Mivel fűtsünk? Hitek és tévhitek a fűtési rendszerek körül.

0 darab hozzászólás

Fűtsünk okosan

Általában mindenki arra a fűtési megoldásra esküszik, ami az ő otthonában van, és még ma is sok a félreértés az egyes fűtési rendszerek körül. Ebben a cikkünkben igyekszünk a tévhiteket eloszlatni, és a lényegre koncentrálva bemutatni a fűtési alternatívákat, rávilágítva, hogy kinek a zsebében marad a legtöbb pénz a fűtési szezon végére.

Vegyes tüzelésű kazán

A gázfűtés alternatívájaként még ma is az egyik legelterjedtebb fűtési megoldás, mely kis túlzással bármivel üzemeltethető, éppen ezért, aki hozzáfér számos tüzelésre alkalmas alapanyaghoz, annak ez a megoldás kifizetődő lehet. Ennek modern változata a faelgázosító kazán, ahol az első égéstérben a fa ég el, a másodikban pedig az így felszabaduló füstgáz kerül hasznosításra.
 
ELŐNYE, hogy megújuló fűtőanyaggal is működtethető, a technológia kiforrott, könnyen találunk hozzáértő szerelőt, a fenntartása is viszonylag olcsó.

HÁTRÁNYA: A tüzelőanyagot, legyen az fabrikett vagy bármi más, valahol tárolni kell, a kazánt pedig folyamatosan rakni kell, hiszen ez nem cserépkályha, ami tartja a meleget, és a hamu rendszeres takarítása is igényel némi lelki erőt.:) Ezen felül egy alaprendszer kiépítése is nagyjából 1 millió Ft-ra rúg.

Kombi cirko kazán

A gázcirkó olyan fűtési megoldás, ahol a hőt egy központi kazán (ma már csak kondenzációs kerülhet szóba) termeli, ami egy keringtető rendszerrel a meleg vizet és az általa biztosított hőt csöveken át továbbítja a hőleadó egységekhez.

ELŐNYE, hogy az egyedileg fűtött helyiségekkel ellentétben ez a központosított fűtési megoldás 10, de akár 50%-kal is olcsóbb lehet, és a melegvíz korlátlan előállítására is alkalmas, ha a kazán kombinált. Ez a technológia is jól kipróbált, így nem érhet bennünket meglepetés a működését illetően.

HÁTRÁNYA, hogy kissé "butácska", azaz egyszerre nem képes két funkciót ellátni. Vagy fűt, vagy meleg vizet termel, ezen felül a kondenzációs kazán dupla kémény köteles, ami nem olcsó mulatság és utólagosan nem, vagy csak nagy nehézségek árán kivitelezhető.

Villanykazán

Ezt a fűtési megoldást csak annak ajánlom, akinek édes mindegy, mekkorára rúg a villanyszámlája, mert dacára annak, hogy az ilyen készülékek hatásfoka 100%-os, tehát 1 KW villamosenergiából 1 kW fűtési energiát állítanak elő, az ELŐNYEI ebben ki is merültek.

HÁTRÁNYA annál több van. Óriási költség mellett melegíti fel a fűtőszál a fűtéshez szükséges vizet. Napelem nélkül nem éri meg ezt a fűtési módot választani. Egy hatékony fűtési rendszernek négyszerese is lehet az a költség, amit így fizethetünk ki, miközben nem mozgatja a levegőt, a párát sem szünteti meg, emiatt könnyen penészesedhetnek a falak.

Infrapanel

A villanykazánnál egy fokkal jobb az infrapanel, ahol az elektromos áramból infravörös tartományba tartozó hőhullám keletkezik. Ez terjedés közben nem a levegőt, hanem a napsugarakhoz hasonlóan az útjába eső tárgyakat melegíti fel. Mennyezetre vagy falakra is tehető, filmrétegként padlóba is építhető.

ELŐNYE, hogy a kiépítéséhez nincs szükség engedélyeztetésre, csupán az elektromos hálózat terhelhetőségét kell figyelembe venni, továbbá könnyen és gyorsan kiépíthető, és nem igényel karbantartást.

HÁTRÁNYA, hogy a panelek viszonylag nagyok, és azokat központi helyre kell tenni. Nem vízállóak, teljesítményük nem szabályozható, a felületük működés közben igen forró, ezért kisgyermekes otthonba körültekintően kell a fűtőpaneleket telepíteni.

Hőszivattyú

Ez a fűtési megoldás a természetből begyűjtött hőt hasznosítja az épületben. Többféle típusa létezik, a szállított hőmennyiség származhat levegő, víz vagy más közeg közé helyezett csövekből, egy része geotermikus energiával is működhet.
Egy speciális gázt összenyomva és elpárologtatva felelős a hő felvételért- és leadásért, így akkor is alkalmazható, ha kint fagy van.

ELŐNYE, hogy roppant hatékony, mivel sokkal több hőt ad le, mint amennyi a működtetéséhez szükséges, továbbá nincs károsanyag kibocsátása, egy gombnyomással működtethető.

HÁTRÁNYA, hogy földkollektoros* megoldással telepítve a telken nem ültethetők fák, és ráépítkezni sem lehet, továbbá engedélyköteles, áramszünet esetén pedig nem működik. Ezen felül a bekerülési költsége is igen magas, napelemekkel kombinálva 5-6 millió Ft is lehet.
Ez a fűtési mód azok számára ideális, akik vállalni tudják az egyszeri, nagyobb beruházást, és a hosszabb munkálatokat a későbbi jelentősen alacsonyabb rezsiszámlákért cserébe.

*A hőszivattyúknak több fajtája van. Levegő -víz, levegős, víz-víz rendszerű, és a fent említett talajkollektoros. Mindig a helyszín, a környezeti adottságok, a hidrológia ismeretében lehet azt eldönteni, hogy melyik típusban érdemes, vagy lehet gondolkodni. A talajkollektoros, vagy más néven földkollektoros hőszivattyúk a felső talajréteg hőjét hasznosítják. A telepítését úgy kell elképzelni, mint egy padlófűtést, csak éppen a szabad ég alatt. Körülbelül 1,5 méter mélyen, vízszintesen kerülnek lefektetésre a több száz méter hosszú, speciális PVC köpennyel ellátott rézcsövek vagy polietilén csövek, melyeknek nagy a helyigénye, a fűtendő alapterület közel háromszorosa. Hatékonyságát az árnyékoltság is rontja, ráadásul, ahogy már fentebb olvashattad, egy ilyen elven működő területre fát telepíteni, betonozni, építeni nem lehet, ugyanakkor a földkollektor csövek, és a hozzájuk tartozó szerelvények költsége viszonylag alacsony, jó és közel állandó a hőhasznosításuk, és nem kell engedély a talajmunkákhoz.

Split klíma

Padlófűtés

Senkit sem akarok róla lebeszélni, hiszen ma is nagyon népszerű fűtési mód, új építésű házba azonban meglepő módon mégsem ajánlom. Ennek oka elég prózai. A mai BB
energetikai besorolású épületek olyan jó hőszigetelő képességgel rendelkeznek, hogy az épületünk nem fog hűlni, emiatt azonban hiába várjuk, hogy a padló kellemesen langyosra melegedjen (ez a padlófűtés lényege, amiért úgy szeretjük), az ugyanis nem fog. Akkor lenne erre képes, ha a szigetelés gyatra lenne, vagy nem lenne, akkor ugyanis folyamatosan hűlne a házunk.

Egy tévhitet azonban ELŐNYÉRE írva el szeretnék oszlatni: A padlófűtés miatt nem fog a levegőben lebegni a por.
A por ugyanis a levegő mozgásával kering, a padlófűtés sugárzásos módszerével nem. Persze ez nem azt jelenti, hogy megúszhatod a portörlést, porszívózást vagy felmosást. :)

Falfűtés

A falfűtés –hűtés rendszerekkel a helyiségek falait termikusan aktiváljuk.

ELŐNYE, hogy a levegő hőmérsékletéhez közel azonos felületi hőmérséklet, és az egyenletes hőleadás miatt kellemes és komfortos a falak irányából fűteni. 2 méteres magasságig célszerű telepíteni, mert a felette lévő rész már nem sugároz a bent tartózkodókra.

HÁTRÁNYA, hogy a bútorozást előre meg kell határozni, a falra kerülő képekkel együtt, ha ugyanis tele van pakolva bútorokkal, nem fog tudni hatékonyan funkcionálni. A falban lévő csövek esetleges megsérülése miatt utólag nem szabad az érintett falakra berendezési tárgyakat felfúrni.

Légcsatornázható hőszivattyú

Beszéljenek helyettünk a számok

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered