Így használd fel a 2021-es lakásfelújítási támogatást, hogy ne legyen kidobott pénz az ablakon

0 darab hozzászólás

Így használd fel a 2021-es lakásfelújítási támogatást, hogy ne legyen kidobott pénz az ablakon

Frissen csempézett fal újravésve, félig kész fürdőszoba, hullámvasútra emlékeztető padló. Ismerős történetek? Ennél még cifrább végeredménnyel is találkozhatott az, aki valaha felújításra adta a fejét. Nem beszélve a súlyos százezrekről, melyeket csak azért bukhatunk, ha nem tartunk be néhány alapvető szabályt.

Megmutatjuk, hogyan használd fel okosan a 2021-es lakásfelújítási támogatást, és hogyan kerüld el a legádázabb felújítási bakikat, hogy az otthonszépítés bosszúság helyett boldogság legyen.

1. Gondolkodj nagyban

Először is gondold át alaposan, hogy mit szeretnél. Ez elsőre könnyűnek tűnik, de hidd el, itt vérzik el a legtöbb lakásfelújító. Általában csak kisebb célok lebegnek a szemük előtt, elbagatellizálva a nyilvánvaló korlátokat. Hiába szép valami, ha nem praktikus, vagy épület-szerkezetileg csak nagy kínlódás árán valósítható meg. Ne csak egy helyiségben gondolkodj még akkor sem, ha a többihez pillanatnyilag hozzá sem akarsz nyúlni. Az összhatást tartsd szem előtt, és azt, hogy a jelenlegi felújítás hogyan kapcsolható majd össze egy későbbi folytatásával. Bár itt jegyzendő meg, ha megteheted, inkább egy nagyobb felújításba vágj bele, semmint több kisebbe. Ez a pénztárcádon túl az idegeidet is kíméli, nem beszélve a családi békéről. Éppen elég egyszer csatatérré változtatva szétverni az egész lakást.

Az otthon ott van, ahol a Wi-Fi automatikusan kapcsolódik. :)

2. Legyen pénzügyi terved

Induljunk ki abból az ideális állapotból, hogy a 2021-es lakásfelújítási támogatást teljes egészében ki fogod tudni aknázni. Egy 6 millió forintos beruházás mellett 3 milliót tudsz visszaigényelni. A nagyobb kiadásoktól haladj a kisebbek felé. Azzal már most kalkulálj, hogy ha nincs a családban ezermester, a kiadások felét csak a munkadíjakra fogod fordítani. A fennmaradó összeget oszd fel az elvégzendő nagyobb munkák sorrendjében, ügyelve a járulékos költségekre. Ha pl. csempézni szeretnél, gondolj a csemperagasztóra és a fugára is a költségek kalkulálásakor. Ha bútorvásárlás is szerepel a terveid között, a nagyobbakkal kezd a kiadások számbavételét. Jó hír, hogy a lakásfelújítási támogatást beépített bútorok - pl. konyhabútor - vásárlására is igénybe veheted.

4. Elő a mérőszalaggal

Ha már tudod, mit szeretnél megvalósítani, mérd le pontosan a falakat, nyílászárókat, és számolj a burkolatok vastagságával is. Nem egy olyan esetről hallottunk már, amikor egy kád a beépítés pillanatában azért nem fért be a helyére, mert nem számoltak a vakolat vastagságával a méréskor. Duplán is ellenőrizz le mindent, hogy nem takar-e el például egy bútor egy fontos elektromos kiállást, ki tudod-e nyitni majd az ablakot, ha a mosogatót az ablak alá tervezed be, be tudod-e csukni akkor is a WC ajtót, ha már bent vagy, vagy csak akkor, ha kismadár módjára előbb felröppensz a tetejére. Ezek vicces esetek mindaddig, amíg nem veled történnek meg.

5. Fordulj szakemberhez

Szerencsére már hazánkban is egyre többen látják be, hogy kivitelezővel dolgoztatni, vagy egy lakberendezőt segítségül hívni közel sem biztos, hogy drágább mulatság, mint önszorgalommal nekivágni egy felújításnak. Ne feledd, míg te életedben jó esetben csak néhányszor fogsz felújítani, akinek ez a hivatása, az több száz hasonló esettel találkozott már. Ismeri a buktatókat, tudja, mit hogyan kell elkerülni, így a kudarc esélye majdhogynem kizárt.
Mi is azon dolgozunk, hogy egy felújítás, egy bútorcsere örömteli legyen a számodra, éppen ezért bútoráruházunkban időpontot foglalhatsz, és ráadásul ingyenesen veheted igénybe konyhatervező szolgáltatásunkat. Ne feledd, konyhabútorhoz a 2021-es állami lakásfelújítási támogatással akár ingyen is hozzájuthatsz.

6. Válaszd ki a színeket

Ez az egyik leglátványosabb eleme a felújításnak, amikor megálmodod, hogy melyik helyiséget milyen "ruhába" öltözteted. Gondold végig a funkciókat. Egy meghitt hálószobába meleg tónusokat érdemes választani, egy kis helyiségbe fehéret vagy egészen világosat, nehogy egy sötét színnel összenyomd a teret.

7. Világítástervezés

Elég csak a Budai várra vagy a Lánchídra gondolni, hogy milyen csodaszép mindkettő az esti fényekben a díszkivilágításnak köszönhetően. Ha nem is ilyen léptékben, de egy lakás kapcsán is érdemes alaposan felmérni, hogy a fényekkel hogyan tudsz nem csak funkciót betölteni, de esztétikai élményt is előidézni.
Egy könyvespolcot, vagy egy dísztárgyat finoman megvilágítva anélkül tehetsz meghitté egy szobát, hogy egy vallatófénnyel felérő csillárt fognál hadra. Ugyanez nem érvényes a konyhapult környezetében, vagy ahol munkát végzel. Ott aligha vesszed hasznát a mélabús hangulatfényeknek. Több pontról érkező, célzott megvilágítással célszerű azokat a pontokat tervezni, ahol főzni, varrni, olvasni, barkácsolni fogsz.

8. Bútorválasztás

Ez a felújítás IMÁDOM része. Valljuk be, mindannyian ehhez a ponthoz szeretnénk megérkezni, sőt, az lenne a legjobb, ha a kőműves munkák helyett mindjárt ezzel indíthatnánk a felújítási teendőket. Ahogy arról már szó volt, a nagyobbaktól indulj a kisebbek felé. Ez igaz a bútorválasztásra is. Ha például a hálószobádat szeretnéd átalakítani, és tudod, hogy itt fogod a ruháidat is tárolni, akkor kezd az egész hadműveletet a gardróbszekrény beszerzésével, hiszen ez fogja meghatározni a többi bútorod helyét és méretét. Nagy a kísértés, de a dekorációk, mint amilyenek a polcok, éjjeliszekrények és lámpák, díszpárnák, képek a falon, csak ezután következzenek.

9. Bosszúságmentesítő tételek

- Megvan a költségkereted? Dobdj rá 10%-ot, biztos, ami biztos. Csempéből és festékből is ennyivel többet tankolj be. Sorstársaid és Murphy a megmondhatói, hogy ami megtörténhet, az meg is fog történni. Előzd inkább meg. :)
- Nagy mennyiségben vásárolj. Persze nem arra buzdítunk, hogy kapásból az egész társasháznak te vedd meg az építőanyagait, de érdemes a beszerzést nagyobb tételben lebonyolítanod, ahelyett, hogy többször visszajárnál egy kis ezért, egy kis azért ugyanarra a helyre. Így mennyiségi kedvezményt is kaphatsz, nem beszélve a fuvarköltségről, amit így megspórolhatsz. Nincs is annál bosszantóbb, mint újra visszamenni az áruházba, csak azért, mert a szegélyléc 5 cm híján elfogyott.
- Vásárlás előtt inspirálódj. Ez azon túl, hogy ingyen van, sokat spórolhatsz is általa. Elő a magazinokkal, vagy nézd meg élőben a kiszemelt bútorokat, mert egészen más testközelből azokat felmérni. Áruházunkban a legtöbb bútorunkat magad is kipróbálhatod. Belesüppedhetsz a fotelokba, elnyújtózhatsz az ülőgarnitúrákon, akár egy macska, az étkezőasztalokhoz leülve szinte már érezheted a vasárnapi ebéd illatát is, ami segíteni fog a választásban.

10. Boldogságfaktor

Ne feledd, a lakásfelújítás akkor lesz életre szóló öröm, ha minden lakó igényeit figyelembe veszed az átalakításkor. Akkor is tedd ezt meg, ha a munka dandárját magad végzed el, hiszen végső soron mindenki találkozni fog a végeredménnyel. Egyáltalán nem mindegy, hogy savanyú ábrázattal, vagy mámorosan huppannak-e a kanapéra a családtagjaid, házi kedvenceid vagy a barátaid.

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered