Minimális rendetlenség, maximális hatékonyság - Konyhatrend 2021

0 darab hozzászólás

A konyha felértékelődött funkciója

1. Okos, kompakt kialakítás

Legyen bár keskeny, szögletes vagy szabálytalan alaprajzú a konyhád, elsődleges szempont, hogy mindennek legyen benne hely, ehhez pedig minden négyzetcentiméterét okosan kell bebútoroznod. Amennyiben a konyhád nem nagyobb, mint egy zsebkendő, jó ötlet, ha az egyik falat a mennyezetig beépítteted, létrehozva ezáltal egy úgynevezett szekrénybankot. Különösen jó ötlet ezt keskeny helyiségben megvalósítani, mely által kevésbé tűnik majd szűknek a tér, szemben azzal, mintha éléskamra stílusú komódokkal lenne tele. Ne félj egy kisebb konyhaszigetet vagy reggeliző helyet beiktatni, csak ügyelj arra, hogy ne legyen túl robosztus, mert az korlátozhatja a mozgásteredet. Amennyiben nyitott vagy úszó szigetet választasz, további ülőhelyeket is létesíthetsz, a munkalap alatt pedig bőségesen lesz helyed a tárolásra.

2. Forró víz, amikor csak akarod

Hol van már a régi, jó öreg teáskannák és vízforralók ideje.
2020-ban Európában 25%-kal megugrott azoknak a 3-az 1-ben csaptelepeknek a kereskedelme, melyek nem csupán hideg és meleg vizet szolgáltatnak, de 97 fokosat is, méghozzá azonnal. Ez a trend idén tovább erősödik, köszönhetően két nagy gyártó gőzölgős melegvíz-csaptelepeinek (pl. az Abode Pronteau sorozat) köszönhetően. Ez lehetővé teszi, hogy egy mozdulattal elkészíthessük a forró teánkat vagy kávénkat két Zoom értekezlet között anélkül, hogy arra várnánk.

3. Vörös a konyhában

A vörös szín megemlítése kissé meglepő lehet, de a színes konyhák továbbra is hatalmas trendnek számítanak. Mivel több időt töltünk a konyhánkban, annak érdekében, hogy ne zakkanjunk meg idő előtt, miközben ugyanazt a négy falat bámuljuk naphosszat, kockáztassunk a belső terekkel, ezzel új és nagyon eltérő életérzéseket teremtve. Kísérletezz a konyhádban bátran. Bár az év egyik meghatározó színe ebben a helyiségben kétségtelenül a zöld, barátkozz meg bátran a vörössel. Persze ne a békebeli utcai postaládák élénk piros színét képzeld magad elé, sokkal inkább a borvöröset. Egy elegáns Merlot a meleg szürkével párosítva anélkül merész, hogy túlságosan uralkodna.

4. Azt a fűzfán fütyülő réz angyalát

Nem vitás, hogy 2021 a réz éve lesz a lakberendezésben. A sárgaréz tónusai mindenesetre meg fognak jelenni a legmodernebb konyhákban, mely ideális választás a kék és zöld színű szekrényfrontokhoz, ugyanakkor kifinomult tapintású. A gyakran figyelmen kívül hagyott csapokat, zsanérokat, gombokat, fogantyúkat rézre cserélve nagyszerűen átalakítható a konyha, ezzel téve fel az i-re a pontot.

5. Zöld szekrények

2021-ben kulcsfontosságú stílusnak tekinthetők a zöld konyhaszekrények, melyek a korábbi évekhez képest még inkább zöldek lesznek. A smaragd, az erdőzöld, a finomabb zsálya mind a frontokban, mind a csempékben megjelenhet, ezzel drámai és fényűző hatást kölcsönözve a konyhának. Inspiráljon a zöld olajbogyó vagy egy erdei séta színpalettája, amihez remekül passzol egy finom tejeskávé árnyalat, füstös üveggel, finom fémekkel. Ha ehhez még fehér márványt és sárgarezet is adsz a világítás, vagy a munkapult anyagát illetően, remekül tudod velük ellensúlyozni az egyébként nehezebb árnyalatokat is.

6. Izgalmas csempe elrendezések

A burkolólapok fali elhelyezése továbbra is divatos. Az egyszerű lineáris elrendezés legalább annyira felkapott lesz, mint a halszálka vagy parketta mintás kiosztás.

5. Rejtett tárolás

Vége a konyhapulton tornyosuló és porosodó eszközpark látványának. A trendi konyhákban az alapanyagok és a konyhai robotgépek is elrejtésre kerülnek. Nem gond, ha nincs kamrád, egyre népszerűbbek az úgynevezett éléskamra funkcióval bíró szekrények. A jól elhelyezett tárolók adják meg konyhánk esztétikájának esszenciáját.  

6. Trükkös padló

Itt az a trükk, hogy a viszonylag minimál, monokróm szekrényeket dobjuk fel egy olyan geometrikus padlómintázattal, hogy az helyettünk is beszéljen.
Akkor igazán átütő a hatás, ha a szekrények fogantyú nélküliek, a csempék pedig a szürke valamely árnyalatában pompáznak. Még jobb, ha zárt szekrények helyett nyitott polcokat használsz egy ilyen környezetben, továbbá fehér munkalapot, strapabíró kompozit alapanyagból.

7. Étkezőszigetek

Az étkezőszigetek és reggelizőbárok nagyszerű terepet biztosítanak arra, hogy reggel, mielőtt elindulnál, bekapj még egy falatot, és munkaterületre, tárolásra is alkalmasak, ám ebben az évben ez is új szintre emelkedik. A koncepció abban rejlik, hogy a konyhapulthoz kapcsolt asztallaphoz (mely így már nem csupán egy konyhasziget, hanem egy kiterjesztett étkezősziget) integrálunk még egy lábat, ezzel a társasági teret meghosszabbítva létrehozhatunk további ülőhelyeket.

8. Ipari stílus

A konyhai tervezésben a tónusokban és textúrákban gazdag nyersanyagok felhasználása emelkedő tendenciát mutat. A beton mellett a fémek esztétikája kivételesen népszerű lesz az asztallábak, nyitott polcok, keretezett design elemek esetében, ám ahogy arról már írtunk, a kovácsoltvas mellett idén - főleg a csaptelepeknél és szekrények fogantyúinál - a rézé lesz a főszerep.

9. Kéttónusú konyhák

Ahogy arról már a 2021-es lakberendezési trendeket boncolgató cikkünkben is olvashattad, idén felejtősek a szettek, az egymáshoz passzoló, úgynevezett "matchy-matchy" bútordarabok, bútorcsaládok. A konyhák egyre jobban keverednek, a két szín ötvözetének tendenciája meredeken emelkedni fog. Válassz egy mélyebb, sötét kontrasztú, matt felületű, letisztult laminált anyagú alsószekrényt, és passzíts hozzá világosabb felső szekrényeket, ezzel mélységet és karaktert, no meg egy csipetnyi izgalmat adva a térnek.

10. "Nappaliasított" hatások

A nyitott terű otthonok növekvő népszerűségéből következően nem meglepő, hogy konyháinkban a nappali berendezési tárgyai egyre gyakrabban jelennek meg. Kis lakások esetében méginkább elmosódnak a határvonalak, és mivel minden eddiginél komolyabban jelenti a konyhánk az otthonunk szívét, így egyre több olyan dekorációs tárgy, kép jelenik meg bennük, ami kényelmessé és barátságossá teszi őket.

11. Strukturált egyszerűség

A racionalizált konyhák trendje a népszerűség új magaslatára kerül. A praktikum a lényeg, ahol minimalizáljuk a káoszt, maximalizáljuk a funkcionalitást. Ez a kiváló minőségi anyagok használatán túl azt is jelenti, hogy integrált készülékeket fogunk beépíteni, és azokat, ha csak egy mód van rá, el is fogjuk rejteni. Még az inox sütőt is!

12. Pultba rejtett páraelszívó

A világ nagyot változott 2020-hoz képest, ami a páraelszívók törzsfejlődésén is tetten érhető. Az új generációs készülékek már nem a fejünk felett, hanem közvetlenül keletkezésük helyén, azaz a főzőlap mellől távolítják el a nem kívánatos szagokat, méghozzá úgy, hogy lefele húzzák azokat. Ez különösen fontos újítás olyan otthonok esetében, ahol a munkapult felett, fejmagasságban magasodó elszívó vizuális akadályt képezhet a nyitott terekben. A főzőlapba integrált berendezés kreatívabb megoldásokat tesz lehetővé a konyhában, és alkalmazkodik a minimál stílus professzionális trendjéhez.

Tervezzük meg együtt álmaid főzőbirodalmát!

1. ELKÉPZELÉSED
Oszd meg velünk, milyen lenne álmaid konyhája, illetve azt, hogy mire és hányan fogjátok azt használni majd.

2. TERVEZÉS
Elképzeléseid alapján szakértő kollégáinkkal együtt készítünk számodra egy előzetes skiccet az adott méretre, külsőre, valamint a funkcionalitásra vonatkozóan.

3. KONCEPCIÓ
A kiválasztott konyha márkájától függően egy kézzel rajzolt, vagy egy 3D-s konyhatervet is kapsz tőlünk.

4. MEGRENDELÉS
Megrendeljük álmaid konyháját!

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered