Szupertitkos belsőépítészeti trükkök

0 darab hozzászólás

Lépj a következő szintre

Gyakran hallani, hogy micsoda különbségek vannak a belsőépítészek / lakberendezők által berendezett otthonokban a lelkes amatőrök munkáihoz képest. Ebben semmi különös nincsen, hiszen előbbi kettő egy szakma, amihez a jó ízlés csak alap, ám egyik sem képes a másikat helyettesíteni. Jó hír azonban, hogy néhány furfang alkalmazásával bárki képes lehet az otthona hangulatán egy hatalmasat lendíteni. Összegyűjtöttünk számodra egy csokorra valót a szakma legféltettebb titkaiból, hogy segítségükkel otthonod küllemét a következő szintre emelhesd.

Tervezz átjárókat

Az egyik leggyakoribb hiba, amit a laikusok elkövetnek, hogy a nyitott terű helyiségekbe túl sok bútort zsúfolnak be anélkül, hogy elegendő teret hagynának közöttük a közlekedésre. Az átjáróknak legalább 90 cm szélesnek kell lenniük, hogy ott két ember kényelmesen elhaladhasson egymás mellett. Arról is célszerű megbizonyosodnod, hogy a kevésbé forgalmas helyek körül (mint amilyen egy kanapé, dohányzóasztal, székek) is legyen legalább 45 cm szabad helyed. Ebből a távolságból még kényelmesen eléred a kanapén ülve az asztalra helyezett csészédet, és hangosbemondóra sincs szükség, hogy egymással beszélgethessetek.

A hármas szám ereje

A páratlan számok eleve, de közülük is 3 a tervezés varázseszköze. Hármasával csoportosítsd a díszpárnákat, a vázákat, képeket, gyertyákat, mert ez a szemedet óhatatlanul is arra készteti, hogy ébren tartsa vizuális érdeklődésedet, melyre a párosan, szimmetrikusan elhelyezett tárgyak egyszerűen képtelenek.

70/30 szabály

Még mindig a számoknál maradva, íme egy pompázatos trükk az arányok helyes beállításához! Amennyiben különböző stílusú berendezési tárgyakat kívánsz elhelyezni ugyanabban a térben, ügyelj arra, hogy 70%-uk ugyanabból a stílusból kerüljön ki, és a bútorok csupán 30%-át válaszd meg eltérő stílusban.

Kiegyensúlyozott színvilág

Újabb jó móka a számokkal! Válassz ki 3 színt az adott helyiség dekorálására. Ragaszkodj ahhoz, hogy az egyik 60%-ban, a második 30%-ban, a harmadik 10%-ban legyen jelen a szobában. Amennyiben egy negyedik színt is fel szeretnél venni a palettára, akkor a másodlagos (30%-os) színt felezd meg, így kaphat a 4. színed a térből 15%-ot. Ezzel a felosztással nehéz lesz mellényúlnod.

Koherens padló

Ha azt szeretnéd, hogy az otthonod nagyobbnak tűnjön, ne variálj a padlóburkolatokkal, hanem mindenütt ugyanazzal burkolj. Amennyiben nagy, nyitott terű helyiségeid vannak, felosztásukhoz használj szőnyegeket, ezzel elérheted, hogy funkcióik szerint különállóak maradjanak, mégis részét képezzék az egésznek.

Újragondolt bútorok

A festékes bödön és egy jó ecset a te titkos fegyvered, amivel még a legotrombább bútort is új életre keltheted. Csak fesd újra a beépített szekrényt, a kopott komódot, és az új színnel azonnal karaktert kölcsönözhetsz az otthonodnak. Válassz olyan, "minden egyben" festékeket, melyeknél alapozóra sincs szükség. Ilyenek például a népszerű krétafestékek.

Tervezz a látótávolságod köré

A TV legmagasabb pontja szemmagasságban legyen, méghozzá ülő helyzetből mérve. Az ideális tévénézési távolság a tévéképernyő átmérőjének kb. másfélszerese. A TV készülékeddel akkor is jól operálhatsz, ha a kandallód fölé akasztod, de nem akárhogy! Amikor éppen nem használod, a fekete kivetítőjén "futhat" a netről sugárzott állókép, vagy hangulat, mintha csak egy keretbe foglalt műalkotás lenne.
Persze ez utóbbi feltételezi, hogy 1. van kandallód, 2. a TV síkképernyős, és nem olyan vaskos, akár egy akvárium.

Adj burkolatot a falaknak

A falpanelek eszméletlenül fel tudják dobni a teret, ráadásul általuk eltakarhatóak a jobb napokat látott, kissé sérült falfelületek. A fából készült dekorok költségesebbek, de OSB lapból vagy farostlemezből is kivitelezhetőek, ami már jóval barátságosabb kiadás a pénztárcádra nézve. Ezzel a megoldással karaktert és remek textúrát adhatsz egy felületnek.

Tapéta a fürdőszobába

Nem feltétlenül kell ragaszkodnod a csempékhez a fürdőszobában. A fürdőszobai falak tapétázása gyönyörű látványt eredményezhet. Egy túlnyomórészt fehér környezetbe bátran válassz merész mintákat, színeket, amiket más helyiségekben nem használhatsz. A nagy nyomatok különösen szembetűnőek egy kis helyiségben, mint amilyen egy toalett vagy egy kis ruhatár. Keresd azokat a tapétákat, melyek a mosásnak és a fröccsenésnek is ellenállnak.

Emelj ki feketével

Létezik egy tévhit a fekete szín körül, mely szerint az gyászos, ám a belsőépítészek gyakran hangsúlyoznak vele, mert valójában növelhetik a térérzetet azáltal, hogy olyan pontra helyezik, melyet "hátratolni" szeretnének.
Ugyanez érvényes a mennyezetre is. Igen, egy kis belmagasságú alagsori moziszoba plafonja, amennyiben feketére van mázolva, nem összenyomja, hanem ellenkezőleg, tágítani fogja a teret, mintha csak a csillagos ég lenne feletted.

A puffok titkos élete

Egy jó puff többet tud, mint hinnéd. Ez a kisbútor számos problémádra megoldást jelenthet, mivel titkos tárolóként is funkcionálhat. Amikor éppen nincsen használatban, azaz nem ülnek rajta, csak húzd a kanapéd mellé, helyezz rá egy kis asztali lámpát, vagy könyveket, egy tálcát, rajta a kedvenc teáddal és némi aprósüteménnyel. Ha pedig vendégek érkeznek, azonnal van hová leültetni őket.

Játék a nagyméretűvé válással

Játssz a méretekkel úgy, hogy az igazán fontos, vagy hangsúlyos kiegészítők méretét növeld meg.
Ha azt szeretnéd, hogy a szoba fókuszpontja egy mennyezeti lámpa legyen, akkor a többi bútorhoz képest válassz egy arányaiban nagyobbat. Ezáltal nem csak hangsúlyossá, de hangulatossá, barátságosabbá is válik majd a helyiséged. Lámpákkal operálni azért is szerencsés, mert úgy lehet általuk a kívánt hatást elérni, hogy közben túl sok hasznos helyet nem foglalnak el.

Ismételd a kiegészítőket

Finom módszer az alakzatok egy sémán keresztüli ismétlése. Mire gondolok? Tegyél a kanapára 5 db párnát, melyek közül 2-2 egyforma. A falon elhelyezett képkeretek vagy tükrök hasonlóképpen megismétlődhetnek, amiket szakíts meg pl. egy vázával, így nem válik a látvány túlzottan kiszámíthatóvá.

Hozz létre szabadtéri szobát

Amennyiben van kerted, de legalább egy balkonod, erkélyed, tekintsd a nappalid meghosszabbításának. A bútorok mellett vess be kültéri szőnyegeket, világítást, a melegebb hónapokban szervírozd oda a reggelidet.

Burkolj padlólapokkal a falon

Ki mondta, hogy nem használhatod ugyanazt a mintás csempét a falon és a padlón egyaránt?
Burkolj velük a padlótól a mennyezetig a kiemelkedő hatás érdekében, de ügyelj rá, hogy csak egyetlen falon végigfuttatva őket.

Ruházz be design bútorokba

Ahogy a régész számára a felesége, hasonlóképpen a design bútorok is az idő múlásával válnak egyre értékesebbé. Amennyiben drámai hatást szeretnél elérni a nappalidban, szerezz be egy ikonikus darabot, mely fókuszpontot generál bármelyik helyiségedbe. Mint például az alábbi, igen látványos darabok, melyek mellett nem lehet csak úgy elmenni.

46.990 Ft

111.591 Ft

48.591 Ft

Figyelem! Az itt feltüntetett fogyasztói árak a cikk megírásának időpontjában érvényesek, melyek árváltozás esetén ezen a felületen nem frissülnek.
A termékek aktuális árát webáruházunkban tudod ellenőrizni.

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered