Koktélozzunk a kertben!

0 darab hozzászólás

Ezt a hőséget csak itallal a kézben lehet kibírni

Aki csak teheti, ebben a kánikulában kimenekül a betondzsungelből a vízpartra, vagy tábort ver a kertben, és meghúzza magát egy árnyas fa alatt. Jó ilyenkor hűsítőnek meginni egy pohár, neeem, inkább egy hordó jégbe hűtött Long Drink Ice Tea-t. Bár légy résen, mert utóbbi nem éppen jeges tea, sőt! Tea csak a nevében van, mivel ez egy veszedelmesen jó KOKTÉL!

Te vajon mennyit tudsz a koktélokról? Tudod, hogy a leghíresebbek milyen körülmények között születtek? Ha tovább olvasol, lerántjuk róluk a leplet, továbbá megosztjuk veled a legjobb koktélok receptjeit, és mutatunk néhány koktélok ihlette kerti bútor szettet, amikkel garantáltan leveheted a lábukról a barátaidat egy szombat esti koktél party-n.

TOM COLLINS

Ez a frissítő ital egy 19. századi hoax-ról kapta a nevét. 1874-ben ugyanis több száz new-york-i lakos kapta megy ugyanazt a rossz hírt, miszerint egy Tom Collins nevű fickó keverte bajba őket, és keltette rossz hírüket. Ez persze sokakat felháborított, és hajtóvadászatba kezdtek, ám mivel egy hoax, egy nem létező ember nyomába eredtek, nyilván nem is találtak rá. Ezt a helyzetet kihasználva néhány leleményes bártender tömegével kezdett legyártani egy citromos frissítő koktélt, melyet Tom Collinsnak neveztek el, hogy ha utána érdeklődnek a szórakozóhelyen, felszolgálhassák a keresett "személyt".

MINT JULEP

A frissítő mint julep – csakúgy, mint a díszes kalapok -, már az első Kentucky Derby-n jelen volt. Ennek már 80 éve, s azóta az ital a Derby hivatalos koktéljává vált.

Számítások szerint a rendezvény két napja alatt 127.000 adag mint julep koktélt szolgálnak fel a látogatóknak. Ez azt jelenti, hogy két nap alatt elfogy 10.000 üveg „konyhakész” mint julep, közel 214.000 kg jég, és több, mint 1000 kg menta felhasználásával. (A menta mennyisége egy kisebb autó súlyának is megfele!)
Egy normál mint julep a Kentucky Derby-n $15 amerikai dollárba kerül, de akik mélyebben a zsebükbe nyúlnak, akár $2.500 dollárt is adhatnak egy italért. A mint julep luxus verzióját ugyanis kézzel készített ezüst poharakban szervírozzák, amiket egy Louisville-i ékszerész készít. Ezekből mindössze 125 darab készül, de ha szeretnéd, és elég gyors vagy, akkor a 20 darab arany pohárban szervírozott koktél egyikét is választhatod. Az ezüst poharas verzió ára $1000 dollár, az aranyé pedig potom $2500. A bevételt minden évben különböző jótékonysági szervezeteknek ajánlják fel, a poharat azonban megtarthatod.🍹

PINA COLADA

A Piña Colada az egyik legismertebb koktél, bizonyára már te is kóstoltad. Létrejöttét több ellentmondás is övezi, különböző verziók léteznek arról, hogy kinek a nevéhez köthető e népszerű koktél megalkotása.
Az egyik szerint 1945. augusztus 15-én, Puerto Rico fővárosában, San Juan-ban a Hilton Caribbean Hotel Beachcomber bárjában alkotta meg Ramón „Monchito” Marrero Núñez bártender az első Piña Colada koktélt. Mivel az ettől eltérő legendák is Puerto Rico-t jelölik meg a koktél szülőhazájának, így a Piña Colada 1978 óta az ország hivatalos italának számít.
Napjaink Piña Coladájában fontos szerepet játszik az elsők között forgalomba hozott Coco López kókuszkrém, amelyet 1948-ban egy egyetemi tanár, Ramón López Irizarry talált fel.

DAIQUIRI

Mit tennél, ha egy Kubában rekedt amerikai bányász helyében találnád magad? Az így járt Jenning Cox, hogy lefoglaja magát, italok keverésével ütötte el az időt. Az ital 1905-ben született meg, amikor Cox rum, lime és cukor keverékéből elkészítette ezt a remek italt, ami elsőként a barátait, majd az USA-t, végül az egész világot meghódította.

LONG ISLAND ICE TEA

Tea ugyan nincs benne, de legalabb a Long Island névnek van köze ehhez a fiatal koktélhoz. Csupán 40 éve, Rosebund Butt rázta össze először 5 féle fehér alkoholból és kólából Hamptoy Bays-ben. Ha tehát egy ilyen koktél elfogyasztása után vasárnap reggel keresed a bűnöst a másnaposságodra, Rosemund a te embered.

MOJITO

Az egyik lengenda szerint az 1500-as években Sir Francis Drake Havannába érkezett, hogy kifossza a város arany készleteit (de kedves). Az akció sikertelen volt ugyan, de szerencsére valami jó is származott ebből a hadjáratból. A legénységére rájárt a rúd, mivel vérnyomás problémákkal küzdöttek, és a skorbut is tizedelte őket, ám az köztudott volt, hogy a helyi indiánok számos betegségre, köztük ezekre is ismerték a gyógymódot. Egy kisebb különítmény kísérletet is tett arra, hogy megszerezzék tőlük a receptet, ami aguarediente de cana-t, mentaleveleket, valamint cukornádból és lime-ból származó leveket tartalmazó tonik volt. Az összetevők megoldást jelentett a tünetekre, az ital maga pedig nagyon hasonló összetevőket tartalmazott, mint ahogy ma ismerjük a Mojito-t.


Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered