Ettől az albérlettől mentsen meg az Isten! - 2. rész

0 darab hozzászólás

Az együttlakás "örömei"

1. számú lakótárs: Az ingyenélő hűtőszekrény kifosztó

A közös hűtőszekrények kifosztásának már hagyománya van nagyobb munkahelyi közösségekben, ahol a dolgozók szemrebbenés nélkül fogyasztják el egymás élelmiszerét. Ugyanezt meglépni egy albérletben több, mint merész, hiszen az elkövető személye egy lakásban - szemben egy több ezer fős gyárral - aligha maradhat titokban. Emberünk ennek ellenére mégis megteszi, újra és újra felfalja a nagyitól hozott töltött káposztát és húslevest, és a rágcsálnivalóidat is előszeretettel pusztítja el anélkül, hogy később bármit pótolna. A gerincesek rendjéhez csak nagy jóindulattal sorolható lakótársnak ezen felül soha, vagy csak elvétve jut az eszébe, hogy a közösen használt dolgok beszerzéséhez hozzájáruljon. Ő minden bizonnyal úgy képzeli, hogy a W.C. papírt a fogtündér hozza, a tisztító-és tisztálkodó szerek pedig maguktól teremnek a konyhában és a fürdőszobában.

2. számú lakótárs: A sunyi

Kezdetben azt is hihetnéd, csupán szórakozott vagy, hogy a cuccaidat máshol és máshogy találod, mint ahogy azokat hagytad. A lakótársad ugyanis fifikás és a garázdálkodást kicsiben kezdi, majd amikor látja, hogy retorzió nélkül megteheti, emelni fogja a tétet. Így tűnnek el először a tollaid, aztán a rúzsodat vagy a szemspirálodat, a ruháidat találod meg máshoz, és légy abban biztos, hogy a parfümös üvegcsédből az illat sem párolog el magától. Légy résen és a kellő pillanatban csapj le a kis pimaszra.

3. számú lakótárs: A kupis

Ha a rendetlenség szóba kerül, gyakran kapcsol be a sztereotípiánk egy olyan albérlet képével párosulva, ahol férfiak laknak, pedig némely nő magasan túltesz rajtuk. Ők azok, akiknek a szobájában bokáig gázolhatunk az eldobált zoknik, szanaszét hajigált cipők erdejében, és lesz ott a szőnyegbe ragadva még tisztasági betét is. Nem mellesleg ezek azok a kisasszonyok, akik ebből a kuplerájból makulátlan outfittel lépnek ki. A smink, a ruha és a körmök hibátlanok. Hát persze, lányok, hiszen ti vagytok azok, akik mosogatószivacsot testközelből még az életben nem láttatok.

3. számú lakótárs: Aki nem mosogat

A Kupis egy gyengített verziója a Nem-mosogató. Őt csak a mosatlan edények látványa riasztja. Abban az erőtérben ő képtelen funkcionálni. Addig szedi ki a szekrényből a tiszta tányérokat, amíg még van. Ha már nincs, inkább papír dobozból eszik. Több napos lelki tréning után végül rászánja magát a lehetetlenre, és elmosogat, csak azt bírd kivárni!

4. számú lakótárs: Aki nem viszi ki/le a szemetet

Ő ugyan elmosogat, de addig tömi a kukát, amíg csak lehet. A reményénél, hogy a szemetes tetejére még rá tudja tenni azt az egy banánhéjat, csak a szemétkupac magassága nagyobb. És nem, soha nem lehet annyira tele a szemetes, hogy azt ki akarja üríteni. Ez számára több, mint rangon aluli.

5. számú lakótárs: A bulizós

Amíg fiatalok vagyunk, a bulik is részei az életünknek. Gond csak akkor van, ha a lakótársunk a megkérdezésünk nélkül, és rendszeresen ad közös bérleményünkben partikat. Nem kérdezi, hogy számunkra alkalmas-e, egyszerűen csak odacsődít kétszer annyi embert, amint ahányan a lakásba beférnek, és aztán ropják hajnalig. Harsány típus, akinek a magánélete sem titok előtted, így ha éppen nem bulizik, a légyottjainak lehetsz minden részletre kiterjedően fültanúja.

6. számú lakótárs: A kullancs

Ő az, aki nem tartja tiszteletben a privát szférádat. Simán lehuppan melléd a kanapéra filmet nézni, ha úgy tartja kedve. Akkor is, ha a kedveseddel ültök ott. Mindig akkor és ott lábatlankodik, ahol nem kéne. Neki pont akkor kell a toalettre, a fürdőbe mennie, amikor te ott vagy, soha máskor. Olyan, mint egy kullancs, lerázhatatlan.

7. számú lakótárs: A 2 in 1

Ő az a lakótárs, aki bár papíron egyedül bérli veled a kecót, tulajdonképpen mindig nálatok lóg az aktuális párjával, aki pedig tipikus potyautasként semmihez nem járul hozzá, hiszen ő csak vendég. Igaz, a nap 24 órájában pusztítja a közös készleteket. Ráadásul, mivel önmagát is vendégként definiálja, még annyira sem veszi ki a részét a teendőkből, mintha hivatalosan is ott lakna. Ő és vele szimbiózisban élő társa a Kullancs 2.0-ás verziója.

AKÁR BÉRLŐ VAGY, AKÁR LAKÁSTULAJDONOS, AZ ALÁBBI DOLGOKAT NEM ÁRT, HA TUDOD

1. Ne találd ki előre, hogy kinek adod majd ki a lakásodat

Persze érthető, hogy szeretnéd elképzelni, ki fogja majd az otthonodat bérbe venni, de sokkal jobban jársz, ha nem szűkíted le már az elején a lehetséges bérlők körét. Egy lakó nem attól lesz megbízható, hogy családos, diák vagy egyedülálló. A jó együttműködés alapja inkább olyasmikben keresendő, mint a lakás felszerelésének és műszaki állapotának a biztosítása, a fogyasztások szolgáltatások szerinti számlázása, mely előre egyeztetett a bérlővel. Amennyiben ezek a feltétek adottak, igazán másodlagosnak tekinthető a bérlő családi állapota.

2. Köss szerződést

Méghozzá nem is akármilyet, hanem közjegyzői okiratba foglaltat. Ez bár legombol rólad egy kisebb összeget, de megéri a befektetést, mert probléma esetén bírósági pereskedés nélkül is behajtható egy meg nem fizetett bérleti vagy közüzemi díj, és a bérlő gyorsan és könnyen ki is költöztethető.
A szerződésbe rögzítsük, hogy miként, mikor és pontosan mennyit fog a bérlő fizetni, mint ahogy azt is, hogy milyen felszereltséggel, milyen állapotban adtuk át a lakást (pl. frissen kifestve). Amennyiben nem átutalással történik a fizetés, bérlőként mindig kérjünk átvételi elismervényt. Ezen túlmenően a rugalmasságunkon múlik, hogy mit tartalmazhat még a szerződés. Kiköthetjük benne pl. azt, hogy
a bérlő beszereli a klímát, majd annak költségét lelakja, de abban is megegyezhetünk, hogy azt a tulajdonos állja, amennyiben a bérlő marad még x. hónapig. A tulajdonos a szerződésben kikötheti, hogy a bérlő tarthat-e háziállatot, lakhat-e tartósan más személy is a lakásban, lehet-e dohányozni az ingatlanban.

3. Kaució

Ha azt gondolod, hogy a kaució csupán arra szolgál, hogy abból a nem fizetéseket, esetleges károkozásokat finanszírozd, tévedsz. Ha a bérleti szerződésben minden részletre kiterjedően, pontosan fogalmaztál, akkor abban az is szerepel, hogy az átvételkori állapotban kéred majd vissza a lakásodat. Ha pedig így van, akkor egy frissen festett ingatlant frissen festve kérhetsz vissza. Amennyiben ezt a tisztasági festést a bérlő nem végzi el, így annak költségét a kaució összegéből levonhatod.

4. Mit nem tehet meg a főbérlő?

Láttunk már olyan elkeseredett lakástulajdonost, aki a léhűtő bérlőjét úgy kívánta kiűzni a lakásából, hogy egyszerűen leakasztotta a bejárati ajtót. Lélekben persze mellé tudunk állni, de rossz hír, hogy ezt mégsem teheti meg, mint ahogy nem cserélheti le a zárat, zárhatja el a gázt, kapcsoltathatja ki a villanyt, mert ezek jogellenes cselekmények. Főbérlőként azt sem teheted meg, hogy a bérlőd tudta nélkül és távollétében a lakásba bemenj. Ez csak komoly okkal lehetséges, ha pl. csőtörés miatt azonnal intézkedned kell. A birtokvédelem ugyanis a bérlőt is védi, és az a szerződés megszűnéséig megilleti. Érted már, miért kell mindenképpen szerződést kötni? Hogy tudj mit megszüntetni, majd sérült jogaidat - akár bérlő, akár tulajdonos vagy - érvényesíteni.

4. A szerződés mikor bontható fel?

Tudd, hogy minden piszlicsáré ügy miatt nem bonthatsz szerződést. Akkor sem, ha a bérlőd kicsit nagyot hall, és ezért hangosabban hallgatja a TV-t, vagy hevesebben szereti a kedvesét.
Ha a szerződésben foglalt kötelezettségeinek nem tesz eleget, vagy súlyosan megsérti a házirendet, akkor viszont a szerződés gond nélkül felbontható.
Akár határozott, akár határozatlan idejű a szerződés, kizárólag írásban mondhatod fel. Ha rendes felmondással szünteted meg a szerződést, akkor azt a hónap 15. napjáig a következő hónap végére teheted meg abban az esetben, ha a szerződés határozatlan időtartamra szól.
A határozott idejű szerződés csak abban az esetben szüntethető meg rendes felmondással, ha ennek lehetősége a szerződésben kifejezetten rögzítve van. Ha nincs rögzítve, akkor csak rendkívüli felmondás lehetséges valamelyik fél szerződésszegő magatartása miatt. Rendkívüli felmondással például akkor élhet a bérbeadó, ha a bérlő magatartásával zavarja a többi lakót, rongálja a lakást, vagy nem fizeti a bérleti díjat, nem rendeltetésszerűen használja a lakást. A bérlő akkor, ha a bérleménnyel kapcsolatban megtévesztette a bérbeadó (például beázik, penészesedik, nem lakásként van nyilvántartva, hanem pl. irodaként).

Bízunk benne, hogy tanácsainkkal, akár bérlő, akár bérbeadó vagy, jó alapot tudtunk adni ahhoz, hogy a lakásbérlésnek csak a napos oldalával találkozz. Mutatunk pár alap bútort, ami a legszolidabb albérletbe kerülve is boldogságot sugároz.

Kadir new fotel

Ft

Evangeline ülőgarnitúra

Ft

Aruna szőnyeg

Ft

Doblo dohányzóasztal

Ft

Verey polc

Ft

Figyelem! Az itt feltüntetett fogyasztói árak a cikk megírásának időpontjában érvényesek, melyek árváltozás esetén ezen a felületen nem frissülnek.
A termékek aktuális árát webáruházunkban tudod ellenőrizni.

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered