Készíts velem kávé fenyőt

0 darab hozzászólás

A legfontosabbal kezdem: Meg tudod csinálni!

Hozzám hasonlóan bizonyára téged is ámulatba tudnak ejteni a házi készítésű kreatív dekorációk, pláne karácsony tájékán, és olykor talán fel is lelkesülsz a temérdek DIY videó láttán, hogy készíts valamit magadnak. Aztán vagy sikerülnek az alkotások, vagy kudarcba fulladnak, dacára annak, hogy pont úgy csináltál mindent, mint ahogy bemutatták.

Ezekből a videókból én általában azt hiányolom, hogy a készítők nem mondják el, hogy tulajdonképpen hanyadik kísérletük eredménye, amit látunk, és milyen hibákat követtek el, míg célba értek, továbbá az alapanyagok egy része nem mindenhol beszerezhető. Ehhez a fához én mindent megtaláltam a jelzett beszerzési helyeken. A csillagánizs az egyetlen, amit kisebb boltokban (Coop, Lidl, Aldi) nem tartanak, de a Spar-ban pl. igen.

A siker érdekében igyekszem a figyelmedet a buktatókra felhívni, és nem restellem bevallani, hogy a képen látható kávé fa a 3. kísérletem eredménye. Az első kettő tulajdonképpen már az előkészítésnél megbukott (mutatom majd őket), így te azokat el is hagyhatod. Minden más csak türelem kérdése, az elkészült produktum pedig minden esetleges nehézségért (nyugi, nem lesz) kárpótolni fog. Csak mellesleg súgom meg, hogy ez a kézműves darab karácsonyi ajándéknak is kiváló lehet, pláne, ha olyasvalaki kapja, aki egyébként is kávé függő.

Élvezetes alkotást kívánok, alig várom, hogy te is belekezdj!

Összetevők

Ennek a kávé fának az elkészítése nem igényel különösebb kézügyességet, csupán néhány spéci alapanyag és munkaeszköz beszerzését.

ESZKÖZÖK:

1. Ragasztópisztoly (Lidl, Obi, Praktiker, Müller)
2. Ecset (Tuti van valamilyen otthon)
3. Opcionálisan: Hurkapálca (Papírboltban, nagyáruházak papír-írószer részlegén)
4. Metszőolló, körfűrész (Kertes házban élők előnyben)
5. Valamilyen alátét, amin dolgozni fogsz

ALAPANYAGOK:

1. Hungarocell kúp (Kreatív boltban találsz)
2. Egy zacskó a legolcsóbb szemes kávéból
3. Opcionális fűszerek: csillag ánizs, rózsabors (e kettő csak nagyáruházban pl. Spar), szegfűszeg, tarka bors, borókabogyó, szárított csicseriborsó (Lidl csemege), hópihe alakú dekorációs cukor.
3. Barna akrill festék
4. Fa korongok. (Kertben, úton útfélen)
5. Vékonyabb (kb. 1 cm átmérőjű) ág (ez lesz a törzse a fának. ) (Én a kertemben lévő lila akác megvastagodott, kérgesebb szárát választottam ki erre a célra, de a természetben bárhol találsz vékonyabb ágakat)
6. Fehér dekorációs hóspray (pl. Tesco)

Festés

A kúp lefestésével kezdünk, de tulajdonképpen ez a lépés el is hagyható, ha biztos vagy abban, hogy szoros takarásban tudod a kávészemeket a kúpra ragasztani. Én nem voltam benne biztos, mint ahogy abban sem, hogy egyáltalán lesz lelki erőm ilyen mennyiségű kávészemet a fa koronájára ráerősíteni. Egy szónak is száz a vége, megéri lealapozni a fa "lombkoronáját", hogy még véletlenül se villanjon ki a kúp fehérsége a sötétbarna kávészemek alól. Még festés előtt szúrj a kúp aljába egy hurkapálcát (vagy a fa törzsét), mert eljön a perc, amikor már nem tudod a kezedben tartani, miközben fested. A festés végén a hurkapálcát/törzsét egyszerűen csak szúrd bele egy virágcserépbe, hogy így megszáradhasson.

Most mérettetik meg a türelmed és kitartásod: felragasztjuk a kávészemeket

Az 1.0-ás és 2.0-ás kísérletek

Ahogy a fenti kép is mutatja, elég foghíjasra sikeredett a végeredmény, ráadásul amennyi ráragadt a hempergetés során, annyi az ellentétes oldalon le is potyogott, és a maradék sem tartott fixen.

Nem csüggedve újabb hadjáratba kezdtem, ezúttal a kúpom területével megegyező méretű papír /textil lapot ragasztóztam be, majd erre szórtam rá lazán a kávészemeket, hogy majd miután megköt, ezt a "subát" csak ráöltöm a "testre".

Az egy dolog, hogy ehhez a művelethez technokolt használtam (annak is az egészségre már nem káros, kék-zöld változatát), ami csak másnapra kötött meg, de a kúp felöltöztetésekor a ruha nem tudott kecsesen rásimulni a felületre, helyenként élesen megtört, így be kellett látnom, hogy a ragasztópisztoly győzött, aki a háttérből türelmesen nézte végig a bénázásaimat.

A ragasztópisztolyban az a jó és egyben rossz is, hogy forró, és baromi gyorsan szárad a belőle kijövő ragasztó, emiatt gyorsan kell vele dolgozni. Amit azonban felragasztasz, az ott is marad. Éppen amiatt, hogy a ragasztó gyorsan köt, megteheted ugyan, hogy egy kicsit nagyobb felületen, Z-betűket írva több ragasztó juttatsz a felületre, de akkor gyorsan kell a kávé szemeket is rádobálnod, hogy a ragasztó időközben meg ne száradjon. Hogy a kúp tetejéről, vagy aljáról indítod-e a ragasztást, az mindegy, én végül már minden irányból ragasztgattam, és tulajdonképpen ez a jó stratégia, mert annál szebb a végeredmény, minél esetlegesebben kerülnek fel a kávészemek. Arra ügyelj, hogy a domború oldaluknál fogva ragaszd fel legalább a felét a szemeknek, mert a jellegzetes bevágás miatt így lesznek igazán felismerhetőek a fán a szemek, amik így kívülre kerülnek.

Állítsuk a fát a lábára

Miután a fa lombkoronájával elkészültél, következik a törzse. Ehhez fogjuk felhasználni a kb. 8-10 cm-es darabokra vágott, 1 cm átmérőjű ágakat, és a talpként szolgáló, kb. 6 cm átmérőjű és 2 cm vastag fa korongokat.

Ahogy írtam is, én ehhez a lila akácom kérges szárát használtam fel, és nem egy készen vásárolható, 8 mm-es fa rudat. Egyrészt ez tényleg úgy néz ki, mint egy valódi fa törzse a strukturált mintázata miatt, csak miniatűrben, másrészt erős, mégis könnyen faragható, amire még szükség lesz.

A fenti méretek egy 14 cm-es kúphoz vannak megadva. Ha nagyobb kúpot (is) vásárolsz, a talp méretén nem kell változtatnod, csak a törzs hosszúságán. Ami fontos, a törzs ne legyen hosszabb, mint a fa lombkoronájának a hossza.

A korongokat egy kivágott fa ágából nyertem, amit körfűrésszel felszeleteltettem a kívánt vastagságra, és 8-as fúróval fúrattam bele lyukakat. Ha nincs lehetőséged ezt a műveletet elvégezni vagy elvégeztetni valakivel, akkor a talpat el is hagyhatod. Ebben az esetben a kész fádat egy kisebb cserép földbe is beleszúrhatod.

A művelet ezt követően egyszerű. Az ágak (törzs) két végét faragd meg késsel, mintha csak ceruzát faragnál. Az így keletkező hegyet szúd bele a talpba, másik végét a fa lombkoronájába. A hungarocell kúpot ehhez előtte egy kisebb olló hegyével bökd meg, majd ebbe a mélyedésbe told be a törzset. Akár be is ragaszthatod, de nekem erre nem volt szükségem, a törzs mindkét vége jól tart, főleg, ha a fát nem állítod a feje tetejére.:)

Heuréka, a fád már majdnem készen van! Akár az első lépésnél is lefestheted a fa alját barnára, én a végére hagytam, hogy a törzs lombkoronába szúrása után a végleges felületet egyben tudjam színre festeni, ami jobb, mint utólag javítgatni.

Végső simítások

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered