Ilyen házakban fogunk élni a nem is távoli jövőben

0 darab hozzászólás

Science fiction

Napenergiával működő útburkolat

Hollandiában már 2015-ben létrehozták a világ első napenergiát felhasználó útját, mely elegendő áramot termel egy kisebb háztartás áramellátásához. A hollandiai út üvegből, szilícium gumiból és betonból készült, mely elég erős ahhoz, hogy egy 12 tonnás tűzoltóautó is biztonságosan közlekedhessen rajta.
Az Egyesült Államokban a Solar Roadways társfinanszírozást kapott egy projekthez, amely az egész országot napenergiával fedett utakkal látja majd el. Nagy valószínűséggel a jövőben már mi is ilyen utakon fogunk a házunk elé begördülni. A kérdés már csak az, hogy mivel.

Tesla napelemes tetőcserép

Elon Muskot már aligha kell bárkinek is bemutatni. A Dél-Afrikából származó zseni nem csak villanyautókban, vagy a marsi életben gondolkodik. Számos földi projektnek is ötletgazdája, mint amilyen a napelemként is funkcionáló tetőcserép, melyet tulajdonképpen a szükség hívott életre.
A híres Tesla modellek gyártásához és egyéb projektjeihez ugyanis bődületesen sok energiára van szükség, melyet Musk többek között azzal oldott meg, hogy az USA háztartásainak egy jelentős részét bevonta a napenergia begyűjtésébe. Házaik tetőszerkezetére ingyenesen napelemeket szerelt, cserébe a fel nem használt energiát visszatáplálta saját hálózatába. Ez tulajdonképpen egy win-win megoldás, azt leszámítva, hogy a csinos házakra hiába raktak méregdrága és impozáns cserepeket, a mutatósnak cseppet sem nevezhető szerkezetek eltakarták azokat gazdáik legnagyobb bánatára.
Többek között ezt a hátrányt orvosolandó találta ki Elon a napelemek jóval elegánsabb megoldását, mely már esztétikailag sem hagy maga után kívánni valót. Amikor a cserép maga a cella, és nincs szükség arra, hogy további, és jelentős súlyt eredményező elemeket építsenek rá a tetőszerkezetre.

Az első cserepek prototípusát még 2016-ban mutatták be, nem is akárhogyan! A népszerű "Született feleségek" című sorozatból ismert Lila akác köz házai kapták meg az első Tesla cserepeket, melyek végleges formájukat 74 verzió tesztelése után nyerték el. A recept a következő: 184 x 365 mm-es üveglapok közé egy szendvics szerkezetbe kerülnek a Panasonic-kal közösen fejlesztett napelem cellák, majd erre kerül a napfény nagyobb részét átengedő speciális színezőanyag, amivel elérik a kívánt esztétikai hatást. A cserép megkapta az Amerikában elérhető legmagasabb szél, tűz és jégállóságot igazoló tanúsítványokat, ami egy 160 km/h sebességgel utazó jégdarabnak is simán ellenáll. Ugyanezt sem a pala, sem a beton nem mondhatja el magáról.

Mini kuckók a nagyszülőknek

A jövőben egyre gyakrabban lesz tapasztalható, hogy több generáció él majd egy fedél alatt, vagyis inkább egy telken. Míg korábban a házon osztoztak a fiatalok és a szüleik, jó esetben külön bejárattal saját életterükbe, az új trend szerint kisebb épületeket fogunk arra a célra kialakítani, hogy legyen hova visszavonulniuk a nagyszülőknek. Ez tehát nem azt feltételezi, hogy 20-30 négyzetméterrel kéne megelégedniük a jövőben, sokkal inkább azt, hogy napközben az életünk részeként velünk lesznek egy nagyobb élettérben, ám aludniuk -és erre szolgál az ő külön bejáratú kis kuckójuk - szükségtelen lesz egy nagy épületben.

Integrált konyhai központok

A konyha szerelmesei imádni fogják azt a teljesen integrált konyhai intelligens központot, mely egy központi elhelyezkedésű, érintőképernyős műszerfalon keresztül, WiFi- és Bluetooth-kapcsolattal tájékoztat bennünket mindenről. Funkciói közé tartoznak a főzőlapra néző kamerák a közösségi média jelenlétéhez, akárcsak a főzőtanfolyamos videók, a videó hívások, és hogy halálra ne unjuk magukat a krumplipucolás közben, a Netflix. A Geneva nevű hangalapú asszisztenssel felszerelt eszköz legtöbbünk konyhájának még nem alapdarabja, pedig már létezik. 2018 őszén debütált.

Laundroid, minden nő álma

A Laundroid tulajdonképpen egy zseniális ruhahajtogató robot. Átszámítva 4.800.000 Ft-ért összehajtogatja az összes ruhádat. (Mondjuk ennyiért én is megtenném neked.) A Seven Dreamers technológia vállalat jóvoltából ez az intelligens jószág felismeri az egyes ruhadarabokat, összehajtogatja őket, és szépen elteszi a helyükre. Neked már csak fel kell őket venned!

Szobacirkáló robotok

A robotporszívók és felmosó robotok, robotfűnyírók már évek óta jelen vannak háztartásainkban. Személyes kedvencem, az I Robot Roomba már vagy tíz éve teljesít nálam szolgálatot, és kimondhatom, ez alatt az idő alatt nagyon megkedveltük egymást, mellyel bizonyára nem vagyok egyedül. Nem nehéz azt belátni, hogy a jövőben egyre több ilyen házi jószággal fogjuk magunkat körülvenni. Jönnek a medencetisztító robotok, és azok, melyek megetetik a háziállatainkat ,és további házimunkák alól mentesítenek bennünket. Most már csak azt kell kitalálnunk, mire fogjuk ezután fogni egyéb dolgaink elmulasztását...

Az ajtó, ami felismer

Az ajtó automatikusan bezáródik utánad, miután távozol, és kinyílik, amikor megérkezel, és ehhez még chip-et sem kell a bőröd alá beültetni, csak az arcodat kell fürkészni. Arra azonban a szépészeti beavatkozásokat kedvelő hölgyeknek érdemes lesz odafigyelni, nehogy túltolják a plasztikát, mert előfordulhat, hogy egy szép nap az ajtó már nem nyílik, és kénytelenek lesznek a lábtörlőn tölteni az éjszakát.

Intelligens toalett

Vannak már olyan intelligens toalettek, amik hűtenek, fűtenek, szükség esetén muzsikát szolgáltatnak, ám hamarosan az illemhelyek ennél sokkal többre is képesek lesznek. Valós időben elemezik majd az egészségi állapotunkat. Az más kérdés, hogy örülni fogunk-e egy így megkapott diagnózisnak.

Drón járművek

A koncepció már létezik. Az Italdesign és az Airbus már bemutatta terveit, akárcsak egy filippínó feltaláló, aki már 2018-ban létrehozott egy repülő drón gépkocsit. Nincs kereke és kissé félelmetes, de működik. Olyan akkumulátorok működtetik, melyek két és fél órás töltési időt igényelnek. Ezután 12-15 percig képesek repülni, de ez az idő a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően egyre növekszik. A Koncepto Millenya mostantól nyitva áll a vásárlók és a befektetők előtt az Ultrakönnyű repülőgépek kereskedelmi forgalmazását illetően.

Élet a magasban

A Samsung még 2016-ban tett közzé egy jelentést, amelyben megjósolta, hogyan fog kinézni az élet 100 év múlva. A terv tartalmaz néhány, a jelenleg ismerten kívüli lehetőséget. Az első jóslatok között a SmartThings Future Living nevű jelentés rámutatott a szuper felhőkarcolók térnyerésére. Számításaik szerint szén nanocsövekkel és gyémánt nanoszálakkal meg lehet építeni azokat a mega toronyházakat, melyek ma még csak a mozifilmekből ismertek.

Föld és víz alatti városok

A BNKR Építészeti vállalat előállt a „The Earthscraper” névre keresztelt koncepciójával, amely Mexikóváros alatt városok több rétegéből állna. Ez az aztékok építészeti megoldásain alapuló rendszer piramisokban gondolkodik, csak a föld alatt.

Élet az óceánban

A Samsung riport második eleme is tárgyalja a föld alatti élet megvalósulásának lehetőségét, ám ők a víz alatt, mely során magát a vizet egy légáteresztő légkör megteremtésére, a hidrogént pedig üzemanyag előállítására használnák. A jelentés szerint a felhők feletti és a víz alatti városok hamarosan valósággá válnak.

Intelligens falak

Nyuglom, nem kell attól tartani, hogy maholnap a tapétánkkal fogunk diskurálni, az innováció lényege abban rejlik, hogy a jövőben nem kell a falainkat festeni. Viszlát Dulux és diszperzit! Az intelligens fal bármikor képes a színét megváltoztatni, hogy illeszkedjen a hangulatunkhoz. Arra is alkalmas, hogy a későn kelők kedvéért - nem vicc - színeiben megismételje a napfelkeltét.

3D nyomtató a lakásban

Az ipar már évek óta használja, hordozható változatait pedig már a hazai oktatásban is alkalmazzák, ágy egyelőre csak műanyag termékek előállítására. Ez a tendencia azonban hamarosan bővülni fog a háztartások olyan alapvető berendezésévé válva, akár a mosógép. A házi nyomtatók elsősorban ételek előállítását fogják helyettünk elvégezni, amivel - jó pénzért - a legnívósabb éttermek ételkülönlegességeit is reprodukálni tudjuk majd. És a móka itt nem áll meg. Hamarosan a házainkat is 3D nyomtatók fogják szerkezetkészre gyártani.

Íme néhány futurisztikus bútorunk a mában, melyek a tendenciát elnézve a jövő otthonaihoz is tökéletesen fognak illeni.

208.990 Ft

215.990 Ft

358.990 Ft

229.990 Ft

Figyelem! Az itt feltüntetett fogyasztói árak a cikk megírásának időpontjában érvényesek, melyek árváltozás esetén ezen a felületen nem frissülnek.
A termékek aktuális árát webáruházunkban tudod ellenőrizni.

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered