Kert és terasz újratöltve

0 darab hozzászólás

Praktikus tippek, hogy a kertedből kihozhasd a legtöbbet

Ahogy a hőmérséklet engedi, a gondolataink egyre inkább a szabadtéri életmód lehetőségei felé fordulnak. A virágba boruló növények, a kerti grillsütők illata kicsalogat minket a kertbe, a verandára, erkélyre, mégha az csak akkora is, mint egy zsebkendő. Most következő cikkünkben olyan hasznos tippekkel látunk el, melyek azok számára is jól jönnek, akiknek már van kerti pihenőjük, és azoknak is, akik csak most tervezik azt kialakítani. Turbózzuk fel együtt szabadtéri életteredet!

Gondold át, hogyan fogod használni a kertedet, és ennek megfelelően tervezd meg

Vedd számba a lehetőségeket: Vacsora partikat vagy grill partikat szeretnél ott rendezni? Általában hány vendéget fogadsz? Csendes helyet keres a kikapcsolódáshoz?
Gyerek- vagy kisállatbarátnak kell lennie a területnek?

Ha megvan a válasz, ennek megfelelően kezdj neki a tervezésnek, méghozzá úgy, mintha csak egy új ház alaprajzát rajzolnád meg. Minden kültéri területet logikusan kell elhelyezni, hogy funkcionálisan kapcsolódhasson a ház egy adott életterületéhez. Például a szabadtéri étkezőnek a konyha közelében kell lennie. Nézz túl a kerítéseden, akár egy tájépítész, és lásd meg, hogyan illeszkedik a kerted tágabb környezetébe.

Figyeld meg a természetet

Attól függően, hogy milyen tájolású a kerted, meghatározza a funkcióit is. Amennyiben egy domb is határolja, előfordulhat, hogy az északi oldal hidegben használhatatlan lesz. Az uralkodó szélirány is meghatározó jelentőségű. Akadnak területek, ahol reggelente nyugodt a légmozgás, estére beerősít, és nyilván az utolsó dolog, amit szeretnél, hogy a tűzrakó helyed olyan ponton helyezkedjen el, ahol az ülőhelyek szélirányban vannak, ami a füstöt, parazsat a vendégeid arcába csapja. A délutáni napsütésre is gondolj, ha a pihenőhelyen árnyékot is kell biztosítani, ez egy fedett terasz esetén nem probléma, egyébként egy lugas, napernyő, pergola menedéket jelenthet a hőség és a nyári zápor ellen.

Kemény és puha felületek találkozása

A tettek mezejére lépve igyekezz úgy kialakítani a kertedet, hogy annak egy része "puha" és hívogató legyen, ugyanakkor elegendő "kemény" felület is rendelkezésre álljon a székek és más bútorok számára. Ez a felület lehet járólap, gránit, nagyobb sziklák és faburkolat is.

Még egy lelkes kertész számára is szükség van egy kis kikapcsolódásra, ezért a pihenőrész köré minimális gondozást igénylő növényeket érdemes telepíteni. Ezek közé nem sorolnám a manapság divatos "csodasövényt", ami egy évben akár 1 métert is nőhet, ideális viszont minden lassan növő, lekerekített levelű cserje. Ha szereted a különleges megoldásokat, nem csak beltérbe, de a kertbe is felépíthetsz függőleges zöld falat. Ügyelj arra, hogy az étkező közvetlen közelébe ne kerüljenek olyan növények, melyek beporzását méhek végzik.

A kerti bútorok kiválasztása a tér tervezett használatától függ. Lehet a cél étkezés, pihenés, szórakozás, de legvalószínűbb, hogy ezek kombinációja. Válassz kényelmes, időjárásálló, könnyen tisztítható darabokat, és külön jó, ha könnyen mozgathatóak. Akárcsak a házban, itt is használj színeket, mintákat, hogy a stílusod a kültérben is érvényesülhessen.

Az elemek fontossága

VÍZ ELEM

Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy az áramló víz jelenléte jótékonyan hat a vérnyomásra, fokozza az ellazulást. Ha szerencséd van, a kerted közelében van egy természetes tó vagy kisebb patak, de te is létrehozhatsz egy kisebb kerti tavat, ami, ha ügyesen van megépítve, lényegében öntisztuló. Amennyiben erre nincs lehetőséged, egy kisebb szökőkút is megteszi, de nem kell nagy beruházásra gondolnod. Még a víz valamilyen formában történő csepegése is hatásos, mivel felfrissíti a teret.

TŰZ ELEM

A hűvösebb éjszakákon sem kell a barátaiddal behúzódnod a házba, ha van a kertedben egy tűzrakó hely vagy kandalló, mellyel meghosszabbíthatod a szabadtéri szórakozás perceit. Szerezz be egy takarók és pl. mályvacukor sütési kellékek tárolására alkalmas tároló ládát, ami plusz ülőhelyet is biztosít a vendégeknek.

FÉNYEK

A világítás esztétikai erejéről aligha kell meggyőzzelek. A jól elhelyezett lampionok, LED-ek, teraszfűzérek, spotok nem csak azt teszik lehetővé, hogy naplemente után főzőcskézhess a kertben, de a teret is tágítják. Világítsd meg dekoratív módon a fákat, bokrokat, a lépcsőt, a kerti utat, és meglátod, egy varázsvilág fog így a szemeid előtt esténként kibontakozni. A világítótestek lehetnek napelemesek, vagy időzítővel ellátottak, így nem lesz gondod a lámpák kapcsolgatására.

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered