Így teremts EGYENSÚLYT egy helyiségben

0 darab hozzászólás

Ha a szobád egyensúlyban van, pihentető és kényelmes. Azonban az elemei kiegyensúlyozatlanok, akkor azt fogod észrevenni magadon, hogy látszólag ok nélkül, de ott kellemetlenül érzed magad. Most azt mondom el, hogy hogy tudod ezt orvosolni, és az egyensúlyt megteremteni például a nappalidban.

Az egyensúly megteremtésének legegyszerűbb módja a bútorok szimmetrikus elhelyezése. Ezt létrehozhatod úgy, hogy két formájában, méretében és színében is azonos kanapét a középvonal két oldalán, egymással szemben helyezel el. Ez az elrendezés a szoba közepére irányítja a figyelmet, ami pedig eleganciával és kifinomultsággal társul. Ami ezen a képen még fel is erősödik, mivel az ülőgarnitúra kiegészíti az ablak szimmetriáját.

Ehhez képest talán ellentmondásosnak tűnhet, de az aszimmetriával is létre lehet hozni az egyensúlyt. Csak ebben az esetben a vizuális súlyra léptékre és textúrára kell összpontosítani. Például a nagyobb méretű világos kanapét egy sötétebb, ámbár kisebb asztal egyensúlyozza ki.

Az egyensúly harmadik típusát radiális szimmetriának nevezik. Ezt a fajta szimmetriát általában a nyugtató érzés megteremtésére használjuk. A radiális szimmetria akkor jön létre, ha a szoba közepe a fókuszpont és onnan az összes többi elem egyenes vagy íves formában sugárzik kifele. Ez lehet egy étkező közepén elhelyezett kerek étkezőasztal, amit körkörös mintázatban székek vesznek körül. Ez a fajta elrendezés minden helyiségnek elegáns megjelenést kölcsönöz. Különösen a magas mennyezettel és nagy nyitott terekkel rendelkezőknek.

A szimmetria mellett az egyensúlyt a színek térbeli eloszlásával is el lehet érni. Ehhez érdemes követni a 60-30-10 szabályt, ami röviden annyit jelent, hogy a belső teret három színből kell összerakni. Ezeket a színeket azonban arányosan kell elosztani. Hatvan százalék legyen a helyiség alapszíne, harminc a kiegészítő szín, tíz pedig egy hangsúlyos. Ez utóbbi itt a korallpiros. És hogy itt miért pont ezek a színek és miért ilyen arányban kerültek kiválasztásra? Az úgynevezett színsúlyuk miatt. De hogy mit jelent az a gyakorlatban, azt majd a következő részben mondom el. 

További hasznos lakberendezési tippekért kövess minket, illetve kattints a biomban lévő linkre, és nézd meg, hogy milyen különlegességekkel várunk még.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered