban fennakadást okozna.

6. Ajándék - Együtt lehetsz imádott leguánoddal, kutyáddal, macskáddal

Tudományosan igazolt tény, hogy a háziállataink közelsége nagyon jó hatással van az idegeinkre, az immunrendszerünk állapotára, és ha otthon dolgozunk, bármikor a lábunkhoz kuporodhat a kutyánk, a monitorunk mellé ülhet szeretett macskánk, vagy belegömbölyödhet az ölünkbe anélkül, hogy az fennakadást okozna a munkánkban, sőt! Ezen túlmenően gondolj csak bele, hogy rövidke életükből hány percet kapnak tőlünk, és mi tőlük, ha a nap legnagyobb részében egymástól távol vagyunk, ezzel szemben milyen sok közös órában osztozhatunk velük, ha otthonról dolgozunk! A mi home office-unk minden házi kedvenc álma!

7. Ajándék - Kényelem felsőfokon

Minden munkahelyen van egy lefektetett, a vállalati arculathoz illeszkedő dress code, azaz öltözködési szabály. Ezt többnyire persze nem nehéz betartani, de mennyivel komfortosabb érzés a munkanapodat a legkényelmesebb ruhádban eltölteni, ami akár egy mackónadrág is lehet. Vagy gondolj csak a nyárra. Egy rövidnadrágban is kiülhetsz a balkonra vagy a kertbe a laptopoddal dolgozni anélkül, hogy ezért bárki kérdőre vonna. Eközben friss levegőt szívhatsz, és a napfény egészségedre gyakorolt jótékony hatását is kiaknázhatod.

8. Ajándék - Szabad a pálya az arcmaszkoknak, a hajpakolásoknak

Az otthoni munkavégzés annak a problematikáját is megoldja, hogy mikor szakíts időt az olyan én-idős tevékenységekre, mint amilyen egy arc-vagy hajpakolásnak a búrádon tartása.
Mivel az időd nagy részében a kutya sem fog a monitor túl végén látni, bármikor magadra dobálhatsz egy kígyóuborkát, persze karikára vágva, és a hajadat is órákig kényeztetheted egy pakolás alatt, már ha egyáltalán meg akarod mosni. A home office a hajmosások számát is drasztikusan le tudja csökkenteni, aminek összeségében a hajad fog a legjobban örülni.

9. Ajándék - A házimunkák egy része is belefér a napba

Vége a mosógép esti zakatolásának. Mostantól sincs akadálya, hogy napközben elindíts egy mosást, hiszen a fürdőszoba a munkahelyedtől csupán pár lépésre van. Ugyanígy pár perc alatt összedobhatsz magadnak tízóraira vagy uzsonnára egy laktató smoothy-t, vagy kávét is anélkül, hogy különösebben kizökkennél a munkából. Pihenésképpen - mert erre otthon is szükséged van - meglocsolhatod a virágaidat, vagy felfrissülés gyanánt végezhetsz néhány átmozgató tornagyakorlatot. Ezek a mikroszünetek nem fogják lelassítani a munkatempódat, éppen ellenkezőleg, energetizálnak.

10. Új ismeretségeket köthetsz

10 + 1. Ajándék - Az idő lassulása

Popper Péter fogalmazta meg egyszer nagyon bölcsen, hogy ha ő lenne az ördög, semmi másra nem törekedne, csak hogy felgyorsítsa az időt. Nézz csak körül. Miről szól ma az átlagemberek élete? Gyors kaját eszünk, szupermarketben vásárolunk, hipernettel száguldozunk a neten, azonnali megoldásokat akarunk a problémáinkra, instant családokban élünk, már ha egyáltalán élünk. Míg néhányan nem vesztették szem elől a lényeget, és azért dolgoznak, hogy éljenek, a többség jobbára csak azért él, hogy dolgozhasson. Sokan nem is külső nyomásra válnak a munkájuk rabjává, csupán azért, mert imádják azt. És az ember sokmindent képes feláldozni, háttérbe szorítani azért, amit imád. Ilyenkor kell csipkerózsika álmunkból felébreszteni önmagunkat, és emlékezni arra, hogy mi célból jöttünk erre a világra. Önmagunkat teljességünkben megélni, aminek az is része, hogy legyen módunk és időnk rácsodálkozni az élet múlandó szépségeire, egy út szélén növő aprócska virágra, egy felhőre az égen, amit a korábbi, rohanós tempóban, az autónk ablakán át észre sem vehettünk. Most azonban itt az idő, hogy ezen változtassunk.

Mivel a munkába járáshoz már nem kell az autó, kapd elő a bringádat, ha nincs, érdemes rá beruháznod. Mostantól rövidebb távokat két keréken is megtehetsz egy kisboltig, vagy a barátnődig, egy közeli parkig, ahol a munkád jellegétől függően napközben akár dolgozhatsz is. A kerékpározás nem csak hétvégén, vagy amikor szabadságon vagy, hanem a napi rutinod része lehet, és közben olyasmit is észre fogsz magad körül venni, amik mellett korábban elsiklottál. A szél belekap majd a hajadba, a nap sugarai csiklandozni fogják az arcodat, érezni fogsz olyan illatokat a levegőben, amiket az autódban ülve sosem tapasztalhattál meg. Ismerős arcokkal fogsz találkozni, a keresztnevükön üdvözölheted a bolti eladókat, megcsodálhatsz olyan épületeket, melyek eddig is ott voltak, csak te vakon robogtál el mellettünk, akárcsak az életed mellett.

Ha a munkádat otthonról végzed, az élet minden nappal eggyel több szépséget fog kínálni a számodra, mi pedig remek bútorokat, hogy álmaid otthoni munkaállomását kedved és ízlésed szerint alakíthasd.

Figyelem! Az itt feltüntetett termékek a cikk megírásának időpontjában érvényes árukínálatunkat tükrözik, változása esetén ezen a felületen nem frissülnek. A termékek aktuális árát webáruházunkban tudod ellenőrizni.

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered