Hogyan válaszd ki álmaid ágyát, azon belül is a matracot?

0 darab hozzászólás

A jó ágy az alapja mindennek

Egy új ágy vásárlása fontos mérföldkő az ember életében, egyrészt, mert egy jó ágy nem olcsó, másrészt, mert komoly szerepet játszik nem csak az éjszakai alvásidőben, de az ébrenlét óráiban is.
Végtére is egy jó ágy és benne egy jó matrac elősegíti a minőségi éjszakai alvást, ami pedig alapja a nappali hatékony működésünknek.
Érdemes felvértezni magad ide vonatkozó tudással, mielőtt ágy és matrac vásárlására adnád a fejed. Ebben a cikkben összeszedtük neked a legfontosabb tudnivalókat.

A méret a lényeg, és nem mindig a nagyobb a jobb

Megérett az idő régi hálószobai ágyatok nyugdíjazására? Ne feledd, nem feltétlenül kell a régivel megegyező méretű ágyat vásárolnod! Meglehet, hogy most kell olyan gigantikus méretűre cserélned, amilyen méret nincs is (vagy mégis, csak ahhoz a Marco Mobiliben kell keresni), mint ahogy az is előállhat, hogy a régi king-size méretű ágyadra akkor volt utoljára szükség, amikor az egész család rajta feküdt vasárnap reggelenként rajzfilmeket nézve, amit még Rex-szel, a bernáthegyivel is megosztottatok. Aztán ahogy teltek múltak az évek, a gyerekek idősebbek lettek, a bernáthegyit pedig leváltotta egy corgi, így kihasználatlanná vált az ágyatok. Sok helyet nyerhetsz a hálószobában, és pénzt is megtakaríthatsz, ha az igényeidnek, és nem az aktuális divatnak megfelelő ágyat választod.

Ki kell próbálnod az üzletben

Ha már körvonalazódott az elképzelésed, megvan a kiszemelt darab, kínos vagy nem, de ki kell próbálnod, mielőtt lecsippantanád a bankkártyádat. Ezt a lépést semmi sem helyettesítheti. Vetődj rá, nyújtózkodj ki rajta teljesen, majd gömbölyödj össze pont úgy, ahogy kedvenc alvó pózodban szoktál. Aztán gördülj egyik oldaladról a másikra, ülj fel, mintha csak olvasnál az ágyban, ülj a matrac szélére, hogy érezd a tartását.
Amennyiben nem egyedül fogsz az ágyban aludni, a legjobb, ha a pároddal egyszerre próbáljátok ki, és ideális esetben legalább tíz percet időztök minden egyes ágyon, amit kipróbáltok.

A matrac keménysége kulcsfontosságú

Nagyon fontos szempont az ágy magassága, hiszen ez határozza meg, mennyire lesz könnyű onnan reggelente felkelni, és az sem mindegy, hogy rendelkezik-e fejvéggel, aminek olvasás közben neki tudsz dőlni, de ezek a kényelmi funkciók eltörpülnek a matrac milyensége, azon belül is a keménysége mellett.

A matracgyártók nem rendelkeznek szabványosított mérési módszerrel a matracok keménységére vonatkozóan. Ez azt jelenti, hogy az egyik gyártó "kemény" matraca egy másik gyártónál talán "extra kemény" matracként lesz feltüntetve. Emiatt ezeket a jelzőket a legjobb, ha csak iránymutatásnak tekinted, nem abszulútumként. Többek között ezért is olyan fontos vásárlás előtt kipróbálnod az ágyat.
Míg a gyártók egy része a "puha", "közepesen kemény" és "kemény" kifejezéseket használják, mások egy kidolgozottabb, 10 pontos értékelési rendszert kínálnak, ahol 3-tól 5-ig a puha matracokat, 6-7 között a közepes keménységűeket, afelett a kemény matracokat jelölik. Ekkor is igaz azonban, hogy az egyik gyártó "7-es" értékű matraca egy másiknál talán csak "5-ös" besorolást kap.

Párnázott matracok

A párnázott matracok viszonylag új keletű találmányok, és igen népszerűek azok körében, akik az otthonukban szállodai élményt kívánnak átélni. Ezek a matracok felhőszerű felső réteggel rendelkeznek, mely segít elosztani a testsúlyt, és fényűzően kényelmes érzetet biztosít a támasztó rugós alapnak köszönhetően. Ám ez a kényelem jelentősen növeli a matrac költségeit, és nem mindig kifizetődően.

Ne feledd, hogy ez az extra párnázat valószínűleg jóval azelőtt lelapul majd, hogy a matrac veszítene tartásából, különösen, ha vastagabb darab. Ha ráadásul még vékony testalkatú is vagy, az is előfordulhat, hogy súlyod nem lesz elég ahhoz, hogy a matrac alátámasztását a párnázaton keresztül teljesen meg tudja tartani, így reggelente nyúzottabban ébredhetsz, mintha csak egy sima matracon aludtál volna. Jobb ötletnek tűnik a fényűző érzés érdekében egy közepes vastagságú és árú matracot vásárolni, és hozzá egy vastag fedőmatracot.

Matractípusok

Többféle matrac létezik, de a leggyakoribb három a hagyományos belső rugós, a memóriahabos és a kettőt kombináló hibridek. Az állítható légmatracok szintén meglehetősen népszerűek.

Minden matractípusnak megvannak az előnyei és hátrányai is, ezért érdemes megismerkedned velük. Röviden összefoglalom a lényeget:

A RUGÓS MATRACOK a leggyakoribbak, és jellemzően a legolcsóbbak. Jó alátámasztást biztosítanak és sokféle keménységben kaphatóak, és valamennyi "romantikabarát". Hátrányuk, hogy nem túl tartósak.

A MEMÓRIAHABOS matracok meglehetősen drágák, de kiválóak a fájó ízületek vagy izomfájdalom csillapítására. Hátrányuk, hogy alvás közben túl melegek lehetnek.

A LATEXHABOS matracok hasonlóak a memóriahabhoz, de a latex rugalmasabb, és általánosabb "ölelést" kínál, mint a memóriahab. A latexhab jó választás azok számára, akik nem szeretik a memóriahab fojtogató érzését. A latexhab természetes, szintetikus és kevert változatban is kapható.

A HIBRID MATRACOKBAN a rugók habszivacs bevonattal vannak ellátva. Egy jó hibrid matrac a legjobbat nyújtja a habszivacs és a belső rugós modellek közül, de egy gyengébb minőségű hibrid valószínűleg mindkettőből a legrosszabbat. A hibrid matracok memóriahabbal vagy latexhabbal is kaphatók.

A LÉGMATRACOK segítségével igényeidhez igazítva testre szabhatod a keménységet, és még arra is van mód, hogy az ágy két térfelén más-más keménységűre legyen beállítva a matrac. Ezért a kényelemért azonban mélyen a zsebedbe kell nyúlni.

Ágykeret

Ha platformos ágyad van, akkor nem lesz szükséged ágyalapra, de ha nincs, és nem szeretnéd, hogy a matracod a padlón legyen, akkor kell egy alap, ami tartani fogja.

De nem kell sok pénzt költened egy szövettel borított fa dobozra. Ha a régi ágyad kerete még mindig jó állapotban van, és ugyanolyan méretű matracot szeretnél vásárolni, újra nem is lesz szükséged.

Egy szabványos ágykeret, amely egykor ágyrácsot, rugót és matracot is tartalmazott, platform stílusú ággyá alakítható a dobozrugó elhagyásával, ha az ágyrácsra rétegelt lemezt fektetsz, melyre már mehet is az új matrac.

Mi a helyzet az online vásárlással?

Kockázatosnak tűnhet egy ágyat online megvásárolni, mégis népszerű megoldás, melynek számos oka van. Az ember az otthonából akár egy alsónadrágban is szétnézhet a kínálatban, ami felettébb csábító, széles a választék, és olyan luxus márkákhoz is hozzá juthat, amiket gyakran nem tartanak készleten. Vannak azonban az online vásárlásnak árnyoldalai is. A legnagyobb, hogy nem tudod az ágyakat kipróbálni, és probléma esetén a termék visszaküldése is körülményesebb.

Van azonban egy jó hírünk!
A Marco Mobiliben mindkét dolgot megteheted. Webáruházunkban addig válogathatsz jobbnál jobb ágyaink választékából, amíg csak akarsz, veszprémi áruházunkban pedig a legtöbbet ki is próbálhatod. Biztos lehetsz abban, hogy értékesítő kollégáink - akiknek kedvessége és segítőkészsége messze földön híres - nem lihegnek majd a nyomodban, és rád sem fognak tukmálni semmit, ha azonban tanácsra lenne szükséged, szívesen állnak rendelkezésedre.

Gyere el hozzánk, csodáld meg a saját szemeddel kétszintes áruházunk hatalmas árukínálatát. Válogass kedvedre kiváló minőségű matracainkból, kész ágyainkból, vagy tervezd meg a sajátodat, melynek a méretétől, funkcióin át, egészen az utolsó öltéséig te határozhatod meg minden vonását!

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered