Hogyan tesztelj le egy kanapét vásárlás előtt, hogy ne okozzon később csalódást

0 darab hozzászólás

ÍTÉLETHOZATAL 8 LÉPÉSBEN

Amennyiben meg szeretnéd állapítani egy kanapé minőségét, lépj túl azon, hogy milyen a külleme. A minőséggel kapcsolatos kérdés ugyanis ennél mélyebben gyökerezik, ezért két, kinézetre látszólag egyforma kanapé árban nagyon eltérő is lehet. Az, hogy mi van benne, határozza meg a minőségét.

A kanapé különböző részei – a keret, az üléstámasz és a töltet – nemcsak a kanapé kényelmét határozzák meg, hanem azt is, hogy az elkövetkező években meg tudja-e tartani alakját és stabilitását. Ezen túlmenően az is meg fogja határozni a sorsát, hogy mennyire illeszkedik a környezetébe. Hogy ez mennyire így van, arra jó példa az a rengeteg apróhirdetés, aminek tárgya valahogy így kezdődik: "Stílusváltás miatt eladóvá vált alig használt kanapénk..."
Annak érdekében, hogy megkíméljünk egy elhamarkodott vásárlástól, adunk pár megelőző tanácsot.

#1. A TÉR

Lehet, hogy az üzletben nagyon impozáns volt a kiszemelt kanapé, de ne feledkezz meg arról, hogy a kiállító helyen a belmagasság és a tér is sokkal tágasabb, mint amilyen a te lakásodban uralkodik. Nem egyszer látni panellakások keskeny nappalijába beállítva olyan nagy méretű kanapét, ami mellett már megmozdulni sem lehet, vagy ami belóg egy ajtónyílásba.

Ne szemmértékre vásárolj, hanem minden esetben mérd le a helyiséget, beleértve az ajtó-és ablaknyílások méretét, magasságát is, a szegélyekét, és az esetlegesen falon kívül futó csövekét is. Meg fogsz lepődni, de minden huszadik kanapé azért kerül vissza az üzletekbe, vagy kerül fel egy hirdetőoldalra, mert nem fért be a lakásba.

# 2. ANYAGOK

Amennyiben gyermekeid, házi állataid is vannak, tartósabb és könnyen tisztítható szövettel burkolt kanapét célszerű vásárolnod. Ebben az esetben a selyem borítás kizárható, a mikroszálas azonban remek lehet, mert vonzó küllemű és könnyen tisztán tartható.

A texturált szövetek kevesebb kopást mutatnak, mint a sima anyagok, és a bőr is jó választás, ha a hosszú élettartam fontos szempont.

Csakúgy, mint a jól szabott ruházatban (és ez nem a "fast fashion"), a mintáknak és a csíkoknak passzolniuk kell a varrásoknál. A varratoknál illeszkedő csíkok a kanapénak kidolgozott megjelenést kölcsönöznek. Lehet, hogy ez nem vonzza azonnal a szemet, de egy idő után fel fog tűnni, és az esetleges hiánya azt az érzetet kelti, mintha
valami elromlott volna.

A mintának középen, a varrásnak és varratnak egyenesnek kell lennie. Az egyenetlen hegesztések, az egyik vagy másik oldalra húzódó varratok azt jelentik, hogy a huzat rosszul lett kialakítva. Szövet kárpitozás esetén a nagyobb szálszám sűrűbb szövést és tartósabb anyagot jelez.

Jelentős vita folyik arról is, hogy melyik anyag a legalkalmasabb a kanapépárnákhoz. A poliuretánhab a leggyakrabban használt anyag, de fontos megtalálni az egyensúlyt a tartós, de esetleg túl kemény szilárd hab, és a kényelmes, de túl gyorsan lebomló puha hab között. A nagy rugalmasságú (HR) hab egy lépést jelent a kényelem és hosszan tartó párna irányába. Az exkluzív kanapéknál gyakran tollal keverik, de drágán meg kell fizetnünk ezért a luxusért, mivel ezeket a párnákat rendszeresen fel kell dúsítani. Sokkal jobb választás egy pehelytollba csomagolt HR hab, amely a tartósság és a kényelem legjobb tulajdonságait ötvözi.

A kárpitszövet és a párnák cserélhetők, ha elöregednek és elhasználódnak, de egyetlen kanapé sem tekinthető jó bútornak, ha nincs masszív, minőségi belső kerete. Ha egy jó kanapé vásárlása a célod, kezdd a vizsgálódást a kereténél, amiről kicsit később, de részletesen ejtünk majd szót.

# 3. MÉRET

Nem csak a lakás, a szoba mérete, de az is meghatározza, hogy mekkora kanapéra lesz szükséged, hogy milyen célra szeretnéd majd használni.

Hadd meséljem el a személyes történetemet. Én egy kiadós étkezés után tértem be az áruházba kanapé mustrára. Lerúgtam a cipőt a lábamról, és belefúrva magam a párnákba pont úgy heveredtem el rajta a párommal, ahogy egy kiadós vacsora után otthon tenném. És nem csak néhány percet, hanem egy fél órát beszélgettünk így ketten azon a szent helyen. Azért nevezem szent helynek, mert azóta is áldom a percet, amikor nem sajnáltam erre a mindent eldöntő tesztre az időt.

Tehát mi a cél? Vendégfogadás, pihenés, olvasás vagy bármi más?
Az üléseknek kényelmesnek kell lenniük a család minden tagja számára, és a lehetőségekhez igazodva nagy kanapét kell beszereznie ahhoz, hogy a háztartásban mindenki elférjen rajta, és ne kelljen a helyekért megverekedni. Ha gyakran fogadsz vendégeket, fontold meg fotelek, vagy további ülőhelyek beszerzését is.

Az elsődleges illeszkedési szempont az ülések mélysége, amit figyelj meg. A következő a háttámla, aminek meg kell támasztania a hátadat. Amennyiben a kanapén aludni is szeretnél, húzd ki és nézd meg, elég hosszú-e a kényelmes szundihoz. Ha dönthető kanapé a kiszemelted, ügyeljen arra, hogy minden helyzetben kényelmes legyen.

TOVÁBBI JELLEMZŐK:

A moduláris kanapék pohártartókkal, asztalokkal, dönthető ülésekkel, beépített ágyakkal, cserélhető huzatokkal, beépített tárolóval és egyéb funkciókkal rendelkezhetnek, melyek nagyobb lehetőséget kínálnak a személyre szabásra. Néhány még beépített hűtővel, töltővel és egyéb csúcstechnológiás funkcióval is rendelkezik. Gondold végig, hogy a jelenleg használt kanapédban mit szeretsz, mit nem, miben szeretnéd, hogy az új "okosabb" legyen.

# 4. TÍPUS

SZEKCIONÁLT KANAPÉK

Az ilyen kanapék számos konfigurációban és profilban kaphatók, és kényelmes, beszélgetős környezetben is jól funkcionálnak. A nagyobb kényelem érdekében dönthető részeket is rendelnek hozzájuk.

MODULÁRIS KANAPÉK

Ez a kanapé fajta viszonylag új fejlesztés, lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy kiválasszák a kanapé stílusát, és speciális darabokat adhassanak hozzá az ideális méret és forma kialakításához. Az "építőelemei" tetszőlegesen, akár a legók, összeállíthatóak. Egy ilyen kanapé azok számára ideális választás, akik gyakran költöznek, így sokoldalúságuk miatt szállításkor apróbb darabokra bonthatóak, és szükség szerint a családdal együtt képesek nőni.

ALVÁSRA TERVEZETTE KANAPÉK

Az alvókanapé kiváló választás azok számára, akik kis helyen élnek, vagy akik gyakran fogadnak éjszakázó vendégeket. Az alvókanapék beépített ágyakkal rendelkeznek, amelyek a kanapéból kihajthatók, jellemzően a teljes méretű matrachoz hasonló szélességű plüss felülettel. Az egykor közismerten kényelmetlen, modern alvókanapék meglehetősen kényelmes fekvőfelületeket kínálnak ma már, és nem csak ideiglenes vendégágyak, amin egy éjszakát valahogy át lehet vészelni.

FEKVŐKANAPÉK

Nem összekeverendő a fekvőfotelekkel. Ezek a típusok ugyanazt a kényelmet és mechanizmust kínálják, mint a fekvőfotelek, de egy kanapé szélességével.

KÜLTÉRI KANAPÉK

A kül - és beltéren egyaránt használható kanapék kiválóan használhatóak nagy forgalmú helyeken, és átalakítható bel-és kültéri terekben. A kültéri textíliák odáig fejlődtek, hogy ugyanolyan fényűzőek, mint a beltéri szövetek, ugyanakkor egyszerű tisztíthatóságot és szilárdságot eredményeznek.

FUTONOK

A Futon megfizethető alternatívája lehet egy hagyományos kanapénak. A futonok átalakítható párnákból és vastag, masszív keretből állnak, amelyek laposra fektetve ágyszerű felületet alkotnak, vagy függőlegesen megtámasztva kanapévá alakíthatóak. Gyakran nem rendelkeznek kartámaszokkal.

# 5. KERET

Az, hogy egy kanapé mennyi ideig bírja és őrzi meg a formáját, nagyban függ a kerettől.

Az olcsóbb kanapék kerete készülhet faforgácslapból, műanyagból vagy fémből, de egy jó minőségű kanapénak tölgyből vagy kőrisből készült, „kemencében szárított”, tömör keményfa váza lesz. A fenyő vázak gazdaságosak, de gyakran öt éven belül elkezdenek vetemedni és mocorogni.

Amikor egy kanapé keretét nézed, a következőket kell figyelembe venned:

1. A legjobb keret tehát kemencében szárított keményfából készül. A kemencében történő szárítás folyamata minden nedvességet eltávolít a fából, így az hosszú ideig megőrzi alakját és stabilitását. Az éretlen, nyers fából (amit épp csak kivágtak) készült keretek száradáskor zsugorodhatnak vagy megrepedhetnek. A puhafa könnyen hajlítható és törhet, míg a csomózott fa hajlamos a repedésre.
A jó minőségű keretben az illesztések kiemelt figyelmet kapnak. Ragasztják, csapolják (ez bonthatatlan kötés, ezért brutál jó!) és csavarozzák. A sarkokat tovább erősítik a tartás és szilárdság érdekében.
Általánosságban elmondható, hogy a rétegelt lemez és a forgácslap vázak gyengébbek, különösen, ha kapcsokkal tartják össze őket. További rétegelt lemezrétegek segíthetnek megerősíteni a keretet, ebből is láthatod, hogy a megépítés legalább annyira fontos, mint maga az anyag. Ha rétegelt lemez vázas kanapét kell választanod, győződjön meg arról, hogy legalább 11-13 rétegelt lemezből rakták össze.

# 6. ÜLÉSTÁMASZ

A megtámasztás szintén fontos eleme a kanapé minőségének, mivel a kerettel és a töltettel együtt működik. A masszív keret rögzíti a jó üléstartást, a töltés pedig kiegészíti azt.

Vásárlás előtt mindig ellenőrizd az ülőgarnitúra minőségét, ha nem is úgy, mint én tettem, de legalább ülj le rá 5 percre. Ekkor nem szabad megereszkednie, és jó tartást kell biztosítania az ülésben és a háttámlában. A három leggyakrabban előforduló üléstámogatási lehetőség a következő:

A NYOLCIÁRÁNYÚ, kézi rögzítésű RUGÓRENDSZER az egyik legjobb támasztórendszer. A szakember ekkor minden rugót erős zsineggel összeköt a szomszédos rugóval. A zsineg elölről hátra, oldalról oldalra, majd átlósan halad mindkét irányban, így minden rugót biztonságosan megköt.

Egy másik módszer a kanyargós rugós konstrukció. A kanyargós rugók „S” ALAKÚAK, és az ülés elejétől a hátsó részig futnak. Ezeket a rugókat további huzalok támasztják alá, amelyek egyik oldalról a másikra keresztezik egymást. Ez egyben erős ülést is eredményez, ideális megoldás karcsúbb vagy kisebb keretű kanapék esetében, mert kevesebb helyet igényel.

A harmadik lehetőség a HEVEDER felfüggesztés, amelyben hevederszalagok fekszenek az ülésen és a háttámlán. Ezeket azután a kerethez rögzítik, hogy platformot képezzenek a párnák számára. A heveder készülhet természetes vagy mesterséges szálakból is, önmagában használva azonban nem nyújt túl erős támaszt. A jobb minőségű kanapéknál feszítővel használják, amely biztonságosan rögzíti a hevedert a kerethez. A hevederes felfüggesztés a legkevésbé előnyös az üléstámasztó opciók közül.

# 7. A PÁRNA KITÖLTÉSE

Most, hogy már mindent tudsz a keretekről és az üléstámaszokról, ideje megnézni, milyen tölteléket használnak a párnákhoz.

A legelterjedtebb töltőanyag a nagy sűrűségű poliuretán. Minél nagyobb a sűrűsége, annál szilárdabb lesz a párna. A hab puhább anyagba vagy pamutba is tekerhető, hogy puhább legyen. A Dacron szövetbe csomagolt hab a legolcsóbb megoldás, de nem tart sokáig.

Győződj meg arról, hogy nagy sűrűségű habot raktak a kanapédba, mert a gyengébb minőségű hab elég gyorsan lebomlik, megereszkedhet, és az anyag nem marad feszes, amikor ez megtörténik.

Ha igazán puha ülést szeretnél, fontold meg a pehelypárnákat. Ezeket prémium választásnak tekintik, és jól gondolod, ha a legdrágábbak közé sorolod. A kiváló minőségű párnák a kárpitszövet alatt pehelybiztos borítással rendelkeznek, hogy megakadályozzák a tollak kibújását. A csak pehellyel töltött párnák karbantartást és mindennapos odafigyelést igényelnek.

A pehely más anyagokkal kombinálva szintén jó lehetőség, de ugyancsak drága. A poliészter szálból és pehelyből készült párnák, az úgynevezett Blendown üléspárnák nagy sűrűségű habszivacs köré vannak tekerve.
Ezek a párnák habszivacsba csomagolt rugókhoz is használhatók. A rugókat nagy sűrűségű hab veszi körül, amelyeket aztán pehelypárnákba csomagolnak. Az eredmény egy puha felület erős, rugalmas alátámasztással, ahol a párnák nem veszítik el egykönnyen a formájukat.

# 8. EXTRÁK

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered