7 tény, amit nem tudtál az űrhajósokról

0 darab hozzászólás

Talán még te is emlékszel azokra a régi űrhajós filmekre, amikben a csatajelenetek elválaszthatatlan része volt a robbanások zaja, miközben az űrben nem is terjed a hang. Persze tudjuk, hogy a film készítői részéről ez a kis csalás szándékos volt, de még így is számtalan legenda kering az űrről és az űrhajósokról. Most elárulom a hét legérdekesebb tényt és majd írd meg kommentben, hogy te melyikről tudtál.

Kezdjük mindjárt egy pofonegyszerű kérdéssel. Szerinted milyen szaga van az űrnek? Hiszed vagy sem, de az űrhajósok egyöntetűen állítják, hogy először is van neki, méghozzá fémes. Ami leginkább a sült húsra emlékeztető, némi málnával keverve. Ezt a marketing ziccert még a NASA sem hagyhatta ki, így egy természetes aromákkal foglalkozó cég bevonásával létrehozott egy kölnit. Ez nemes egyszerűséggel csak az Eau de Space nevet kapta. Látva ezeket a fura állagú űrhajós eledeleket nehéz elhinni, hogy még ízük is van, ami tulajdonképpen mindegy, mert az űrben megszűnik az ízlelés. Sok űrhajós számolt be arról, hogy az űrben mindennek egyen íze van. Mások csupa olyan dolgot kívántak meg, amit a Földön sosem. Egy űrsétán nem ritkán 7 órát is kell dolgozni egyhuzamban. Na, mit nem mond ilyenkor egy űrhajós? Főnök, ki kell mennem pisilni. Na, ezért viselnek az űrhajósok, többek között a kilövéskor is űrpelenkát. És ha mindez nem lenne már önmagában is elég bizarr, az űrutazásokat minden esetben megelőzi egy kellemesnek nem igazán mondható beöntés. És akkor még nem ejtettünk szót arról, hogy az űrben az emberek vedlenek is. Ez leginkább a lábakon vehető észre, amire nem nehezedik a megszokott súly, így a bőrkeményedések egyszerűen leperegnek. Azért vannak előnyei is az űrhajós létnek. Az űrben töltött idő alatt 4-5 centivel is magasabbak lehetünk, és bár nincsenek külön női vagy férfi űrruhák, azt mindenkire személyre szabják, figyelembe véve a későbbi növekedést is. És ha már az űrruhák divatjánál tartunk, akkor érdemes azt is megemlíteni, hogy Gagarin nevéhez köthető az első érdemi űrruha megjelenése is. De csak 1965-ben jelent meg az a ruha, amiben már az űrhajót is el lehetett hagyni. A leghíresebbet az Apollo-program űrhajósai viselték. Persze a mai modern űrruhák jóval kényelmesebbek, mint elődeik. Míg a felső részük merev, addig az alsó részük puhább, úgynevezett bodyflux felületű. Ez egy olyan szövet, melynek mikroszkopikus titán részecskéi gondoskodnak arról, hogy a test által kibocsátott hő visszaverődjön az anyagról. És ez rengeteg egészségügyi haszonnal jár.

Hát nem lenne nagyszerű, ha otthon is lehetne egy ilyen csodatextíliánk. Ami azt illeti, lehet. Ez az áruházunkban is kiállított ülőgarnitúra pont ilyen szövettel készült. Gyere el hozzánk Veszprémbe és próbáld ki, vagy kattints a biomban lévő linkre és nézz szét kínálatunkban.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered