Tiszta a lakásod? Megmutatom, mik azok a dolgok, amik azonnal lebuktatnak, ha nem így van

0 darab hozzászólás

A rapid takarítások lélektana

Gyermekkorom emblematikus emlékei közé tartoznak az általános iskolai családlátogatások. Ezek voltak a 80-as évek (ekkor voltam én gyerek) azon rettegett napjai, amikor az osztályfőnökök előre bejelentett időpontban megjelentek a családi otthonokban, hogy szemlézzék, milyen körülmények között tanul - vagy éppen nem tanul -, és nevelkedik a nebuló. Hogy mikor jött el a családlátogatásnak ez a senki által nem igazán várt napja, ahhoz nem kellett a naptárban tájékozódni. Elég volt csak fülelni, mert a gyerekes családok otthonának általános moraját a látogatást megelőző napon felváltotta egy egészen másfajta alapzaj. Ez volt a "gyorsan rakjunk rendet, dobjuk ki, csavarozzuk vissza a fotel kitörött lábát, mire ide ér Julika néni, az osztályfőnök" családi társasjátékunk egész estét betöltő programja.
A vicc az egészben, hogy ezek az S.O. S jelleggel elvégzett karbantartások és rapid takarítások csak részben jártak sikerrel, mert az esetek többségében nem ott váltottuk meg a világot, ahol Julika néni, vagy bárki más észre is vette volna. Nem tudom, a te vendégeid mennyire merészek, de gyanítom, nem azzal kezdik a mustrát nálad, hogy bekukucskálnak a szekrényedbe, vajon katonás rendben állnak-e ott a ruháid, és fix, hogy a hálószobádba se pofátlankodnak be, hogy nyugtázzák, beágyaztál. Azt, hogy rend és tisztaság uralkodik-e nálad, egész más módon fogják észrevételezni, ráadásul egy szempillantás alatt. Megmutatom, mire érdemes odafigyelni.

1. Bejárati ajtód és környéke

Még be sem teszi a lábát a vendéged a lakásba, máris keletkezik egy benyomása, és itt a kültéri, vagy fehér színű ajtóval rendelkezők máris hátrányból indulnak, mert ezeken az ajtókon aztán tényleg nagyon hamar keletkeznek koszfoltok, és azonnal nyomot hagynak az ujjlenyomatok is. Ha még kutya is van a háznál, aki előszeretettel nyújtózkodik rajta, miközben bebocsátásért könyörög a lakásba, ember legyen a talpán, aki a bejárati ajtaját naprakészen tisztán tudja tartani. Mindenesetre nem árt neki egy alapos takarítás, különös tekintettel a kilincsekre és környezetükre, továbbá azokon a pontokon, ahol a por könnyedén és látványosan megülhet. A lábtörlődre is érdemes egy pillantást vetned. Amennyiben úgy néz ki, mintha - az ebnél maradva - a kutyád szájából rángatták volna ki, vagy túlzottan kopott a felülete, netán tele van sárdarabokkal, homokkal, érdemes kiporolni, esetleg egy újat vásárolni.

2. Illatok

Ez a legtrükkösebb pont, mert te, aki esetleg már egy napja a lakásban tartózkodsz, észre sem veheted, hogy áporodott a lakásodban a levegő, ám azt, aki csak most lép oda be az utcáról gyanútlanul, orrba vághatja egy nem várt illatfelhő. Ha csak egy mód van rá, egy tervezett látogatás előtt szellőztess ki alaposan, de legalábbis ne közvetlenül előtte támadjon kedved kelkáposzta főzeléket vagy pacalt főzni, ne adj isten dohányozni. Ha minden kötél szakad, vess be légfrissítőket is, de tudd, hogy ezek a reklámok üzenetével ellentétben nem eltüntetik, csupán elfedik a kellemetlen szagokat, melyek kisvártatva visszatérnek, ha a forrásukat nem szünteted meg.

3. Előszoba

Aki betér hozzád, az feltehetően kabátban, de legalábbis cipőben érkezik, amit ha udvarias, szeretne is valahol levetni. Amennyiben a fogasod roskadozik a ruháktól, és ő a sajátját már nem tudja hova helyezni, kellemetlen benyomása keletkezhet. Ugyanez érvényes a cipőtartódra is. Ha az ajtón belépve úgy kell átesnie a vendégednek a cipőkön, nem biztos, hogy ki akar bújni a sajátjából.

4. Fürdőszobai mosdó

Valamiért szeretnek abban reménykedni az emberek, hogy az olyan intim helyekre, mint amilyen egy fürdőszoba, egyetlen vendég sem akar betérni, pedig szinte biztos, hogy amíg nálad vannak, egyszer el fognak oda menni kezet mosni. És ilyenkor érheti őket a következő döbbenet. Az lehet, hogy te a reggeli kapkodásban észre sem veszed a csaptelepre rakódott vízkövet, vagy a nagy rohanásban rossz helyre célzott fogkrémes szájöblítésedet, de ezek egy idő után önálló életre kelnek, és odavonzzák a berzenkedő tekinteteket.

5. Szappan

Először is legyen. Másodjára ne száradjon oda a szappantartóhoz, hogy onnan csak nehézfegyverzettel lehessen lerobbantani. A legjobb, ha folyékony szappant tartasz a fürdőszobádban, esetleg olyat, amelyik adagolóval ellátott. Ezek közül olyat válassz, amelyik a pumpa lenyomásával nem spricceli ki a tartalmát vízszintesen, egyenesen a vendéged ruhájára.

6. Törölköző

Ha a vendéged túltette magát a kézmosás okozta meglepetéseken, a következő pont, ahol elszörnyülködhet, az a törölköződ lesz, amivel a kezét meg akarja szárítani. A legelső problémája ott keletkezhet, hogy kitalálja, melyikbe törölheti a kezét anélkül, hogy a kezére tapadna valakinek a khm... fanszőrzete. A következő dilemmát az okozhatja, hogy melyik törölköző lesz ezek közül egyáltalán tiszta. A legokosabb, ha nem állítod a vendégedet ilyen választás elé. Tedd egyértelművé, melyik törölközőt szánod a vendégednek, amiben gond nélkül megtörölheti a kezét, és cseréld rendszeresen tisztára a fürdőszobai textileket, ez ugyanis nem nagy megerőltetés.

7. Toalett

A vendéged, főleg ha még meg is hívod egy teára, biztosan el fog menni a lakásodban pisilni, és hidd el, ez az az perc, amitől ő még nálad is jobban tart, hogy vajon mit fog a vécédben találni. Jó esetben az előtte ott tartózkodónak sikerült lehúznia, és a hófehér vécécsésze barna "vonalkódot" sem tartalmaz. Ügyelj arra, hogy a toalett a pereme alatt is mindig tiszta legyen, akárcsak a fedele, kívül is, belül is. Ha ezek után még W.C.papírt is talál a helyén a látogatód, és nem csak az üres gurigát, az mindkettőtök számára megnyugtató lesz.

8. Tükrök

Akár az előszobában, akár a fürdőszobában lévő tükörről van szó, nem árt, ha abba belenézve meg tudja magát pillantani a vendégünk anélkül, hogy az ujjlenyomatainkkal kelljen szembesülnie. A fürdőszobai tükrök különösen nehéz helyzetben vannak, ha tisztaságról van szó, hiszen ezekre a párás fürdőszobában imádnak a gyerekek az ujjacskáikkal rajzolgatni (nálunk azzal van tele, hogy "szeretlek Anya", de mi van, ha egyszer itt üzeni meg egy büntetés kapcsán, hogy "utállak"?) Érdemes a tükrökön egy nedves törlőkendővel mindennap átfutni, biztos, ami biztos.

9. Hajkefék, fesűk

Nem arról van szó, hogy a vendégednek nálad támad kedve majd zavarában megfésülködni, de legkésőbb a fürdőszobádban a hajkeféddel is találkozni fog, vagy ott, ahol a nagy rohanásban éppen hagytad. Ha elég szórakozott vagy, a kanapédon akár rá is lehet ülni, de sokkal beszédesebb, hogy milyen állapotban hagytad el szerencsétlen fésűdet. Ha olyan sok hajszáladdal van tele, amiből már egy parókát is össze lehetne állítani, az más téren is elgondolkodtatja az embert a rendszeretetedről.

10. Poharak

Előfordulhat, és ennél fogva meg is fog történni, hogy a vendéged megszomjazik. Ilyenkor többnyire benyúlsz a szekrénybe egy tiszta pohárért. Jó esetben ez a mondat nálad nem úgy folytatódik, hogy amit aztán azonnal el is kell mosni, hogy át lehessen rajta látni. Nem túl gusztusos egy olyan üveg poharat felszolgálni, ami tele van rászáradt vízcseppfoltokkal, ujjlenyomatokkal, esetleg más szennyeződésekkel, amiket hanyagságodban elfelejtettél róla lemosni. Légy abban biztos, hogy ha ezt nem is teszi szóvá a vendéged, a problémát észre fogja venni.

11. Étkezőasztal, dohányzóasztal

Az asztalaid a helyiségeid mindenkori középpontjaként funkcionálnak, így képtelenség őket nem észrevenni, éppen ezért legyen gondod ezen területek tisztán tartására. Ne halmozz fel rajtuk ropi és chips hegyeket, se koszos edényeket, száműzd a kenyérmorzsa darabokat, a félig megszáradt ételmaradékokat. Olyan állapotban tartsd, hogy oda bárkit meginvitálhass egy pohár kávéra anélkül, hogy a vendéged a látványtól kidobná a taccsot.

Ha ezeket az apróságokat szem előtt tartod, nemcsak a te közérzeted lesz jobb, de borítékolható, hogy jó benyomást keltesz a hozzád látogatóban. Íme néhány bútordarab, ami segítségedre lehet a higiénikus környezet fenntartásában.

17.091 Ft

20.691 Ft

Figyelem! Az itt feltüntetett fogyasztói árak a cikk megírásának időpontjában érvényesek, melyek árváltozás esetén ezen a felületen nem frissülnek.
A termékek aktuális árát webáruházunkban tudod ellenőrizni.

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered