A Shou Sugi Ban-t (Yakisugi) neked is meg kell ismerned!

0 darab hozzászólás

A Shou Sugi Ban olyan a japánoknak, akár a pezsgő a franciáknak

Még ha név szerint nem is ismerted ezt a technikát, valószínűleg láttál már fotókat yakisugi burkolatokról. A nyugati világban a yakisugi szót Shou Sugi Ban néven ismerik, ami a japán szó félreértelmezése miatt jött létre. A Yakisugi egy évszázados technika, amely magában foglalja a fa felületének elszenesítését, hogy az ellenállóbb legyen a nedvességgel szemben, és egészében tartósabb legyen. A következőkben megismerheted az eredetét, az előnyeit, és hogy te hogyan tudod az otthonodban hasznosítani, főleg, ha az a célod, hogy ebben az életben már többé ne kelljen az adott felületet felújítani.

Eredete

A japánok még az 1700-as években fedezték fel, hogy a megperzselt lécek kevésbé gyúlékonyak, és jóval tartósabbak a natúr fánál. Évszázadokon keresztül csak Nyugat-Japánban volt népszerű a módszer, ahol figyelemreméltó tartóssága miatt a hagyományos japán házak külső burkolatára és kerítésére használták fel az így kezelt faanyagot.

Előnyei

Persze nem mindenkit hoz lázba egy fekete épület, vagy egy elszenesedett falfelület, bútorfront látványa, de jó hír, hogy nem csupán ébenfekete verzióban lehet kivitelezni egy ilyen burkolatot. Léteznek világosabb verziói is, függően a kezelés mélységétől. Viszonylagos korlátai ellenére rengeteg előnnyel jár ennek a technikának az alkalmazása. Az így kezelt fa nem korhad, nem rohad, éppen ezért japánban az elszenesedett japán cédrust előszeretettel használják fel még ma is építkezésekhez.

Idővel az is beigazolódott, hogy az égetéssel a faanyag élettartama is jócskán meghosszabbodik. A Shou Sugi Ban módszerrel kezelt fa ellenáll az időjárás viszontagságainak, a fűznek, a víznek, a nap sugarainak, és még a kártevők is messze lekerülik. Hogy mennyire állja ki az idő próbáját, arra jó példa, hogy napjainkban is látni olyan régi japán házakat, melyeket több mint 120 éves Shou Sugi Ban szerkezettel építettek meg. Összehasonlításképpen, a hagyományos faburkolat átlagosan 20-40 évig bírja a kiképzést. Egyszóval tuti biztos módszer arra nézve, hogy legközelebb már csak az ükunokádnak kelljen a felületet kezelni.

Az utóbbi évtizedben japánon kívül is egyre elterjedtebb ez a hagyományos hőkezelési eljárás, lévén az anyatermészet ajándéka, nem pedig valami divatos építési módszer.
A Shou Sugi Ban nemcsak drámai és rendkívül elegáns a gyakran hüllőszerű textúrájával, hanem tudományosan is bizonyított, hogy 80-100 évig fog működni.

Mitől olyan tartós?

Amikor a fa elszenesedik, lényegében megszabadulunk a fa puhább, külső rétegétől. A fán belüli pórusok zsugorodni kezdenek és bezáródnak, amitől az anyag sokkal stabilabbá és tartósabbá válik, és sokkal nehezebben szívja fel a vizet.
Ha ez még nem lenne elég, bónuszként megemlíthető, hogy a termeszek és más fafogyasztó rovarok utálják az elszenesedés által termelt szénréteget, így messze elkerülik az így kezelt fát.

Az esztétikai vonzereje cseppet sem elhanyagolható

A Shou Sugi Ban kezelés a szemet gyönyörködtető, a modern és az elemi fúziója. Elegáns, rejtélyes, egy kis drámaisággal és egyfajta matt szemcsefinomsággal, ami semmihez sem hasonlít az építőiparban. Aki az így kezelt faanyagot szeretné testre szabni, megteheti az égetési folyamat során. Sokféle gyönyörű színt lehet kihozni belőle, attól függően, hogy milyen mélyen égetik a fát, és milyen ecsettel olajozzák. Utóbbival foltos hatású felület is előállítható.

Az eljáráshoz erre lesz szükséged

Ha kedvet kaptál ennek a technikának az alkalmazásához, máris mondom, mi szükséges hozzá!

0. lépés: Egy társ, mert ezt a műveletet egyedül ne kísérletezd ki.
1. Nyílt láng, legfőképpen malacperzselő.
2. Drótkefe és egy erős szálú partvis
3. Víz
4. Valamilyen rongy, ami nem szöszöl
5. Tungolaj

Utóbbi egy szupererős faolaj. A felvitelkor rendkívül egyszerűen kezelhető, a száradás után pedig elképesztően ellenálló, ráadásul 100%-ban természetes. Kezelhetsz vele étkezőasztalt, mosdópultot, konyhaszekrényt stb. 1 liter ebből az olajból nagyságrendileg 10.000 Ft.

Technikai lépések

1. ÉGETÉS

Kisebb használati tárgyak, dekorációs elemek, polcok kezeléséhez egy zsebsárkány (gázfáklya) is megfelelő lehet, ám ha nagyobb felületeken akarod a módszert alkalmazni, nem úszod meg malacperzselő nélkül. Nyers fával ezt a műveletet nem ajánlott végrehajtani, mert abban az esetben a felület egyenletes színe nem garantált. Várd meg, hogy egy kicsit kiszáradjon.

Függően attól, hogy milyen színűre, felületűre szeretnéd "színezni" a fát, perzseld meg. Komplett épületet nem célszerű ezzel a módszerrel kezelni, mert lelkesedéstől függően akár még fel is gyújthatod, maradj inkább csak a deszkáknál, illetve minden alapanyagot célszerű alkatrészeire bontva kezelni.

Helyezd a fát fém bakokra, hiszen a tartószerkezetet sem akarod felgyújtani. Az égetés során - milyen meglepő - hő fog termelődik, a faanyag emiatt meggörbülhet. Ezt úgy tudod kivédeni, ha a fa alsó felét folyamatosan vízzel hűtöd.

Az elsőként kiégő részek a fa erezetét fogják látványosan megszínezni, ha azonban itt nem állsz meg, a puha rostok teljesen elporladnak, és létrejön az egységes színezetű, varázslatos fekete réteg. Nagyon fontos, hogy a műveletet csakis szélcsendben, és soha ne egyedül végezd, mindig legyen kéznél oltóanyag, legalább egy vödör víz, hiszen a tűz nem játék.

2. DRÓTKEFÉZÉS

Ez lesz a macerás része a történetnek. Miután megszáradt a fa és le is hűlt, a laza koromréteget el kell róla távolítani. Ehhez jöhet a seprű, kefe, végül valamilyen rongy. Minél jobban letisztítod a felületet, annál világosabb lesz a fa. Ha végeztél, vízzel öblítsd le, majd hagyd megszáradni.

3. OLAJOZÁS

Az olajozással nem a fa külső részét akarjuk kezelni, a cél az, hogy a fa mélyebb rétegét konzerváljuk, melyre a Tungolaj lesz a legmegfelelőbb. Több rétegben is beeresztheted vele, csak várj 24 órát a felhordások között.

Ez készülhet belőle

Tulajdonképpen bármi, és bármilyen faanyag kezelhető ezzel a technikával. Dísztárgyak, padok, asztalok, szekrények, padlóburkolat, falak. A végeredményt az fogja meghatározni, hogy milyen a faanyagunk metszése, azaz húr, sugár vagy állóévgyűrűsen vágták-e, és hogy milyen vastag a fa, amit égetünk. Értelemszerűen egy vékony lambéria esetében kár is kísérletezni a vastag égetéssel, hiszen könnyen hamuvá változtathatjuk az egész alapanyagot.

Karbantartása

Amennyiben beltérben kerül felhasználásra, gyakorlatilag nem igényel karbantartást. Kültéren, ahol az időjárásnak ki van téve, 10-15 évenként érdemes átolajozni. Ebben az esetben ugyanis tovább marad vízálló és a színét is jobban megőrzi, de ha hozzá sem nyúlsz többé, akkor sem fog atomjaira hullani. Ez szuper jól hangzik, ugye?

Bútorok, amik illenek a Shou Sugi Ban hangulatához

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered