Tadelakt- Márványos, természetes kőre emlékeztető felület hozható létre vele

0 darab hozzászólás

Ha most tervezed felújítani a konyhádat vagy a fürdőszobádat és egy rendkívül tartós, vízálló, ugyanakkor csodálatos márványos felületet keresel, akkor figyelj, mert most bemutatom ezt a vakolatot, amiről jó eséllyel még nem is hallottál.

A tadelakt, vagy más néven marokkói vakolat egy jellegzetes, foltos megjelenésű, dekoratív bevonat, ami nem csak fényűző, de természetes kőre emlékeztető felületet hoz létre. Bár eredetileg a színe a vörös okker, ma már ásványi és földpigmentekkel bármilyenre színezhető. Így egy utólagos festést már nem igénylő felület hozható általa létre. Ideális nedves helyekre, például konyhákba, ahol a konyhapult, de még a mosogató is burkolható vele, mert ezeken a helyeken nincs szükség fugára. Ezen kívül ilyen íves felületeket is be lehet vele vonni. A vakolatot több rétegben pasztaként hordják fel, majd egy ilyen speciális polírozókővel simítják el. És sosem találnád ki, hogy végül mivel teszik vízállóvá. Olívaolajos szappannal dörzsölik be, ami kémiai reakcióba lépve a mésszel, nem csak vízállóvá, de karcállóvá is teszi. Amit hasonlóan a limewash technikával létrehozott felületekhez a fénnyel lehet igazán meseszéppé varázsolni. Ezt a fürdőszobát például a padlótól mennyezetig egy halványszürke tadleakt felülettel látták el, ahol a mennyezet mélyedéseibe süllyesztett led csíkok világítják meg a falakat. Ezzel kiemelve a vakolt felület márványos hatását.

Kétségtelen, hogy a csempéhez képest drágább eljárásról van szó, így olyasvalakinek, aki az otthonán egyébként is pár éven belül túladna, annak nem ajánlom. Ám ha olyan végeredmény a cél, ami egyáltalán nem igényel karbantartást, és szinte örökös, akárcsak az általunk forgalmazott időtálló bútorok, akkor megéri belevágni.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered