Szia, én vagyok a kerted! Ha szeretnéd, hogy jól nézzek ki, azt hiszem, beszélnünk kell!

0 darab hozzászólás

Vallomás

Tudom, tudom, a télen kicsit leeresztettem, és rám férne egy alapos fazonigazítás is, de ígérem, tavaszra ráncba szedem magam, csak kérlek, segíts nekem ebben. Elárulom, mire van ehhez szükségem.

TERVEZZ MEG

Gondolom, azért költöztél családi házba, hogy bennem is gyönyörködhess majd tavasztól őszig, ne csak a vakondokok a túrásaikban. Ha igazán jó formába szeretnél engem hozni, kérlek, előbb papíron tervezz meg. Kapj elő egy kockás füzetet és rajzolj le! Mindketten jobban járunk, ha nem esel nekem azonnal, hanem szépen, fokozatosan fedezel fel, és részekre bontva találod ki, mi hova kerüljön majd. Gondold végig, milyen veteményest, magas ágyást, kiülőt, járdát szeretnél, milyen évelő vagy egynyári növényekkel fogsz majd díszíteni. Tájékozódj, mikor van ezeknek a növényeknek az ültetési ideje, szárazságtűrő vagy inkább félárnyékos helyet szeretnek-e. Mikor fognak virágozni, milyen magasra nőnek, színben hogyan passzolnak majd hozzám.

RENDEZD EL A TEREPEMET

Lehet, hogy most csóválod a fejed, hogy arra meg mi szükség, mert szerinted szép, formás vagyok, de hidd el, csak az elfogultság beszél belőled. Az lehet, hogy ránézésre letagadhatok vagy 10 évet, de nem láttál még smink nélkül, fogalmad sincs, hogy mi rejtőzik a gaz vagy fűtakaró alatt. Elárulom, többnyire gyengécske talajszerkezet. Szóval a vágyott végeredmény érdekében kénytelen leszel beavatkozni, és akár egy nagyobb mennyiségű földrétegemet is megmozgatni, eltávolítani, vagy éppen tápanyagban gazdag adaggal felhizlalni. Az más kérdés, hogy jó minőségű termőföldet honnan a bánatból fogsz felhajtani. Gyakori ugyanis, hogy a fuvarosok a szántóföldekről hozzák, amik már eleve erősen szennyezettek, tele vannak gyommagvakkal, szóval komoly lutri. Ha tutira akarsz menni, és bírod idegekkel, akár be is tudod vizsgáltatni.

A remény hal meg utoljára, így játszunk el a gondolattal, hogy meghozták a jó termőföldet.
Ügyesen terítsd azt el. Számolj a talaj kb. 30 %-os tömörödésével. Ez persze csak akkor lesz igaz, ha nem végzed el ezt a műveletet a felhordott földréteggel 10 cm-enként. Összességében azonban elmondható, hogy egy 20 cm-es "face lifting" nagyjából az ötödével fog a végére csökkenni. Ügyelj a mellettem futó járdára, és úgy egyengess el, hogy a burkolatra felnézhessek. Ellenkező esetben a vizet rossz irányba, talán éppen a házad felé vezetem majd el.

KERÜLJ KÉPBE, HOL FUTNAK ALATTAM A KÖZMŰVEK

Nincs is annál szebb, mint amikor egy munkagép elvág egy földkábelt, mert rosszul jelölték - vagy nem mérték fel alaposan - a mélyben húzódó közműveket. Szoktak neki örülni a környező, áram nélkül maradt háztartások, üzemek.
Ha nem te építtetted a házad, csak remélheted, hogy a villany 70, a gáz-és szennyvíz 80, a vízvezeték 100 cm mélyen fut. Ha a gyepemet óhajtod öntözőrendszerrel felturbózni, akkor 30-40 cm körül kell majd a vezetékeit futtatni. Ezeket a szabványokat tartsd észben, mielőtt egy kapavágást is ejtenél a testemen.

JÖHETNEK A CSODASZÉP VIRÁGOK

Csak nyugtass meg, hogy a napokban nem esett. Máskülönben még véletlenül se kezdj neki a munkának, mert a sok csapadék hatására a földem átázik, és tömörré válik, ilyenkor pedig jóval nehezebben engedem át a vizet és a levegőt. Ez pedig rossz hatással lesz a növények gyökereinek fejlődésére, ezért mindenképp érdemes várnod 1-2 napot a száradásomig, mielőtt ásót vagy kapát ragadsz.
Ha azonban minden klappol, csak jól kell megválasztanod az ültetendő növények helyét. Légy tekintettel szerencsétlenek fényigényére, és az is fontos, hogy milyen mélyre ülteted őket. A legtöbb növény imádja, ha mélyebb gödröt ásol nekik, mint amekkora a földlabdájuk. Ha lusta vagy, és a gödör túl kicsi, a gyökereik nem fognak tudni megküzdeni a talaj ellenállásával, téged pedig szét fog vágni az ideg, hogy még két év múlva sem nagyobbak, mint egy sámli. Persze nem kell átesned dacból a ló túloldalára sem. A gödörnek nem kell akkorának lennie, amiben elfér egy harckocsi is, mert akkor meg a növény fog benne a túlságosan lesüllyedni. Anti kertészeknek a kísérletet érdemes a paradicsommal kezdeni. Ők annyira elnézőek, hogy még egy ilyen baleset esetén is képesek a szárukon gyökeret növeszteni.

MÉRD FEL A NÖVÉNYEKET

A paradicsomot tehát megbeszéltük, de mielőtt bármi mást elültetnél, győződj meg arról, hogy a kiszemeltek alkalmasak-e egyáltalán a kiültetésre.
Gyakori hiba, hogy a cserepekből azonnal kiebrudalják őket, pedig azok gyökérzete még nem kész a helyváltoztatásra. A legtöbb növény, amit meg fogsz vásárolni, már rég kinőtte ideiglenes lakhelyét, a cserepét. Ezt abból fogod látni, hogy a gyökereik Föld körüli pályára állva, többszörösen körbe szőtték már a földlabdát, mértani pontossággal felvéve a cserép alakját. Ebben az esetben egy drasztikusnak látszó lépésre kell rászánnod magad, és a gyökérzetét kissé meg kell tépni, vagy több helyen be kell vágni. Ez teszi lehetővé, hogy a gyökerek a földben ismét a megfelelő irányba tudjanak majd növekedni, ezáltal stabilan tartva a fát, bokrot, virágot.

Kérlek, arra is legyen gondod, hogy utánanézz, amit ma elültetsz, mekkora lesz később. A bokrokat egymástól és a kerítéstől is kellő távolságba ültesd. Számolj az elültetett fák lobkoronájának várható méretével is, hogy csak ott árnyékoljanak, ahol te szeretnéd. A karácsonyról megmaradt fenyőt se ültesd túl közel a házhoz. Nagyon gyakori és siralmas látvány, hogy az utcafronton díszelgő tűlevelűt idővel teljesen felkopasztják, hogy az alsó ágai ne árnyékolják be a szobát. Ennél aligha rombolhatja bármi jobban egy tisztességes kort megért fenyő önbecsülését, amit akár azzal is megbosszulhat, hogy egy nagyobb viharban simán rádől a házra.

ÁLMODD MEG A HOZZÁM VEZETŐ UTAKAT, BURKOLATOKAT

Akkor foglak igazán jól szolgálni, ha a zöld területek mellett gondoskodsz száraz burkolatokról is. Ez lehet térkő, járda, ágyásszegély, vagy csak egy csinos tipegő, ami engem szekciókra bont (pl. grillező, kerti tó, pihenő), és az egyes funkciókat könnyen megközelíthetővé teszi. Egy kis szinteltolás, egy kanyargósabb út, és efféle optikai tuningok rendkívül sokat képesek az összhatásomon emelni.

GONDOLKODJ PRAKTIKUSAN

Ne csak azt tervezd meg, mit hova fogsz ültetni, hanem azt is, hogyan fogod az állagomat fenntartani. Azaz, hogy fogod tudni a növényeket megközelíteni, ha metszeni, permetezni kell őket. Hol fogod tárolni a lehullott leveleket, füvet, levágott gallyakat. A növényeidet locsolnod is kell majd, és hacsak nincs profin kiépítve hozzájuk egy öntözőrendszer, legyen a közelben kút, vízvételi hely, hogy ne kelljen az öntözőkannáddal km-eket oda-vissza caplatni. Ha pergolát építtetsz a teraszra a ház meghosszabbításaként, olyan növénnyel futtasd be, melynek levelei, virágai nem fognak egész nyáron, folyamatosan az alatta megterített asztalra, és a tányérodba potyogni, továbbá nem dongják körbe a darazsak. Ugyancsak vedd figyelembe, hogy az oda felfuttatott növények mekkora árnyékot vetnek, máskülönben egy sötét szobában töltheted el az egész nyarat.

A futónövényeknek persze számtalan előnyük is van. Egy omladozó téglafalat, egy nem túl előnyös kerítést, vagy egy kis melléképületet remekül lehet velük "renoválni", mely növények fajtától függően tavasztól őszig, vagy akár egész évben kitartanak.

CSAK RAJTAD MÚLIK, MENNYIBE KERÜLÖK

És végül ne feledkezz meg arról, hogy bár sok mindent meg lehet oldani házilag, azért én is pénzbe kerülök. Tudd, hogy meddig nyújtózkodhatsz, és a lehetőségeidhez mérten álmodj engem meg. Nézz utána az akcióknak, kertépítési tippeknek, praktikáknak, iratkozz fel olyan DIY internetes kertszépítő csoportokba, ahol számodra feleslegessé váló növényeket magad is felajánlhatsz, vagy a csoporttagok jóvoltából sok hasznos tanáccsal egyetemben ingyen te is kaphatsz. Könnyen előfordulhat, hogy ennek köszönhetően annyival olcsóbban ki tudsz engem pofozni, hogy bőven marad még pénzed az alábbiakban látható, praktikus kerti darabokkal bebútorozni.

53.990 Ft

18.990 Ft

40.990 Ft

29.990 Ft

69.990 Ft

35.990 Ft

37.990 Ft

14.990 Ft

150.990 Ft

Figyelem! Az itt feltüntetett fogyasztói árak a cikk megírásának időpontjában érvényesek, melyek árváltozás esetén ezen a felületen nem frissülnek.
A termékek aktuális árát webáruházunkban tudod ellenőrizni.

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered