2022-es lakberendezési trendek, amiket a tervezők a legjobban várnak

0 darab hozzászólás

2022 tökéletesen tökéletlen év lesz a lakberendezésben

A lakberendezési trendek folyamatosan változnak, és ha 2022-ről van szó, a tökéletesen tökéletlen kivitelezések lesznek napirenden. Az új irányvonal a szimmetrikus, egyenetlen, vagy kiegyensúlyozatlan dolgot szépségét igyekszik majd kiemelni, a hibákat értékként kezelve, ami minden egyes darabot egyedivé varázsol. Az idő múlása is értékké válik, ahol a régi, kopott, vagy kissé hiányos darabokban is hangsúlyozni fogjuk a szépséget.
Ez a trend némiképp megkönnyebbülést is hoz számunkra, hiszen a mögöttünk lévő, megpróbáltatásokkal teli év után arra hívja fel a figyelmet, hogy nem kell körülöttünk mindennek tökéletesnek lennie. Lássuk, miben ölt testet ez a felszabadító érzés.

Semleges és természetes árnyalatok

A semleges és természetes színek soha nem mennek ki a divatból. 2022-ben pedig minden eddiginél több ilyen árnyalattal fogunk találkozni. A szürke, bézs, fehér és meleg barna színek a falfestésekben is dominálni fognak. Mivel egyre inkább zen-szerű otthonokra vágyunk, a természetes föld színek és a zöldek, a gazdag mélyvörösek mind gyakrabban jelennek majd meg az enteriőrökben, legyen szó bútorokról, vagy csak a díszítőelemekről. Ugyancsak népszerűek lesznek az organikus, természetes formák.

A zöld és rózsa találkozása

A természetes színek dominanciája persze nem öli ki a többi színt az életünkből, közöttük is a zöld és a rózsaszín lesz a legmeghatározóbb, hovatovább olyan kombinációban, amiben még soha nem láthattad. Figyelembe véve a színek pszichológiáját és az emberi viselkedési szükségleteket, 2022-ben betoppan az életünkbe a nyugtató hatású és biztonságot nyújtó, ékszeres tónusú zöld, és a meleget és kényelmet sugárzó tompa terrakotta rózsaszín. Ezek a színek a Pantone Intézet 2022-es tavasz/nyár trendjében is szerepelnek.

Biofil otthonok

Hallottál már erről a kifejezésről? A biofilikus tervezés azt jelenti, hogy beltérben teremtjük újra a külvilágot, mert ez boldogabbá, egészségesebbé teszi az embereket.
Ez a lakberendezés nyelvén olyan dolgokban nyilvánul meg, mint egy fából készült előszoba bútor élő páfrányokkal, mohával, fákkal, farönkökből készült járólap borítással. Ilyen lehet egy ebédlő, amit egy beltéri üvegházzal kombinálnak, vagy egy kerti téma köré épült hálószoba valódi pázsittal, altató hatású növényekkel, vagy egy fürdőszoba, ami egy esőerdőt idéz, egy biofil konyhában pedig élő fűszernövények és zöldségek nőnek.

Mindezek összhangban állnak a 2022-es év színtrendjével, melyben, ahogy már fentebb olvashattad, a zöld az egyik főszereplő, és vele az élő, temperamentumos, élő növények, melyek megjelenhet a dekorációkban, természeti témákban a falakon.

Íves bútorok

A szakértők szerint ez a legújabb trend, amely átveszi a bútorok alakjára nézve a vezető szerepet, amint 2022-be lépünk, újjáélesztve egy időtlen, század közepi életérzést, mely még a 60-as évekre nyúlik vissza. Nem valószínű, hogy ez egy röpke fellángolás lenne, vélhetően tartósan velünk marad ez a divat, legyen szó tükrökről, konyhaszigetekről, vagy az olyan stílusos bútorokról, mint egy kanapé, vagy hordós támlás szék.

Fenntartható anyagok

A környezetbarát anyagok népszerűbbek lesznek, mint valaha. Ennek oka, hogy a felhasználók látják az energiahatékony termékek lakótereikbe való integrálásának előnyeit, amelyek csökkentik az energiaszámlákat. Emiatt még nagyobb hangsúlyt kap a fenntarthatóság a bútorok, a világítás és a terek kialakítása terén.
Az újrahasznosított és etikusan beszerzett anyagok egyre nagyobb figyelmet kapnak, akárcsak azok a mozgalmak, melyek arra ösztönözik az embereket, hogy ahelyett, hogy kidobnák, inkább újítsák fel meglévő bútoraikat.

Luxus textíliák

Talán most már érted, mire utaltam, amikor azzal kezdtem soraimat, hogy a 2022-es évben a lakberendezésben minden összegabalyodik. Így fordulhat elő, hogy a minimalista modell mellett a luxus is tombolni fog a textíliákban.
Bár a monokróm fehér minták nem mennek ki a divatból, minden bizonnyal a melegebb, gazdagabb színek is jelen lesznek, különböző szövetek rétegezésében, például egy ágyon.
Azon se lepődj meg, ha majd látod, hogy visszatérnek nagymamáink kedvenc nyomatai és szövetei, vagy a bársony.

Üdv újra a fedélzeten, Vintage!

Nem csak a nagymama textíliái, de a szakértők szerint a vintage is újjá fog éledni ebben az évben. Ez ugyancsak a fenntarthatósággal áll összefüggésben, hiszen egy régi, jól megépített, minőségi alapanyagból készült bútor hosszabb ideig őrzi meg szépségét, a vintage bútorok pedig pont ilyenek.

Többfunkciós terek

A tervezőket leginkább izgalomban tartó irányvonal a multifunkcionalitás lesz a terek, bútorok, szobák és tárgyak középpontba állításával. Mivel 2021-ben sokan hónapokig otthon tartózkodtak, ez a kényszerpihenő azt is lehetővé tette, hogy rájöjjünk, miként tudunk az otthonukba eddig nem látott funkciókat is betelepíteni változatlan négyzetméter mellett.

Tavaly a home office és home school tarolt, s bár idén még mindig fontos lesz, nagyobb hangsúly kerül arra, hogyan változtathatjuk át az otthonunkat olyan oázissá, ahol több időt SZERETNÉNK eltölteni, és nem kényszerből.

Emiatt népszerűbbek lesznek a kisebb helyiségben is működő több funkciós bútorok, melyek sokoldalúságuknak köszönhetően számos élethelyzethez tudnak majd alkalmazkodni.

A japandi fellendülése

Ez skandináv-japán belsőépítészeti keverék, melynek egy önálló cikket is szenteltünk korábban, rengeteg természetes elemével, tompa színpalettájával, természetes fényeivel, növényeivel, letisztult vonalaival igazi sztár lesz 2022-ben. Megjelennek majd a túlméretes zöld növények, melyeket drámai stylist elemként vihetünk majd be a szobába akár a saját kertünkből, ahelyett, hogy vásárolnánk egyet a boltban.

DIY alkotások

Az otthonunk nem csupán egy tér, ahol élünk, hanem arról is mesél, hogy kik vagyunk és mit szeretünk. Mint ilyen, a 2022-re várható egyik legnagyobb tervezési trend az úgynevezett„Mindful Making”.
Egyre többen fognak a boltban vásárolt és funkcionálisra csiszolt termékek helyett olyan házi készítésű dekorációkat, akár bútorokat is létrehozni, melyek fő üzenete, hogy a hely, ahol élünk, egy valódi otthon, nem pedig egy lakberendezési magazin tökéletesen beállított fotója...

2022-es trend szerinti bútorok a természetesség és a japandi jegyében

2022-es trend szerinti íves bútorok a tavasz/nyár színpaletta jegyében


Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered