Segítség! Az anyósom hozzánk költözik!

0 darab hozzászólás

Metamorfózis

Egyedül a nők képesek arra a csodálatos átváltozásra, melynek egyik élettanilag is jelentős állomása az anyóssá válás. A nők tulajdonképpen már megszületésükkor potenciális anyósok, ám csak 80%-uk esetében valósul meg a tényleges átalakulás. Az e szakaszba ért példányok ezt követően két, élesen elkülöníthető módosuláson esnek át. Az első, típusosan jóindulatúvá, segítőkésszé válva meghúzódik az árnyékban, és baromi jó süteményeket süt. Anyóssá válását zökkenőmentesen éli meg, finom átmenettel a boldog nagymamaságba, miközben szeretetteljes szimbiózis kialakítására törekszik - cikkünkben most a fiús anyukákra koncentrálva- újdonsült menyével. Az ő fajtájáért nem lehet elégszer hálás az ember lánya!

A másik variáns az átváltozással járó feladatokat nehezen tudja abszolválni. Új szerepkörét nem, vagy gyakran tévesen értelmezi. Súlyosabb esetben személye elleni célzott támadásnak tekinti, amiért a fia meg mert nősülni, őt ezzel letaszítva királynői trónusáról a "futottak még" kategóriába. Számára a nagymamává válás egyenlő az árulással, hiszen nem érzi még késznek magát arra, hogy a műkörmös helyett délutáni elfoglaltság gyanánt az unokáit válassza.
Az őt ért támadással szemben intrikákkal, szőrszálhasogatással védekezik, melynek sikertelensége esetén fel is robbanhat, vagy ami még rosszabb, BEKÖLTÖZIK HOZZÁTOK A LAKÁSBA! ÁÁÁ!

A kórlefolyás bár rendkívül elkeserítő prognózissal kecsegtet, a helyzet mégsem annyira reménytelen, mint elsőre látszik! Létezik hatékony gyógymód az anyóssal való együttélés optimalizálására, melyek végeredménye - a javallatokat megfelelően alkalmazva - egy nem zéró összegű játszma.

Nézzük az anyósszelídítés 12 egyszerű lépését!

HÚZD MEG A HATÁROKAT

1. Házimunka

Az egy fedél alatt élés legkritikusabb pontja a közös háztartás vezetésének kérdése, mely a főzés, a takarítás és házimunka nem megfelelő leosztása esetén könnyen háborúba torkollhat.
Ha csak ideiglenesen vagytok összezárva, anyósod pedig az aktívabb fajta, könnyebben engedhetsz az egyeduralomból, és akár úgy is felfoghatod tüsténkedését a konyhában, mint egy extra pihenőidőt, amit azáltal nyersz, hogy ő megfőzi az ebédet. Amennyiben nem csak átmenetileg laktok egy lakásban, feltétlenül meg kell abban állapodnotok, hogy ki mit fog elvégezni a háztartásban. Ha például te és a párod szeretnétek főzni, megkérheted a anyósodat arra, hogy ő segítsen be a mosásba, takarításba.

Ám mielőtt megszólalsz, tedd fel magadnak a kérdést: MIT MONDANA MOST A SZERETET? Ha az erre adott belső válasszal állsz hozzá a problémához, a bölcsebbik éned, és egy felsőbb hatalom segítségét is magadénak tudhatod.

2. Gyereknevelés

A háztartási feladatokhoz hasonlóan neked kell körvonalaznod, hogy a fegyelmezés milyen módon fog nálatok lezajlani, lévén a gyermekeid a te gyermekeid, nem az anyósodé. Bár nem feltétlenül lesztek azonos véleményen abban a kérdésben, hogy mi számít jónak, rossznak a gyerek viselkedését illetően, fontos, hogy mindig ugyanazon az oldalon álljatok. Egymás tekintélyét a gyerek előtt SOHA ne kérdőjelezzétek meg, és választási helyzet elé se állítsátok a csemetét, hogy kinek akarjon megfelelni.

3. Csaták és fegyverletétel

Tudd, hogy mikor érdemes, és mikor nem érdemes csatázni. Előfordulhat, hogy időnként a beletörődés elegendő ahhoz, hogy végül mindenki elégedett legyen. Ne próbálj meg vasszigorral fellépni az apróbb kihágásokkal szemben, amik az összképet tekintve nem is olyan rettenetesek. Így megőrzöd a rugalmasságodat, ami nem is rossz, lévén ez is része az anyóssá válás folyamatának, mely előbb-utóbb téged is megkörnyékez.

4. Szükséges átalakítások

Döntsd el, hogy mit vagy hajlandó az otthonodban átalakítani annak érdekében, hogy hozzád költöző anyósod is otthon érezhesse magát. Lehet, hogy egy külön bejárattal rendelkező lakrészt is ki tudtok neki alakítani, az is lehet, hogy csak egy szobát. A lényeg mindkét esetben az, hogy biztosítsd számára a magánélethez való jogát, illetve korától és egészségi állapotától függően egy olyan élettér kialakítását, ahol biztonságosan, akadálymentesen tud közlekedni. Ha többszintes otthonban éltek, célszerű számára a lakhatását a földszinten kialakítani, hogy megkíméld a lépcsőzéstől. Ha a kedvenc foteljét nem száműzöd a kamrába, ez a gesztusod számára sem merül a feledés homályába.

HÁZASSÁGVÉDELMI AKCIÓTERV

5. Csapatmunka

Nagyon fontos, hogy a pároddal egy csapatot alkossatok, ahol a férjednek képesnek kell arra is lennie, hogy a korlátozásokat az édesanyjával szemben fenntartsa, melletted mindenkor kiállva.
A bölcs férj az anyja előtt téged csak méltat, a kifogásait négyszemközt osztja meg veled. Ha ugyanis az anyós azt érzékeli, hogy a férjed bizonytalan, vagy nem teljesen osztja a te nézeteidet, könnyen felbátorodhat. Ebben az esetben a 100 éves háború a ti harcaitokhoz képest egy kellemes teadélutánnak lesz tekinthető.

6. Először a pároddal közöld, ha baj van

Nagyon fontos, hogy az anyóssal kapcsolatos problémát először a pároddal oszd meg. Ez többek között azt a célt is szolgálja, hogy a gőzt kiengedd, továbbá, hogy együtt tudjátok kidolgozni a szükséges akciótervet.
Ez lehet akár egy anya és fia közötti négyszemközti beszélgetés, de olyan is, ahol te is jelen vagy. Egy a lényeg, ha a férjed irányítja ezt a beszélgetést, te - tudom, nehéz lesz - tégy lakatot a szádra, mert ebben a felfokozott idegállapotban talán még olyat találnám mondani, amit később megbánsz.

7. Hozd ki a legtöbbet a közös időtökből

Egy anyós jelenléte potenciális lehetőség arra, hogy pároddal köztetek lévő intimitás sérüljön, hiszen lehet, hogy miatta nem úgy, vagy nem akkor élnétek meg még a közös filmnézés, étkezés, beszélgetés pillanatait sem, ahogy egyébként tennétek.
Osszátok meg a nagymamává vált anyóssal az igényeiteket. Akár megkérhetitek arra is, hogy segítsen be a gyerekek felügyeletébe, hogy egy kis időre ti randizhassatok, vagy megbeszélhetitek vele, hogy péntekenként szeretnétek kettesben vacsorázni, így nagyra értékelnétek, ha ezt tiszteletben tartaná. Annak érdekében, hogy ne érezze magát felesleges koloncnak, ne csak kérj, de adj is cserébe. Például időt, amikor ő lehet kettesben a fiával, vagy hívd meg egy villásreggelire, egy programra, ahova ő is szívesen csatlakozna.

8. Ne áldozd fel magad

Ahogy Weöres Sándor olyan csodálatosan megfogalmazta: "Ne mondj le semmiről, mert ki amiről lemondott, abban elszáradt..." Ne áldozd fel saját szükségleteidet, legyen szó manikűrről, reggeli futástól, edzésről, vagy egy csésze kávéról, mielőtt a gyerekek felkelnek. Ragaszkodj az életed szokásaihoz, a feltöltődéshez, hiszen semmit sem tölthetsz ki egy üres kancsóból, legyen az türelem, gondoskodás, megértés vagy idő, ha nem tudod előtte csordultig megtölteni.

SZERETTESD MEG MAGAD VELE

9. Közös hobbi

Nagyon sokat építhetsz a kapcsolatotokon, ha barátságosan, tiszteletteljesen viselkedsz az anyósoddal, minden körülmények között. Akkor is, ha arra a legkevésbé sem érdemes.
Ez nem feltétlenül képmutatás, alakoskodás, ha emlékezteted magad arra, hogy senki sem tehet többet annál, mint amire adott pillanatban képes. Ha képes lenne rá, jobban csinálná.
Nagyon sokat épülhet a kapcsolatotok, ha érdeklődést mutatsz a hobbija iránt, vagy te magad kéred, hogy - amennyiben az nem a bungee jumping - csatlakozzon a tiedhez.

10. Kérd ki időnként a véleményét

Ha párod édesanyját nehéz természetnek is találod, attól még megérdemli a figyelmet és a tiszteletet. Ahelyett, hogy kizárnád őt az életedből, időnként kérd ki a véleményét. Ez az apróság hatalmas eredményekre képes, hiszen a család fontosnak tagjának érezheti magát, ráadásul csupán amiatt, hogy igényt tartottál a véleményére, ez önmagában jobb megvilágításba helyez téged.
A véleménye kikérése még nem jelenti azt, hogy meg is kéne fogadnod a tanácsát, a hozzászólását azonban tekintsd építő jellegűnek.

11. Vond be az örömteli eseményekbe

Ahhoz, hogy igazi családként funkcionáljatok, nem élhettek egy fedél alatt elszigetelten, ahol mindenki magára zárja esténként az ajtót. Nem elegendő szökőévenként eszközölnöd kötelező jellegű udvariassági meghívásokat. Még ha nem is zökkenőmentes a kapcsolatotok, elképzelhető, hogy a gyerekeid imádják, így hívd meg őt is a különlegesebb vacsorákra, hogy együtt ünnepeljétek meg pl. a gyerekek iskolai eredményeit, születésnapokat, évfordulókat. Ezek az apró gesztusok nagyban hozzájárulhatnak kapcsolatotok javításához.

12. Legyen ott a neve a szereposztásban

Ne feledd, aki a lemezének már a "B" oldalát pörgeti, pláne, ha nem a saját, külön bejáratú otthonában teszi, amit a legkevésbé szeretne: önmagát haszontalannak érezni.
Képességeitől függően adj számára olyan feladatot, amit autonóm módon, örömmel végezhet. Ha például kiválóan ért a gyerekek nyelvén, sértés lenne egy dadust (korszerű nevén bébiszitter) alkalmazod. Ha szereti a kertet, engedd a kertben tevékenykedni. Amennyiben a vezetéssel sem áll hadilábon, és ezt a kocsid mellett a közlekedés többi szereplője is megerősíti, bátran rábízhatod a kölykök begyűjtését az iskolából, óvodából.

Végezetül ne feledd, közös otthonotokban senkinek sem kell a másik lábtörlőjének lenni!
Ha számodra fontos kérdésekről van szó, tudj magadért kiállni, de úgy, hogy azt később se kelljen szégyellni, megbánni.

Szeretnéd az anyósodat meglepni? Légy vele kedves, és ajándékozd meg egy olyan bútordarabbal, amitől a lakásotokban magát otthon érezheti.

97.191 Ft

96.291 Ft

200.990 Ft

Figyelem! Az itt feltüntetett fogyasztói árak a cikk megírásának időpontjában érvényesek, melyek árváltozás esetén ezen a felületen nem frissülnek.
A termékek aktuális árát webáruházunkban tudod ellenőrizni.

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered