Úszó otthonok

0 darab hozzászólás

Élet a vízen

Bár "nekem a Balaton a Riviéra", függetlenül attól, hogy hova születtünk, mindenkiben él egy mélyen gyökerező vonzalom a tengerek, az óceánok, egyszóval a természetes vizek iránt. Mindez nem is meglepő, hiszen 9 hónapig mást sem tettünk, mint “vízi” életmódot folytatva ringatóztunk az anyaméhben. Ez a nosztalgikus érzés egy világméretű tendencia részeként mind többeket sarkall arra, hogy hagyományos életformájukat felváltva hajókon rendezkedjenek be, méghozzá tartósan. Ezt látszik igazolni az elmúlt években ugrásszerűen megnövekedett kereslet a lakóhajók és dokkolóhelyek iránt Európa vízi közlekedésre is alkalmas városaiban.

Ennek egyik oka, hogy gyakran olcsóbb a hajókon az élet, mint egy bérlakásban, vagy egy hagyományos ingatlanban, és emellett ritka esélyt kínál egy olyan életmódváltásra, mely nem kívánja meg a civilizációtól való teljes elszakadást, miközben megadja a természet abszolút közelségét és a szabadságot, hogy bármikor irányt válthassunk szó szerint, és képletesen is. Egy hajó ugyanis, ringatózzon bár csak egy kisebb folyón egy nagyváros közepén, a lehetőségek végtelen óceánja felé tart utasával.

A következőkben 3 olyan londoni lakóhajót mutatunk be, melyek nem csak rendkívül izgalmasak, de közülük egyen te is bármikor megszállhatsz, ráadásul tele vannak kreatív és helytakarékos megoldásokkal, melyeknek a szárazföldön élve is hasznát veheted.

AZ OYSTER PIER KIKÖTŐ PENTHOUSE LAKÓHAJÓ, A VEGA IV.

Ez a 130 méter hosszú holland uszály 1959-ben épült, és mára egy luxus úszó Penthouse vált belőle. A hajó 2300 négyzetméteres belső terével, három 2 személyes ággyal ellátott hálószobával, saját szabad téri terasszal rendelkezik. Talán nem a legdrágább lakása az Egyesült Királyságnak, de valószínűleg az egyik legérdekesebb a dél - londoni Battersea-ben.

CHINAMPA

Ennek a gyönyörű, 2013-ban épült, 58 méter hosszú, egy hálószobás csatornahajónak az enteriőrjét jelenlegi tulajdonosai tervezték. Időbe telt, míg a hajóhoz tökéletesen illeszkedő retto bútorokat beszerezték, és alaposan végiggondolták, miként lehet nyitott, ugyanakkor tiszta és rendezett otthonként fenntartani.

BOATHOUSE

A fenti két lakóhajó már megtalálta új tulajdonosát, de ha ki szeretnéd próbálni, milyen lehet eltölteni pár napot a vízen ringatózva, akkor Londonba látogatva, abszolút megfizethető áron kipróbálhatod a Boathouse butikcsónakot, mely csupán 2 Km-re található a Hyde Park-tól.

HELYTAKARÉKOS ÖTLETEK, AMIKET HAJÓN LAKÓKTÓL LESTÜNK EL

A lakóhajók többsége azért nem egy óceánjáró, és mivel a hátsó kert időnként a tenger, arra sincs mód, hogy az éppen nem használt bútorokat, használati tárgyakat a tulajdonos bezsuppolja a kamrába. A vízi életmód megkövetel némi fegyelmet és furfangot, és számos alternatívát kínál a helytakarékosságra. Íme néhány, amiknek kis lakásban élve a szárazföldön is hasznát veheted.

1. ÖSSZECSUKHATÓ BÚTOROK
Az időszakosan, alkalomszerűen használt bútorokat olyan típusból válaszd ki, melyek könnyedén összecsukhatóak. Ilyenek például az étkezőszékek. Ha vendégeket fogadsz, elég csak leakasztanod őket a falról, vagy előhúzni egy rejtekhelyről.

2. TÁROLÁS OTT, AHOL ALSZOL
Az nem kérdés, hogy egy kis élettérben minden lehetőséget meg kell ragadni extra tárolók kialakítására. Az ágyneműtartós ágyak mellett választhatsz már platformra építettet is, amibe egy komplett hadsereget is elrejthetsz.

3. PADOK, MINT REJTETT TÁROLÓK
Ülnöd mindenképpen kell valahol, és miért ne lenne mindjárt több funkciós a széked? A puffok, padok egyben remek tárolók is, ráadásul ha padot helyezel el az étkezőasztal egyik oldalán, azzal plusz ülőhelyeket is nyersz, mivel - ahogy a mondás is tartja - sok jó ember kis helyen is elfér, és egy padon többen, mint székeken.

4. ÜVEGAJTÓK, TÜKRÖK
Ez a pont tulajdonképpen nem a helytakarékosságról szól, hanem arról, hogy hogyan tudsz vizuálisan megnagyobbítani egy helyet. Célszerű minél több üveg felületben, tükrökben gondolkodni, mert ezek nagyítják a helyet. Egy pici lakásban (akárcsak egy hajón) az ablakokat nem is feltétlenül kell függönyözni, hogy a fény akadálytalanul juthasson be a szobába.

5. SARKOK KIHASZNÁLÁSA
Kisméretű otthonokban nem opció egy ürességtől kongó sarok, viszont remek lehetőség egy kis dolgozó kialakítására.

7. LÉPCSŐK, POLCOK, DOBOGÓK
Akinek csak kalapácsa van- mondják -, az mindent IS szögnek néz. A leleményesek számára a lépcsők, dobogók tulajdonképpen másodállásban tárolók. Kiválóan beépíthetőek, akárcsak egy beugró, amiből remek könyvespolc kerekedhet.

8. SZELLŐS BÚTOROK
Ahelyett, hogy robosztus bútorokkal tömnéd tele pirinyó otthonod, törekedj légies darabok beszerzésére, mert ezek között nem fogod úgy érezni magad, mint egy szardínia a konzervdobozban. :)


Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered