Az építészet fekete bárányai: A VÁLYOGHÁZAK

0 darab hozzászólás

Hallottál arról a néhány éve történt esetről, amikor egy európai politikus egy magyar bolt zöldséges standjánál nem ismerte fel a krumplit? Pont így merülnek feledésbe a dolgok az élet más területein is, aminek az építészeten belül a fekete báránya kétségkívül a vályog és az abból készült házak. Nincs még egy olyan megosztó téma, mint a vályogházak kérdése, így most ezeknek az előnyeit és a hátrányait mutatom be.

A vályoghoz agyagra, homokra, szalmára, pelyvára, esetleg lótrágyára van szükség. Az első előnyéhez már meg is érkeztünk, mert ezek többsége az építés helyszínén rendelkezésre is áll. A szerszám igénye is csekély. Alacsony a fenntartási költsége, és ezzel meg is érkeztünk az ellentábor egyik nyomós érvéhez. E szerint a vályogházak falai háromszor annyi hőt engednek át, mint amennyi szabványos. Akkor viszont hogyan lehetséges az, hogy nyáron kiválóan tartják a hűvös, télen pedig a meleg beltéri hőmérsékletet. Rossz energiahatékonysági megítélése többek között egy számítási hiányosságban is keresendő. A vályogfal valóban nem szigetel jól, csakhogy az anyagoknak van egy úgynevezett hőtehetetlensége is, amit a számítások nem vesznek figyelembe. Pedig ez felelős azért, hogy egy tömör, 60-80 centi vastag vályogfal sokkal lassabban hűl ki, mint egy vékonyabb tégla. Rendkívül tartós építőanyag, ám ehhez szakértelem kell, és itt most álljunk is meg egy percre. Nem minden repedéshiba. Ettől a fajtától például nem kell megijedni. Egy ilyentől azonban igen, mert ez a légmentesen lezáró szigetelőanyagnak köszönhető, ami meg is pecsételi az épület sorsát. Ilyenkor a ház nem tud lélegezni, és a nedvesség a falakat elgyengíti. És megjelenik a penész. Egy vályogház évszázadokat is kibír, de úgy korrekt, ha a hátrányait is megemlítjük. Vályog a téglával ellentétben nem szabványosítható, így ha nincsenek jól meghatározva a tulajdonságai, egymás után jönnek majd a bajok. Nem csak a víz a probléma, de a zsugorodás is. Bár a repedések kivédésére vannak már megoldások, de teljesen nem kiküszöbölhető. Az építési ideje a száradás miatt kb. egy év. Agyagtapasztással készült, kétévente érdemes átmeszelni. Támogatási program hiányában a felújítás piaci értéke nem térül meg, így befektetésnek nem ajánlott. Bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy akik egy karbantartott vályogházban élnek, azok ritkán akarnak rajta túladni.

Hasonlóan a vályogházakhoz, mi is olyan bútorokat kínálunk, amik kiállják az idő próbáját, és nem kell attól tartanod, hogy egy év múlva szétesnek alattad. Gyere el veszprémi kétszintes áruházunkba, és győződj meg róla magad. Ha pedig vályogházban élsz, vagy egy ilyenre vágysz, írd meg kommentben, hogy miért. Tényleg kíváncsi vagyok a véleményedre!

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered