Erre figyelj oda, mielőtt fürdőkádat vásárolnál

0 darab hozzászólás

Óvd meg magad a fürdőkád választási bakiktól

Álomszép a kádad, csak éppen 10 perc és kihűl benne a víz? Olvasnál benne, de nincs hol megtámasztani a karodat, vagy elsüllyedsz benne, mint egy léket kapott csatahajó, ráadásul kínszenvedés takarítani? Ez csak néhány olyan kellemetlenség, amivel akkor szembesülhetsz, ha az elsődleges szempont a fürdőkádad megvásárlásakor az volt, hogy jól nézzen ki. Nagy hiba ugyanis egy mintaboltban a falnak támasztott darabok közül ránézésre választani.

Most következő cikkünket azok figyelmébe ajánljuk, akik a fürdőkád megvásárlása után bosszúság helyett inkább boldogságban akarnak fürdeni.

FÜRDŐKÁDVÁLASZTÁS 7 LÉPÉSBEN

1. Költségvetés

Az első lépés, hogy meghatározd, mennyi pénzt szánsz a fürdőkádadra. Itt ne csak a kád árával, de a szerelvények és a felszerelés költségével is kalkulálj. Tehát gondolj a lefolyóra, a túlfolyóra, a kád kifolyójára, a csaptelepekre, zuhanyfejre is, majd dobj ezek költségére még 10%-ot a nem várt kiadásokra is gondolva.

3. Kád típusok

ALKÓV KÁD
Az alkóv kifejezés nem a fürdőkád alakjára vagy méretére, hanem a telepítés módjára utal. A panellakásokban tipikusan ezeket a kádtípusokat láthatjuk, ahol a kádat 3 fal határolja, és csak egy frontja szabad. Előnye, hogy abszolút megfizethető az ára, a mérete alapján a legtöbb régi típusú fürdőszobába beilleszthető, és biztonságos, mivel többnyire alacsonyabbak és mélyek. Hátrányuk, hogy nem túl dizájnosak.

"DROP-IN" KÁDAK
Ezek a kádak többnyire csak egy oldalukkal érintkeznek a fallal, és egyfajta díszes keretbe vannak foglalva. Lehetnek kör alakúak, téglalap vagy ovális alakúak. Ezeknek az extravagáns kádaknak az a nagy előnyük, hogy térbe - olykor még emelvényre is - vannak helyezve, tehát a fürdőszoba központjába. Kiválóan alkalmasak hosszabb időtöltésre a fürdőkádban.

SAROKKÁD
Két oldalról falhoz simulva kerül beépítésre, és két ember számára is bőséges helyet kínál, ugyanakkor a vízfelhasználása tetemes, hacsak nem akarunk a fogyasztásmérő állásán csökkentve néhány centi vízben vergődni.

BELÉPŐ KÁD
Elsősorban az idősebbek, vagy a krónikus betegséggel, fogyatékkal élők életét könnyíti meg, mivel nem zárt peremmel, hanem egy nyitható, zárható ajtóval az oldalukon szereltek.
Szerencsére ezek a kádak ma már kifejezetten luxus küllemmel is választhatóak, mint pl. az ELLA termékei (ide kattintva meg is nézheted őket) . Ezekről első ránézésre senki sem gondolná, hogy valójában speciális ülőkádak.

SZABADON ÁLLÓ KÁD
Nem kérdés, ezek ma a legnépszerűbbek, mivel nemcsak gyönyörűek, de majdnem bárhol elhelyezhetőek, csak legyen az érvényesülésükhöz elegendő hely. Egy hagyományos kádhoz képest több vizet használnak, és figyelem, lehet, hogy nagyon dizájnosak, de közel sem biztos, hogy a legkényelmesebbek is, így aki nem csak felvágni akar velük, az gondosan válassza meg.

KLASSZIKUS KARMOS KÁD
A szabadon állókhoz hasonlóan ezek is most élik reneszánszukat, és nem véletlen. A 18. századig nyúló, vintage karmos kádak nagyon kényelmesek, akár nyakig elmerülhetünk bennük a vízben, de ezek is csak olyan fürdőszobákba ajánlottak, ahol bőségesen van hely a kádba való ki-és beszállásra.

JAPÁN OFURO KÁDAK
Ha van a kádaknak Rolls Royce-sza, akkor az az ofuro, ami egy speciális japán áztatókád, tradicionálisan cédrusból vagy vörös fenyőből készítve. Ezek a kádak hibátlan fa erezetükkel, és a nyakunkig felkúszó forró vízgőz miatt olyan élménnyel kecsegtetnek, amit egyetlen más kád sem nyújthat. Minimalista otthonokba kifejezetten szemet gyönyörködtető darab lehet.

PEZSGŐFÜRDŐ KÁDAK
Ezek a kádak igazi kényeztetést jelentenek a testnek, de többnyire nagy helyigényűek és igen költségesek. Míg egyes típusok a vízsugár erejével, mások légbefúvással masszíroznak. Utóbbiak szelídebbek is, és egész testre kiterjedő masszázst biztosítanak.

4. Milyen anyaga legyen a kádunknak?

AKRIL
Ez tulajdonképpen egy műgyanta, ami különösen tartós, és bár karcolódhat, könnyen javítható. Nem porózus és taszítja a penészt is. Amire érdemes odafigyelni, hogy több fajta akril kád létezik, melyek közül az öntöttet javasolt választani, és abból is a dupla falút, mert a szimpla könnyen meghajlik, nem lesz olyan komfortos.

ÜVEGSZÁLAS
Kétség kívül jóval olcsóbb, mint az akril. Könnyen tisztítható, de mivel porózus, idővel besárgulhat, vagy megrepedhet, és nem könnyű javítani. Egyszóval nem javaslom a választását.

ZOMÁNCOZOTT ACÉL
Ez a típusú kád hihetetlenül tartós, ráadásul nem túl drága, és jól lehet tisztítani is. Hátránya, hogy rozsdásodhat, és nehezebb is, mint az előzőek, de könnyen javítható.

ZOMÁNCOZOTT ÖNTÖTT VAS
A vintage karmos lábú kádak porcelán borítású, zománcozott öntöttvasból készülnek. Az acélhoz hasonlóan ez a bevonat is fényes marad. Bár megrepedhet vagy rozsdásodhat, könnyen javítható és akár egy vasból készült serpenyő, ez is egyenletesen és eszméletlenül jól tartja a meleget. Amivel számolni kell, az a súlya, mely nem minden födémszerkezethez ajánlott, de erre majd később kitérek.

5. Mekkora a kád súlya?

6. Milyen csaptelepet válassz a kádadhoz?

Legyen akár szabadon álló, termosztátos vagy hagyományos a csaptelep, fontos, hogy sárgarézből készüljön, felületén megfelelő vastagságú fedőréteggel. A zárószelep kifogástalanságát a minőségi gyártók több százezer mozdulatból álló nyitásteszttel garantálják, és 5 év garanciát mernek adni a portékájukra, a csapok kezelése pedig ergonomikus.

TERMOSZTÁTOS CSAPTELEPEK
Ha kisgyermekek is vannak a háznál, nekik esetleg külön fürdőszobájuk is van, akkor ezt a típust javaslom beszerelni, mivel ez a vízhőmérséklet ingadozását kizárja. Nem gond többé a fürdetővíz hőmérsékletének a beállítása, ráadásul víztakarékos és környezettudatos megoldás is, hiszen nem kell több liter vizet csak azért elpacsálni, hogy a kívánt hőfokot beállítsuk. Ezt a csaptelepet kisgyermek is kezelheti, mivel a rajta elhelyezett blokkológomb használatával esélye sincs magát leforrázni.

KÁDPEREMRE SZERELT CSAPTELEPEK
Egyszerre mutatós és praktikus is, ráadásul az úgynevezett vízesés-csaptelepekkel nem csak a kád tölthető meg vízzel, de dupla funkciójuk lévén zuhanyozni is lehet velük.

FALBÓL KIÁLLÓ CSAPTELEPEK
Egyes kádaknál nem opció a kádperemre szerelés lehetősége. Ebben az esetben a vízvezeték csövek helyzete a mérvadó, vagy annak mérlegelése, hogy azok hova kerüljenek. Ha pl. ketten szeretnétek a kádat használni, célszerű nem a kád végébe tenni, ellenkező esetben valakinek a tarkójába fog a csaptelep egy óvatlan mozdulattal fúródni.:)

SZABADON ÁLLÓ CSAPTELEPEK
A padlón álló csaptelepek egyértelműen a szabadon álló kádak kiegészítői, érdemes hozzájuk ilyet választani, amennyiben a hely nem akadály. Választhatsz íves vagy szögletes kialakításút is, függően a fürdőszobád koncepciójának kialakításától.

7. Kádas bakik, amiket te már ne kövess el

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered