Steampunk lakberendezési stílus

0 darab hozzászólás

Ismered a steampunk belsőépítészeti stílust? Sokan, ha hallottak is róla, tévesen az iparival azonosítják, pedig ez sokkal inkább szól a science fictionről. Így ha szereted a tudományos fantasztikus regények világát, akkor ez a stílus lesz a neked való.

A steampunk az ipari forradalom korát és a viktoriánus korszakot ötvözi, ahol a mechanikus elemek és a viktoriánus bútorok kerülnek előtérbe. Fő kellékei a fogaskerekek, kulcsok, óraalkatrészek és minden olyan tárgy vagy gép, ami például Verne Gyula vagy Tesla utópiáira épül. Ismerős lehet ez a stílus a Vadiúj vadnyugat című filmből, vagy a nagy divatházak ruhakollekcióiból, ahol szintén megjelent ez az irányzat. Ezekkel a jellegzetes rézfűzőkkel vagy szilinderekkel. De ahol egyértelműen tarol, az az éttermek világa. Ez a pap például Kolozsváron található, de Budapesten is akad egy szalon, aminek a berendezése tökéletes steampunk tematikára épül, ahol a mosdó olyan, mintha csak egy tengeralattjáróban lennénk. És a mennyezeti lámpa sem akármilyen. Mint látod, a steampunk hasonlóan az indusztriálishoz, imádja a fémeket, azon belül is a rezet, továbbá a fát és a bőrt. Ami azonban tiltólistán van, az bármilyen műanyag. Ha pedig egyetlen színnel kellene jellemezni ezt az irányzatot, akkor az a fényképészetből már jól ismert szépia. Illetve általában a sötétek és fémesek, mint amilyen a fekete, a szürke, a rozsdabarna vagy a bronz? Míg az ipari stílus nagy hangsúlyt fektet az egyszerűségre, a steampunk inkább a fantáziát és az egyedi, különleges elemeket részesíti előnyben. Amire tökéletes példa ez a fantáziátlannak egyáltalán nem nevezhető konyha. Vagy ezek a szuper cuki lámpák.

Összefoglalva a steampunk kiváló választás azok számára, akiknek elegük van a tömegtermékekből, és teljesen egyedivé szeretnék varázsolni az otthonukat. Például ilyen steampunk stílusú Marco Mobili bútorokkal.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered