Száguld felénk a lakberendezés új üstököse: A Jungalow

0 darab hozzászólás

Mi a csuda ez a Jungalow?

Nem sok tervező mondhatja el magáról, hogy az életstílusa egy új dizájn trendet indított el, a Los Angelesben élő belsőépítész, Justina Blakeney azonban igen. Élénk, jellegzetes világával ugyanis alaposan felkavarta a belsőépítészetet, és elhozta nekünk a Jungalow-t!

Stílusának gyökerei 12 évre nyúlnak vissza, amikor is lakhelye egy egyszerű bungalló volt, tele töménytelen mennyiségű zöld növénnyel, így nem is volt számára kérdés, hogy az ebből kibontakozó irányzat elnevezését e két kifejezésből (Jungle és bungalow) gyúrja össze.

Stílusa távol áll a minimalizmustól és a hófehér terektől, melyekkel Dunát lehet rekeszteni az Instagramon vagy a Pinteresten. Az általa megálmodott otthonokban csak úgy buzog az élet. Jellemzője a folklóros beütés, amibe keveredik egy kis vintage, jó sok bio, etno, botanika témájú tapéta, rattan, trópusi dekoráció, egymásra rétegezett textil, és zöld növényeket, ameddig a szem ellát.

Hatása a lakberendezésre olyannyira nem elhanyagolható, hogy a dizájnban járatosak márkáját már jelzőként is használják. Imígyen találkozhatunk már "Jungalow minimalista" vagy éppen "kortárs, városi Jungalow" stílusú enteriőrökkel is.

Mi kell ahhoz, hogy az otthonod Jungalow stílusú legyen?

1. Szín

A jelszó az, hogy ebben a tekintetben légy merész. Két módszert is kipróbálhatsz. Az első esetében használd a fehéret, mint alapszínt, mivel a fehér szivacsként működik, és felszívja a feszültséget, pihenteti a belső teret. A fehérre festett falak, bútorok vagy ágynemű jelképezi az üres vásznat, melyen elkezdődhet a díszítés.

A bátrabbak energikusabb alapszínnel is próbálkozhatnak, mint amilyen a kobaltkék, a terrakotta vagy a nude rószaszín, mindezek kiegészítve eklektikus mintákkal és növényekkel. Jöhetnek a kanapéra az élénk színű díszpárnák, az asztalokra, falakra pakolt színes edények, és sok-sok növény.

2. Minta

Itt a jelszó az, hogy minél eredetibb, annál jobb. Használj merész trópusi nyomatokat, azték ihletettségű motívumokat, újragondolt vintage dekorációkat, melyeket nyugodtan rétegezz, hogy egészen boho megjelenést kölcsönözzön a lakásnak.
Egy Jungalow-stílusú nappaliban egy banánleveles tapéta elé mi más kívánkozna, mint egy kanárisárga bársony kanapé.😉

3. Idegen kultúrák dísztárgyai

A Jungalow-stílus a kertészek mellett a világjáróknak kedvez a leginkább, hiszen gond nélkül kiállíthatók a polcokon az utazások alkalmával megvásárolt szuvenírek. Az a legjobb, ha a kiállított dísztárgyak keletkezése térben is időben is eltérő. A régiségeket bátran keverd a kortárs darabokkal, az ázsiai dekorációkat a közel-keletivel, az afrikait az európaival. A kreativitásod ebből a szempontból kulcsfontosságú.

4. Növények

A végére hagytam a növényvilágot, mert egyetlen Jungalow jellegű otthon sem lehet teljes beltéri virágok nélkül. A Jungalow egyik alapvetése, hogy a természetet behozza a lakásba. Ha van holt tér az otthonodban, helyezz oda egy magas növényt (mondjuk egy pálmát) és figyeld meg, ahogy a tér átalakul. Amennyiben a növénygondozás nem az erősséged, próbálkozz olyan típusú zöldekkel, melyek zordabb körülmények között is képesek életben maradni. Ilyenek a pozsgás növények, a kaktusz, a filodendron, a könnyező pálma vagy a pénzvirág.

A kisebb növényekkel dekorálhatod az étkezőasztalodat, a nagyobbakat használhatod térelválasztónak, a fűszernövényeket felfüggeszthetedet a konyhában, készíthetsz makramét a nappaliba, melynek szálai közé befűzhetsz egy kúszó filodendront. A lehetőségek száma végtelen.

Gondolatok és ötletek a lakberendezőtől

1. Gondolj a növényeidre úgy, mint egy háziállatra

Egy Jungalow-stílusú otthont elsősorban az tud a lakásában kialakítani, aki kedveli a vad, de hangulatos miliőt, és aki a növényeit számon tartja, és úgy gondoskodik róluk, akár egy háziállatról. Te például meg tudod mondani, hogy pontosan hány növény van a lakásodban? Ha kapásból rá tudod vágni - mint Justina - hogy 52, akkor született "Jungalow-ista" vagy.

A növény ebben a lakberendezési irányzatban majdhogynem családtag, mely élettel és melegséggel tölti meg a teret. Egy kanapéval ellentétben folyamatosan növekszik és változik, mozgásban tartva a ház energiáit, szimbiotikus kapcsolatban velünk, melyre egyre jobban ki vagyunk éhezve a digitális korszakban.

2. Textilek, takarók szokatlan helyekre

Ha kissé minimalista, vagy puritán az otthonod, amibe szeretnél némi életet belevinni, könnyen változtathatsz rajta. Tégy a meglévő szőnyegedre egy vintage darabot, az sem baj, ha más a textúrája. Az indiai kantha takarók (jellegzetes patchwork mintázatú) ebből a szempontból remek választások. Lazán rádobhatod még a kanapédra is, de rakhatod - nem elírás - az asztalra is, vagy a falakra.

3. Ó, ez én vagyok!

Számtalan csodálatosan berendezett otthon fényképével találkozhatunk a neten, de sok közülük túlságosan személytelen. Egyszerűen semmit nem árulnak el azokról, akik lakják őket, pedig egy otthonnak éppen ez lenne a lényege. Az így létrehozott, majdhogynem steril környezet teljességgel Jungallow-ellenes.

Ezzel szemben egy jól berendezett Jungalow lakásba belépve az ember úgy érzi magát, mintha csak egy botanikus kertben járna. Érzi a növények által keltett kellemes rezgéseket, és a számtalan, kedves emléket idéző tárgy, fantáziadús bútor és kiegésztő láttán így sóhajt fel: Ó, ez én vagyok...

Kívánom, hogy amikor megérkezel az otthonodba, te is ezt érezd!

Berendezési tárgyak, amik remekül mutatnak egy Jungalow otthonban

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered