Így lehet szuper a tetőtered!

0 darab hozzászólás

A tetőtér hajlamosít a kreativitásra

A tetőterek sok esetben méltatlanul alulértékeltek, pedig méretüktől függően egy lakás árának töredékéért alakíthatunk ki ott tökéletes és teljes értékű életteret egy komplett család számára, akár önálló bejárattal is. Mivel kevesebb a függőleges falsík, részben a kényszer hatására ugyan, de sokkal fantáziadúsabb, és ezerszer "kuckósabb" környezetet hozhatunk ott létre.
Persze csak akkor lesz öröm egy tetőtérben lakni, ha odafigyelsz néhány fontos "apróságra", amin nem érdemes spórolni, illetve okosan bútorozod be a rendelkezésre álló helyet. E kettőben szeretnénk most neked segíteni inspiráló képekkel és hasznos tudnivalókkal.

Már a tervezéskor gondolj rá

Ha már adott a ház, akkor nehezebb a dolgod, de ha még csak a tervezésnél jártok, és a környezeti szempontok sem jelentenek akadályt, továbbá felmerül annak lehetősége, hogy idővel bővül a család, érdemes magastetős házban gondolkodnotok. Ezzel az alapterület megnövelése nélkül juthattok plusz négyzetméterekhez. Amennyiben minőségi alapanyagokkal dolgoztok, tehát a szigetelés jó, az ablakok korszerűek, akár 3 kategóriát is ugorhat az energiahatékonysága a beépített lakótérnek, és mindenképpen növeli az ingatlan értékét.

Fontos azt tudni, hogy beépítésre csak bizonyos tetőfajták alkalmasak. Amik szóba jöhetnek, azok hajlásszöge 35 és 55 fok között van. Minél meredekebb a tető, annál több lehetőség lesz a tetőtér kialakítására.
A belmagasság is döntő. Csak olyan helyen lehet a tetőt beépíteni, ahol a belmagasság minimum 1.90 m. Az erre leginkább alkalmas tetőszerkezet a torokgerendás, a két-három állószékes fedélszék, és a manzárd tető.

Mit hova tervezhetek be?

Ehhez fontos tisztázni néhány fogalmat, mert ezek határozzák meg, hogy egyáltalán mit hova építhetsz be.

HASZNOS ALAPTERÜLET
Az alapterület azon nettó részét értjük alatta, ahol a belmagasság minimum 1.90 m. Az érdemi funkciók - a lakórész, a közlekedők, a nappali, az étkező, a lépcső - itt kell, hogy elhelyezkedjenek. A tetőtéri lakás alapterületébe csak ez a "hasznos" alapterület számolható bele!

BÚVÓTÉR
A hasznos alapterületen kívül, az úgynevezett búvótérben (ahol nem kell tartósan felállni) kaphat helyet a WC, kád, tárolók, konyhapult, ágy, a növények, az egyedi beépített bútorok, polcok, szekrények.

GALÉRIÁRA
Ha a belmagasság nem akadály, és eléri a 3,5 m-t is, arra is alkalmas lehet, hogy ott galériát alakíts ki.
A galériáknak lehet teljesen önálló tartószerkezete, vagy rögzíthető a tetőszerkezethez (pl. fogópárok közé), teherhordó falhoz.

1. Amennyiben ÁLLÓ GALÉRIÁT akarunk létesíteni, ott az alatta lévő belmagasság minimum 2,10 m, felette minimum 1,90 m.
A galériának lehet önálló funkciója. Lehet dolgozószoba, háló.

2. Úgynevezett FEKVŐ GALÉRIÁRÓL akkor beszélhetünk, ha az alatta lévő belmagasság minimum 2.10 m, felette minimum 1,00 m (hogy még éppen fel lehessen ülni). Ebben az esetben nem beszélhetünk teljesen önálló funkcióról, de lehet itt ágyunk, egy háló, ezzel megspórolhatunk némi helyet a hasznos alapterület javára.

Bútorok

A tetőteret a tető síkjához igazodó kisebb, alacsonyabb tárolókkal, komódokkal, vagy egyedileg tervezett bútorokkal tudjuk a legjobban kihasználni. Célszerű olyan olyan darabokat ide megálmodni, melyekkel a kisebb zugokat is ki tudod tölteni, vagy nem igényelnek nagy magasságú főfalakat. Ilyen lehet egy ügyesen összeállított gardrób, vagy a hálószobai ágyad. Nálunk mindkettőt megtervezheted a legapróbb részletekig.

Az ablakok elhelyezése

MENNYI ABLAK SZÜKSÉGES?
Ahhoz, hogy a tetőtérben jól érezzük magunkat, elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű természetes fény. Az ide vonatkozó jogszabály előírja, hogy egy lakásnak mennyire kell "benapozottnak" lennie, tehát minimálisan mekkora ablakfelülettel kell rendelkeznie. Ez a hasznos alapterület legalább 10 %-a. Tehát egy 20 m2 hasznos alapterületű helyiségben összesen 2 m2 üvegfelületű nyílászáró szükséges. Több kisebb méretű ablak jobb fényelosztást biztosít, mint egy nagy, és különösen jó fényviszonyokat kapunk, ha több tetősíkra helyezzük el őket. Azt is érdemes tudni, hogy a déli és nyugati ablakokon jön be a legtöbb meleg, viszont jól hőszigetelő tetőablakok beépítésével javítható a helyzet.

HOVA KERÜLJENEK?
A tetősík ablakok elhelyezésénél alapvető igény, hogy az ülő ember szemmagassága az ablak alsó síkja fölé kerüljön, tehát még kényelmesen kilássunk rajta. A kitekintési sík – az ablaktok és az üveg találkozása által kijelölt sík – magassága ideális esetben 90-110 cm körül helyezkedik el.
Viszont magasan beépített tetőtéri ablakokkal juttathatunk természetes fényt legjobban a lakásba, így az a legjobb döntés, ha magasan és alacsonyan is elhelyezünk ablakokat. Ennek egyik módja a csoportos tetőablak beépítés.

SZELLŐZTETÉS
A tetőablakok egy részét ezen felül célszerű a gerinc közelében, vagy egymással szemben elhelyezni, hogy a meleg levegőt kiszívó kémányhatás jobban tudjon érvényesülni, így a szellőztetés sokkal hatékonyabban megoldható, a meleg levegő hamarabb távozik a tetőtérből.

Hő-és hangszigetelés

A tetőtereket ért kritika leggyakrabban a hőszigeteléssel kapcsolatban fogalmazódik meg, és tény, hogy ha a szigetelésen spórolsz, télen egy hideg veremhez, nyáron katlanhoz fog leginkább hasonlítani. Pedig vannak remek hőszigetelő anyagok. Nézzünk néhány olyat, ami kiváló alternatívája lehet a hagyományos, szálas szigetelőanyagoknak, melyek nem mindig jelentenek tökéletes védelmet, vagy a telepítésük már nem kivitelezhető, ha utólag kell a tetőteret korszerűsíteni.

SZÓRT PURHAB
Ennek egyik előnye, hogy az ezzel szigetelt tetőtér 2 fokkal lesz csak nyáron melegebb, mint az alatta lévő lakrész. A szálas szigetelőanyaggal ellentétben idővel sem esik össze, nem árt neki a pára, nem penészesedik, nem gombásodik, továbbá kiiktatja a hőhidakat is.
Előnye, hogy ez a szigetelés terhelhető, a cserépre, a párazáró fóliára is fújható, hátránya, hogy utólagos hőszigetelés esetén a tetőcserepeket előbb le kell szedni.

FAROST BEFÚJT HŐSZIGETELÉS
Az egyik legkedveltebb és legjobb minőségű fújt hőszigetelés jelenleg a piacon. Ennek egyik oka, hogy az anyagfeldolgozás egyik leginkább környezetbarát formája. Fenyőfából származó tiszta farostokból készül, amely nem okoz felesleges hulladékot. Ez a fajta hőszigetelés még jobb védelmet nyújt a téli hideg és a nyári túlmelegedés ellen, valamint megóvja a lakást a külső káros zajterheléstől is . A szigetelés hézagmentesen valósítható.


AMINOCELL
Az aminocell-H egy helyszínen habosodó, nem terhelhetõ hõszigetelõ anyag, mely az alaktalan tereket kitölti, és a legjobb szigetelõanyagok tulajdonságaival bír.
Mivel az anyag nem terhelhetõ, csak olyan helyeken alkalmazható, ahol megfelelõ tartószerkezetek közé lehet beépíteni. Utólagos hőszigetelésre is kiváló, anélkül, hogy a tetőt meg kéne bontanunk. A rovarok, rágcsálók elkerülik, nehezen éghető, így kiváló megoldás a tetőtér szigetelésére ez is.

Mennyi az annyi?

A ház állapotától, a munkadíjtól, tervezői díjtól és anyagköltségtől függ a beruházás végösszege. A lépcső – kültéri vagy beltéri – az áram, a víz, vagyis a közművek bevezetése, a nyílászárók és a szigetelés közösen adják ki a költségeket.

Egy 100 négyzetméteres lakás esetén négyzetméterenként 40- 60.000 Ft körüli árral számolhatunk, de 3,5 millió alatt akkor sem ússzuk meg, ha mi magunk burkolunk.
Jó hír viszont, hogy a CSOK is igénybe vehető ehhez a projekthez. Mivel a tetőtér beépítése meglévő lakás bővítésének minősül, a bővítést követően a gyerekek számától függően a lakás hasznos alapterületének 40-50-60-70 négyzetméterre kell növekednie, és számuktól függően 600.000-2.750.000 Ft vissza nem térítendő támogatás jár.

Összefoglalva

1. A tetőtér beépítéssel elérhetjük, hogy egy lakás árának töredékéért új lakrészt alakítsunk ki a család részére.

2. A nettó, azaz hasznos alapterület jelenti a kényelmes, használható négyzetmétereket a tetőtérben, ami csak bizonyos tetőszerkezetek mellett maximalizálható.

3. A tetőtér beépítésének költségei átlagosan 4-6 millió Ft közé esnek. Ezek a padlások alkalmasak egy kisebb család lakhatásának megoldására is, akár külön bejáratú, a ház külső homlokzatához rögzített lépcső kialakításával.

4. A szigetelésen nem szabad spórolni, mert nem csak az energiaszámla, de a hangszigetelés miatt a családi béke egyensúlya is ezen múlik.

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered