Akkor most lakás vagy étterem a LAKÁSÉTTEREM, és mit érdemes róla tudni?

0 darab hozzászólás

Paladar vs pálinka 40 millióért

Bár a Lakásétterem fogalma csak most kezd igazán elterjedni a köztudatban, a jelenség maga nem újkeletű, és mint oly sok dolog, ez is az emberi leleményességnek köszönheti létét. Eredetét kutatva egészen Kubáig kell elhajóznunk, ahol Castro 60 éve mindent betiltott, ami - ha csak nyomokban is, de - kapitalizmust tartalmazott. A magánéttermek pedig tartalmaztak, akárcsak fantasztikus ízeket, melyek az éttermek rolóinak lehúzásakor egycsapásra el is tűntek a kínálatból. Az emberek persze nem kifejezetten éreztek indíttatást az állami vendéglátás olcsó, menza színvonalú fogásai iránt, bár tagadhatatlan, hogy a kommunista "jólét" beköszöntével már az állatkerti állatokkal is beérték, csakhogy legyen mit az asztalra tenni. Ezt a barbarizmust, és az éhes embertömegeket már a párt sem nézhette ölbe tett kézzel, így kezdtek el a partizánakciókban létrejövő, és jó ételeket kínáló étteremlakások, az úgynevezett Paladarok❋ felett egyszerűen szemet hunyni.
Bár a mai Kubában ismét működnek magánéttermek, velük párhuzamosan továbbra is várják vendégeiket a helyiek, és a turisták által is rendkívül népszerű Paladarok: azok a pöttöm, csupán pár asztalból álló magánlakások, ahol máskülönben a tulajdonosok az életüket is élik.

A Lakáséttermek futótűzként terjedtek el a kontinensen. Elsőként jóllakatták Latin-Amerikát, majd az USA-t, és meg sem álltak Párizs, London, Berlin, és persze Budapest polgárainak asztaláig.
Bár ma ismert formájában az első hazai 2007-ben nyitotta meg bejárati ajtaját az éhes látogatók előtt, a gasztro-történelem ugyanezt az eseményt az 1900-as évek elejére teszi, Újházi Ede, színész nevével fémjelezve. Nem a véletlen műve, ha ismerősen cseng Ede neve. Hozzá köthető az általad is biztosan ismert Újházi-tyúkhúsleves megszületése.
A lakáséttermek elterjedésének még a Kínai Nagy Fal sem állta útját, ám elődeivel ellentétben ott legfőbb célja a jómódú elit extra magas igényeinek, pénztárcát nem kímélő kielégítése. Egy ilyen lakásétteremben láttak már egy ritka pálinkafajtát potom 40 millió forintnak megfelelő összegért is elkelni.

❋ A Paladar elnevezés egy brazil szappanoperából kölcsönözte a nevét, ahol a hősnő által üzemeltetett étteremláncot keresztelték el így.

Ahova Mr Gasztronómia hívja Miss Pszichológiát randevúzni

A lakáséttermek korábban nem ismert színt hoztak a vendéglátás világába, ráadásul a hagyományos éttermekkel nem konkurálva, hanem egy régóta tátongó űrt betöltve. E különös találmány lényege a főzés és az ételek szenvedélyes szeretete, ahol barátok, családok, szomszédok, hobbi, vagy éppen vérprofi séfek fognak össze, és ragadnak klopfolót egy-egy vacsora létrehozásának erejéig. A lakáséttermek olyannyira nem gazdasági vállalkozások, hogy sokszor csupán az alapanyagok megtérülésének erejéig hoznak hasznot. Ami egy lakásétteremben főzőt és fogyasztót egyaránt megfog, az a titokzatosság, a kuriózum-jellegű intimitás ereje, ahol időnként ismeretlenül ismerőssé váló asztaltársaságunk lesz az este különleges desszertje.

Hogy ez mennyire igaz, arra jó példa, hogy akadnak olyan helyszínek, ahol a szakértő házigazdák egy pohár pezsgővel, és egy spéci kérdőívvel indítják az estet, melynek nyomán képesek kialakulni egészen elmélyült beszélgetések, új ismeretségek, barátságok, (Singlik figyelem!) időnként párkapcsolatok, üzleti partnerkapcsolatok is! Ezek az esték tehát messze sem csak arról szólnak, hogy megtömjük üres bendőnket. Egy ilyen tematikus estén a hasunk mellett még "valakit" jóllakatunk: a lelkünket.

Mennyi az annyi?

A lakáséttermek a hagyományos éttermekhez képest általában jóval olcsóbbak. Van, ahol a szolgáltatás becsületkassza alapon működik, másutt 7-8 ezer forintból egy minőségi borral összeházasított, ötfogásos menüsor is kikerekedik.

Honnan tudhatom meg, hogy hol üzemelnek lakáséttermek.

Az biztos, hogy nincs agyonreklámozva, és tulajdonképpen éppen ez benne a pláne! A lakáséttermek egy része ugyanis totálisan zártkörű, ahol meghívásos alapon történik a vendéglátás, tehát nem állíthatsz be oda csak úgy az utcáról.
Akadnak azonban olyan lokációk, melyek szabadon látogathatók. Google barátunk meglepően beszédes e kérdésben, de elég csak a közösségi oldalakat böngészni, mert a házigazdák szeretik az ilyen "szeánszoknak" az időpontját és helyszínét a neten közzétenni.

Én is nyithatok lakáséttermet Magyarországon?

Elvi akadálya nincsen. Magyarországon is űzhető teljesen legálisan ez a vendéglátási forma. Lelkes amatőrként sem lehetetlen belekezdeni, de számolj vele, hogy a gasztro-bloggereknek és a munkahelyi szabályokból kitörni vágyó szakácsoknak, séfeknek kedvez leginkább ez a terep, hiszen itt a kedvükre kísérletezgethetnek, és zsebelhetnek be komoly elismeréseket.

Amikről tudj, ha olthatatlan vágyat éreznél, hogy lakáséttermet nyiss

1. BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG:
Első lépés, hogy tanulmányozd a rendkívül lebilincselő 210/2009. (IX. 29.) kormányrendeletet, mert ez alapján leszel köteles bejelenteni a területileg illetékes jegyzőnél a lakáséttermedet.

További izgalmakért csapd fel a 57/2010. (V. 7.) FVM rendeletet, hogy képbe kerülj, mi alapján fogja az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság kiadni számodra a működésedhez szükséges engedélyt. Amennyiben a hatóságok részéről megvan az "Ámen", számíts rá, hogy időnként ellenőrizni fogják az éttermedet, nem főzöl-e teljesen illegálisan pl. denevéreket.

2. LÉTSZÁM:
Bár a legtöbb országban az Utolsó vacsora példáját követve a 12-es szám jött be, nálunk a jogszabály 14 vendég kiszolgálását teszi lehetővé, ám rendeletek nélkül is könnyen belátható, hogy egy átlagos méretű lakásba ennél több embert már csak egy lépcsőházba kitolt asztal köré lehetne leültetni.

2. ELVITEL NINCS:
A lakásétteremben készített ételeket közegészségügyi okokból tilos kiszállítani, tilos onnan hazavinni. Még úgynevezett "doggy bag" sincs.:)

3. AMIBE A SIKER ÉRDEKÉBEN ÉRDEMES BERUHÁZNI:
Klassz asztalokba, székekbe. Ezeknek pedig kifogyhatatlan forrása a Marco Mobili!

42.990 Ft

27.990 Ft

44.990 Ft

92.990 Ft

Figyelem! Az itt feltüntetett fogyasztói árak a cikk megírásának időpontjában érvényesek, melyek árváltozás esetén ezen a felületen nem frissülnek.
A termékek aktuális árát webáruházunkban tudod ellenőrizni.

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered