Ami iránt senki sem közömbös: A fekete konyha

0 darab hozzászólás

Hogyan vált a fekete a konyha színévé?

Érdekes belegondolni, hogy a színeknek időről -időre mennyit változik a jelentése. Míg évekkel ezelőtt a fehér gépjárművek ára volt a legalacsonyabb, és a különféle színezésért fizettünk felárat, ez a tendencia a high-tech, azon belül is az Apple előretörésével megfordult, és a fehér kezdte el szimbolizálni az élvonalat, mely nem csak az autók, de a konyhák világában is megjelent.
Évek óta megfigyelhető tendencia az álomkonyhák magas fényű, fehér felületekbe burkolózása a metrócsempétől a munkalapokon át a szekrények előlapjáig és a főzőlapig, ám úgy tűnik, most ismét fordul a kocka.

2015 óta az Egyesült Államokból indulva fokozatosan törnek előre a teljesen fekete konyhák, amiket a kifinomult ízléssel rendelkező lakástulajdonosok előszeretettel kombinálnak fehér erezetű márvány munkalappal, vagy munkapult feletti falpanellel. A merészebbek még ennél is tovább mennek: fekete padlót és falakat választanak a szintén fekete szekrényekhez.

De vajon készen állunk a teljesen feketébe öltöztetett konyhák megjelenésére? Vagy ez is csak egy villanás lesz a lakberendezés egén?

A FEKETE KONYHAI SZEKRÉNYEK ELŐNYEI

A neves Pantone intézet is felfigyelt arra, hogy a fekete színt az emberek az utóbbi időben egyre szélesebb körben kezdték el alkalmazni, a háztartási készülékek (főzőlapok, páraelszívók, csaptelepek és mosogatótálcák) mellett a falakra, padlókra is koncentrálva különféle árnyalatokban. Hasonlíthatjuk ezt a változást egy inga mozgásához is, mely lendülettel tekint valami nagyobb mélységű és kifinomultabb dolog felé, lévén a fekete szín meglepően jól működik kompakt terekben, ezért élnek vele a legelismertebb belsőépítészek is, melyből következően úgy tűnik, a fekete konyhák még jó ideig velünk maradnak.
Lássuk, mik szólnak mellettük!

1. Kifinomultabbá teszi a helyiséget

Amennyiben más színekkel, például halvány szürkével vagy tört fehérrel párosítják, a szekrények eleganciát fognak sugározni, és hívogatólag hatnak. Ha modern megjelenésre vágysz a konyhádban, akkor ez egy nagyszerű színválasztás.

2. Elrejti a karcokat, foltokat

A konyha az a terület, amit nehéz folyamatosan tisztán tartani, különösen, ha kisgyermekek is élnek a családban. Ha akadnak a konyhaszekrényen harctéri sebesülések, karcolások, feketére átfestve szépen eltüntethetők a "hegek", szinte újszerű megjelenést kölcsönözve a berendezésnek.

3. Színkontrasztot biztosítanak

Csupán a megfelelő színeket és elemeket kell kombinálni ahhoz, hogy az egyensúly megteremthető legyen az egész konyhában. A jelenlegi trend a fekete elemek fehér, illetve barna szekrényekkel való párosítása. Több opció is elképzelhető. Használj fehér vagy barna felsőszekrényeket, míg az alsók maradjanak feketék, vagy válassz fehér konyhaszigetet a teljes egészében fekete szekrények mellé.

4. Kiemelhetnek és feldobhatnak más színeket a konyhában

Amennyiben monokróm az egész lakás, például uralkodó a falakon a fehér szín, egy merész feketével adhatunk neki egy kis egyéniséget. Emellett remekül kiemelhetők mellette a zöldek vagy a föld színek.

A FEKETE KONYHASZEKRÉNYEK HÁTRÁNYAI

Nem minden esetben jó ötlet fekete szekrényeket választani a konyhába. Egy fényszegény helyet például agyon is üthetnek, így mielőtt még meggondolatlanul belevágnál egy ilyen típusú felújításba, vedd figyelembe az alábbi hátulütőket is.

1. Gyakrabban kell takarítani

Bár a korábbi sérülések remekül kozmetikázhatók vele, és a szennyeződések egy része sem olyan látványos rajtuk, mint világosabb testvéreiken, a vízcseppeket és a port nagyon nem szeretik. Ezek szinte azonnal láthatóak rajta, főleg a vízszintes felületeken, így jóval gyakrabban kell törölgetned, mint egy fehér szekrényt.

2. Önmagukban nem működnek

Ahhoz, hogy a megjelenésük működjön a konyhában, érdemes őket néhány fényes-fémes felülettel párosítani. Enélkül a csupasz fekete felületek nagyon ritkán tudnak előnyösen érvényesülni.

A sötét színek önmagukban ugyanis kisebbítik a teret, és nyomasztóak is lehetnek, ám ezen könnyen segíthetünk, ha réz zsanérokkal, fogantyúkkal, impozáns lámpákkal kiegészítjük.

3. Nem szeretik az ujjlenyomatokat

Amennyiben te magad szeretnéd meglévő szekrényeidet feketére festeni, annak érdekében, hogy bírja a gyakoribb tisztítást, érdemes a festéket több rétegben felhordani. Ám még így is számíts rá, hogy a vízcseppek és a por mellett az ujjlenyomatok eltüntetésével kell majd a legtöbbet bajlódnod, pláne egy olyan lakásban, ahol gyerekek is élnek.

Ötletek a lakberendezőtől

1. KEVERD ÖSSZE A KONYHAI SZEKRÉNYSTÍLUSOKAT

Amennyiben minimalista, de mégis mutatós konyhát szeretnél kialakítani, két eltérő stílusú szekrényt érdemes összepárosítani. A faliszekrények lehetnek feketék, karcsú előlappal, az alsószekrényeket választhatod klasszikus Shaker profillal. (A Shaker jellegű frontok sík felületű ajtóra rögzített sima, dísztelen kerettel rendelkeznek.)

2. NYITOTT POLCOK, ZÁRT FEKETE SZEKRÉNYEK

A természetes fa díszítések melegséget és egyéniséget kölcsönöznek egy fekete szekrénynek. Kombináld őket nyitott fa polcokkal, hogy a főző terület nem váljon túlságosan elnehezítetté.


4. TÉRRENDEZÉSRE IS HASZNÁLHATOD

Amennyiben a felső szekrényeid lesznek csak feketék, az alsók pedig fehérek, az felfele vonzza majd a tekintetet. Ezzel a módszerrel mélységet és magasságot is adhatsz a konyhádnak.

5. A FAL EGY RÉSZÉT IS FESD BÁTRAN FEKETÉRE (MEGFELELŐ ÁRNYALATBAN)

Az így kialakított felületet a konyhában vagy étkezőben galéria fallá is változtathatod, ahova kirakhatod a bekeretezett fényképeidet, ezzel még stílusosabbá téve az így kijelölt zónát.

6. VÁLASSZ HOZZÁ MINTÁS FALI CSEMPÉT VAGY EGY SZÍNES KONYHASZIGETET

A fekete konyhaszekrényekben azt szeretjük a legjobban, hogy gyakorlatilag bármihez illeszthetőek. Egy mintás csempe vagy egy világoskék konyhasziget merész hatást kölcsönöz neki.

7. ÓVATOSAN BÁNJ A KIEGÉSZÍTŐ SZÍNEKKEL

Gyakori képzettársítás a feketét a pirossal kombinálni, de csak óvatosan az ilyen kiegészítőkkel. Egy piros színű kenyérpirító a konyhapulton nagyon hatásos lehet, akárcsak egy formabontó vörös tűzhely, de csakis vagy-vagy alapon. Ne ess abba a hibába, hogy minden második berendezési tárgyad piros legyen egy fekete konyhában, mert a végeredmény giccses lehet.

Amennyiben segítségre van szükséged konyhád kialakítását illetően,
nálunk profi módon meg is tervezheted! Keresd bátran kollégáinkat!

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered