SHAGREEN - Te ismered ezt a dekorációs anyagot?

0 darab hozzászólás

Egzotikus, rejtélyes és elegáns

A fa, a fém, a szövet és a szőrme csak néhány az otthoni dekorációhoz rendelkezésre álló anyagok közül. Lépj át velünk az élet fényűző oldalára, a létező legkifinomultabb felülettel rendelkező shagreen világába. De mi is ez a titokzatos anyag, és hogyan tudnád az a saját stílusod sémájába beépíteni? Erre a kérdésre adjuk meg most a választ!

Az Art Deco kedvenc alapanyaga

A shagreen lenyűgöző puhasága, bőrszerű textúrája, melyet foltos jegyek tarkítanak, nem a véletlen műve, és egyben utal forrására is.

Az igazi shagreen természetes bőr, jellemzően cápától származó, de készülhet rájából is, amerikai kutyahalból, ám az állatok védelmében mondhatom, hogy manapság már remek, ember által készített, az eredetire megszólalásig hasonlító utánzatai is előfordulnak, nem is kevésszer.

Legnagyobb fellendülését az Art Deco időszakában érte el, amikor előszeretettel burkoltak vele íróasztalokat, szekrényeket. Bár kis időre feledésre merült az alkalmazása, az 1960-as években ismét teret nyert, és a luxuspiac vezető szereplője lett.

Manapság olyan neves tervezők, mint a Bernhardt Design, vagy a luxus lakásdekorációkat forgalmazó AERIN gondoskodnak arról, hogy e fenséges alapanyag megjelenjen a belső terek világában, amikben még a gyermekeink is gyönyörködhetnek.

Madam Pompadour is imádta

A shagreen a kezdetek óta a pompa szimbóluma. Eredetileg a japán szamuráj kardok markolatát burkolták vele, ami nem csak stabil fogását tette lehetővé, de mindenki számára láthatóvá tette a gazdagságot is. Európában a 16. században fedezték fel, mint díszítőanyagot, a Japánból importált bútorok, ládák érkezésekor, amiket nem ritkán ezzel a nemes anyaggal vontak be. Bár népszerűsége egy kis időre visszaesett, az angol és holland kézművesek érdeklődésének köszönhetően ismét a figyelem középpontjába került, és kisvártatva nem csak késnyeleket, de csecsebecséket rejtő díszdobozokat, borotválkozó készleteket is ezzel az anyaggal vontak be.

Mivel fellendülése éppen egybeesett a festékek szövetekbe és bútorokba történő injektálásának kezdetével, a korabeli shagreen-eket gyakran láthatjuk a kor divatja szerinti jade, zsálya és smaragdzöld árnyalatokban.

Tündöklését Madame Pompadournak is köszönhetjük, aki beleszeretett ebbe az anyagba, akárcsak a korabeli kézműves, Jean-Claude Gallauchat*, akinek személye olyan nagy hatást gyakorolt a shagreen sikerére, hogy Franciaországban neve után - bár abból elhagyva egy "l" betűt - még ma is csak "galauchatként" emlegetik ezt az anyagot.

* Neki köszönhetjük a színezés mellett a barnítási eljárás felfedezését a shagreen lágyítására, mely homokkő és habkő felhasználásával történt. Madame Pompadour első ilyen bevonatú tárgyát is ő készítette.

Igazi legyen vagy mesterséges?

Hogyan dekorálj vele?

Hamisítatlan és modern Art Deco bútorok, melyek remekül passzolnak a shagreen stílusához.

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered